Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, de Marimbatron. En dat is niet gek: dit gloednieuwe digitale muziekinstrument is uitgevonden door Leo Kuipers, docent en onderzoeker in het Saxion FabLab. Het wordt aankomend weekend tentoongesteld tijdens de eerste editie van Hackfest in Enschede. En zoals wel meer uitvindingen, ontstond het deels uit frustratie. “Ik was jaloers op mijn dochter.”
De Marimbatron ontstond namelijk omdat het drummer Kuipers maar niet lukte om de piano te leren beheersen. Drum ging wel, gitaar ook, maar de akkoorden op een piano niet. In tegenstelling tot zijn dochter. “Mijn dochter was een natuurtalent. Ik was jaloers, omdat ik het al zo vaak had geprobeerd, maar het telkens niet lukte.”
Dus ging de techneut op zoek naar een oplossing. Dat werd de Marimbatron. Een soort digitale marimba, maar dan gebruikmakend van allerlei techniek uit het FabLab. Zeker geen fluitje van een cent: de onderzoeker was maar liefst een half jaar bezig met de ontwikkeling. Voor wie de marimba niet meer kent; denk terug aan de muziekles, want de marimba lijkt nogal op de xylofoon.
Idee achter de Marimbatron is dat hij makkelijk te bespelen is, zonder er al te veel van te hoeven begrijpen. De lay-out van de Marimbatron is heel anders dan gebruikelijk: de toetsindeling lijkt op die van een bandoneon.
Zo zou hij – in ieder geval voor Kuipers – makkelijker te bespelen moeten zijn. Je bespeelt de Marimbatron met drumstokken. De Marimbatron creëert een soort magisch geluid wat vergelijkbaar is met een klankschaal of een handpan, zegt men.
Meesterwerk
Kuipers geeft één dag in de week les in Elektrotechniek op Saxion in Enschede, een opleiding die hij zelf ook afrondde. De rest van de week werkt hij als onderzoeker en instructeur in het FabLab. Hij besloot deel te nemen aan de Fab Academy in Amsterdam, een onderwijstraject van twintig weken met de titel: Learn how to make (almost) anything. Deze cursus legt de nadruk op het leren gebruiken van tools en hoe ze werken.
Daarin kreeg hij bijvoorbeeld les van Neil Gershenfeld, een Amerikaanse professor aan MIT (Massachusetts Institute of Technology. En hij bracht de lessen dus in de praktijk. “Aan het eind van Fab Academy moest ik als eindproduct een soort meesterwerk inleveren, dit werd mijn Marimbatron. Deze heb ik in het FabLab Enschede ontworpen en gemaakt, het programmeren hiervan heb ik mijzelf aangeleerd en vervolgens thuis gedaan.”
Hackfest?
Dit weekend staat voor het eerst Hackfest op het programma, in de Drukpershal in Enschede. HackFest wil technologie en kennis toegankelijk maken voor iedereen, creativiteit bevorderen en zowel sociale als economische innovatie stimuleren. Het nieuwe evenement in Enschede geeft hackers, uitvinders, ingenieurs, ontwikkelaars en hobbyisten de mogelijkheid hun projecten te presenteren voor een breed publiek.
De Marimbatron is niet het enige prototype dat vanuit FabLab tijdens Hackfest wordt tentoongesteld. Ook het Pixar Lichticoon, gemaakt door Shannen Huizinga, is dit weekend te zien. Ook voormalig Mechatronica-student Sigmar van Druten staat op Hackfest met zijn legobouwer.
Daar blijft het niet bij qua Saxion-bijdrage: Nils Rublein komt langs met robothond SPOT langs, om die even te demonstreren, laat organisator Dave Borghuis weten.
Gerelateerde artikelen
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.