De tijd van volle Saxion-sleutelbossen is in de loop van 2025 als het goed is voorbij: alle deuren op Saxion kunnen straks geopend kunnen worden met een ‘tag’. Dezelfde tag geeft dan toegang tot alle ruimtes die een medewerker gebruikt. Ook de portemonnee is daarna misschien wat leger: de bedoeling is dat ook de koffieautomaten, slagbomen en kopieerapparaten met diezelfde tag te gebruiken zijn.
In de loop van 2025 – exacte datum nog onbekend- moet het voor medewerkers mogelijk zijn om deuren te openen met een tag, zegt projectleider Erwin Dekker van de Business Service Organisatie (BSO). Het werk wordt in fases uitgevoerd: daarna wordt gekeken naar de andere toepassingen van het elektronische toegangssysteem, zoals slagbomen, drankautomaten en printers. Dekker: “We proberen het voor medewerkers zo simpel mogelijk te maken.”
Het werk is gegund aan Croonwolter&Dros, het grootste installatiebedrijf van Nederland. Met de aanbesteding is een bedrag van 1,4 miljoen euro gemoeid. Het gaat om een contract van in eerste instantie twee jaar, met een mogelijke verlenging van drie jaar, en daarna twee keer op rij vijf jaar. De financiële kaders uit de aanbesteding beslaan de volledige vijftien jaar. Dekker: “De software is toekomstbestendig, dus we zijn de aanbesteding wel aangegaan met het idee 15 jaar samen te werken.”
Op dit moment wordt gewerkt aan de voorbereiding van de hele operatie. Het gaat om een forse klus; op alle Saxion-locaties worden de sloten dusdanig aangepast dat ze straks met een tag in plaats van een sleutel geopend worden. Medewerkers houden volgens Dekker straks toegang tot de ruimtes die ze nu ook gebruiken, maar hebben daar straks dus één tag voor nodig, in plaats van verschillende sleutels. Wie toegang wil tot een nieuwe ruimte, vraagt straks geen extra sleutel meer aan, maar toegang via de tag.
Hoewel de sleutels verdwijnen, kan het zo zijn dat de sleutelbos tijdens de invoering van het nieuwe systeem straks juist even extra gevuld is. Er is een overgangsperiode, waarin voor sommige deuren nog sleutels gebruikt moeten worden, terwijl op andere deuren de tags werkzaam zijn. “Maar daarna kunnen alle sleutels eraf”, zegt Dekker.
Privacy?
Op vragen over de veiligheid en privacy van de tag, zegt Dekker dat die volledig zijn gewaarborgd. Het nieuwe systeem maakt het volgens hem ook mogelijk om verschillende gradaties van beveiliging voor ruimtes in te voeren. Tags met toegang tot een beveiligde ruimte kunnen met één druk op de knop worden uitgeschakeld bij verlies of diefstal. Voor de vitale gebieden -ruimtes met de hoogste beveiliging- geldt tweestapsverificatie, na het scannen van de tag moet er een pincode ingevoerd worden.
Volgens Dekker is het niet de bedoeling om met de tags de gangen van medewerkers na te gaan. “Dat is niet de insteek van het systeem: het gaat ons niet om controleren, maar vooral om het makkelijker te maken.” Wel valt volgens hem te zien welke medewerker toegang heeft tot welke ruimte. “Maar nu kunnen we ook al zien welke medewerker welke sleutel heeft.” Volgens hem hebben alleen bepaalde, geautoriseerde medewerkers toegang tot die informatie en alleen met legitieme redenen, bijvoorbeeld diefstal of sabotage.
Een loper ophalen bij de receptie, voor veel medewerkers – zeker vergeetachtige- nu nog een vaak voorkomende handeling, is straks ook verleden tijd. “Zoiets als een lopertag bestaat niet, maar het is wel mogelijk om een tijdelijke tag te krijgen”, vertelt Dekker.
Op deze tijdelijke tag kan de receptie toegang verlenen voor een bepaalde ruimte en een bepaalde tijd. Dat is volgens hem ook veiliger dan een loper. “Met een loper kunnen gasten of medewerkers in ruimtes waar ze misschien niet mogen komen, met een tag voorkom je dat.”

Vanaf volgend jaar geen sleutels meer op Saxion, maar een tag. Foto's: Marlene Mahn
Gerelateerde artikelen
Weinig betrokkenheid? Student Marcel vervult op Saxion zo’n beetje elke rol die je maar kunt bedenken
Waar de hogeschool vaak moet schrapen om studenten te vinden voor functies, vervult Toegepaste Psychologiestudent Marcel van Dongen een enorm aantal rollen in het hart van Saxion. In zijn tweede jaar ontdekte hij dat hij er ‘wel wat bij kon doen’ en dat liep een beetje uit de hand. “Overal aangenomen worden was ook niet helemaal de bedoeling.”
Irritatie over uitblijven echt ‘onderzoek’: CMR wil begin volgend schooljaar knoop doorhakken over toekomst 3S
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) vindt dat het niet verstandig is in de huidige vorm door te gaan met het Smart Solutions Semester. De leden van de CMR zijn teleurgesteld dat er geen breed onderzoek naar 3S is gedaan, hoewel dat vorig jaar wel met het CvB is afgesproken, zo klonk tijdens de laatste overlegvergadering. De medezeggenschap stelt daarom voor eind oktober een besluit te nemen over de toekomst van het interdisciplinaire semester.
Column: Lijstjes
5 patat, 3 trio p, 2 frik spec, rundvleeskroket. De zwerver rood studio shirt. Stopcontacten (subtitel ‘naast haard’). Vragen nav offerte. 10 maart. Nodig. Lijstjes afmetingen. Boeken gelezen 2024. Trainingsschema 6 kilometer. Zomaar een rijtje met willekeurige opsommingen en titels uit mijn telefoonnotities.