De omstreden langstudeerboete lijkt van de baan. RTL Nieuws bracht vanmiddag naar buiten dat de maatregel niet wordt ingevoerd. Dat staat tenminste in het ‘definitieve bod’ dat de coalitie vandaag inbracht in de onderhandeling met de oppositiepartijen over de bezuinigingen in het onderwijs. Saxion-studenten reageren opgelucht.
In het voorstel, dat te lezen is op de website van RTL, valt te lezen dat de coalitie nu vindt dat de maatregel geen drempel mag vormen voor studenten om te gaan studeren, of om hun studie niet te voltooien. ‘Kwetsbare studenten of studenten die uitblinken of maatschappelijk bijdragen, zoals topsporters en mantelzorgers, worden zo niet opgezadeld met een boete voor een vertraging waar zij eigenlijk niets aan kunnen doen’, valt ook te lezen.
Die woorden sluiten perfect aan bij woorden die Saxion-studenten eerder op SaxNow uitspraken over hun zorgen over de langstudeerboete. Ook studentendecaan Lotte Beernink gaf toen aan zich grote zorgen te maken.
Vanmiddag reageerden Saxion-studenten in gesprek met SaxNow opgetogen op het nieuws over het annuleren van de langstudeerboete.
Joël Harms (26, Werktuigbouwkunde) vond het plan van de langstudeerboete van begin af aan absurd. “Eerst al dat leenstelsel, nu dit, het lijkt wel alsof ze niet willen dat we studeren. We hebben al genoeg stress.” Harms is net afgestudeerd en vond dat ook zonder langstudeerboete al stressvol genoeg. “En dit voornemen zorgde nog weer voor extra stress.”
Loes Veelers (17, Biometrisch Laboratoriumonderzoek) zegt zelf nog nooit van de langstudeerboete gehoord te hebben. “En ik heb andere studenten er ook niet over gehoord.” Nadat ze eenmaal is bijgepraat, zegt ze: “Klinkt als echt als een onzinnig plan. Sommige mensen leren nou eenmaal moeilijker en die hoeven daar niet voor gestraft te worden.”
“Ik ben blij dat het niet doorgaat, studie is al duur genoeg voor wat je krijgt”, zegt Pascal (18, Verpleegkunde, 'geen achternaam'). Het onderwerp hield hem wel bezig, zegt hij, al liep hij zelf niet direct risico. “Het was behoorlijk balen geweest als je bleef zitten.”
De coalitie en oppositie overleggen vandaag nog over het nieuwe voorstel van de regeringspartijen. Het schrappen van de langstudeerboete is zeker niet de enige aanpassing die de coalitie doet in de onderhandelingen. In totaal wordt er rond de 650 miljoen euro minder bezuinigd in de aangepaste plannen.
Het is nog niet duidelijk waar het geld vandaan moet komen. De oppositiepartijen zijn nu aan het overleggen of ze het voorstel accepteren. Ze hebben gevraagd om 1,3 miljard euro minder te bezuinigen, dit bod is dus de helft, zo schrijft de NOS.
Ook van belang: ruimte voor uitzonderingen op wet Internationalisering in Balans
In hetzelfde nieuwe bod staan ook andere aanpassingen van de bezuinigingsmaatregelen die voor Saxion van belang zijn. Zo wordt expliciet ruimte geboden voor uitzonderingen op de nieuwe wet Internationalisering in Balans. Volgens de coalitie volgt er op een later moment overleg over de precieze wijzigingen.
Wel wordt expliciet gesproken over uitzonderingen in grens- en krimpregio’s, waar bijvoorbeeld het verzorgingsgebied van Saxion ook onder valt. Ook zal er minder bezuinigd worden op de maatschappelijke diensttijd, innovatie en wetenschappelijk onderzoek en worden bijvoorbeeld de bezuinigingen op de hogere salarissen van leraren in de randstad teruggedraaid.
Gerelateerde artikelen
Studenten koken en dineren met directeuren en leiders; “Er is een generatiekloof”
Een wel heel bijzondere manier van netwerken: tijdens Cook with the Bosses koken en dineren studenten met managers en leiders van verschillende organisaties. In restaurant Rollecate in het gebouw in Deventer leerden ze elkaar en het werkveld donderdagavond beter kennen. Het blijkt dat de bosses ook nog veel van de studenten kunnen leren. “Soms ben ik wel jaloers op ze.”
Column: Binair stelsel
Oh leuk, er is weer eens een discussie gaande over de positie van hogescholen ten opzichte van universiteiten, het zogenaamde binaire stelsel. Er is immers weinig anders aan de hand in de wereld, laat staan het hoger onderwijs.
Voordelig je studieschuld aflossen via het keuzebudget, maar niet als je op Saxion (of een andere hogeschool) werkt
Bij steeds meer bedrijven en (overheids)organisaties kunnen werknemers hun keuzebudget gebruiken om studieschuld af te lossen. Daardoor is het mogelijk om zonder loonbelasting een deel van de schuld af te betalen. Werk je bij een hogeschool of universiteit dan is dit niet het geval. “Bij de cao-onderhandelingen moesten we keuzes maken.”