Sjahrzad (26) wint eerste Saxion Kunstprijs: “Ben helemaal verbaasd”

Sjahrzad Khodadadeh is de eerste winnares van de Saxion Kunstprijs. De studente aan de AKI krijgt een bedrag van 3.500 euro en gaat daarvoor een werk maken voor het lectoraat Social Work. Ze had de winst niet zien aankomen, zegt ze. “Ik heb mijzelf onderschat en ben nog helemaal verbaasd.”

Khodadadeh (26) kreeg de prijs vanmiddag uitgereikt op de derde verdieping van het Elderink, tussen de passerende studenten. Ze gebruikte de eeuwenoude ambachtskunst etsen om haar prijswinnende werken mee te maken. Historische grottekeningen vormden een belangrijke inspiratie voor haar werk. Dat maakte ze op eigenhandig gerecycled papier. De kunstenares vindt het belangrijk dat haar werk in balans is. “Ik maak geen verschil tussen goed en kwaad, is een figuur in mijn tekening luguber of eng, dan teken ik er een bloemetje op.”

Geiten komen ook vaak terug in haar werk. “Die worden in de kunst vaak als iets negatiefs gebruikt, maar bij mij zijn het vaak lieve geiten.”

Naast Khodadadeh waren ook de Roemeense kunstenares Iulia Paraipan en de Portugees Cristóvão de Castro Maçarico genomineerd voor de prijs. Laatstgenoemde haakte uiteindelijk af, omdat hij niet bij de uitreiking aanwezig kon zijn, wat wel een voorwaarde was. Uiteindelijk ging het daarom tussen Khodadadeh en Paraipan.

Die maakten werk in een compleet verschillende stijl. Iulia Paraipan maakt gebruik van acrylgaren en een tuftpistool. Ze maakte daarmee grote, kleurrijke werken en verwerkte daarin haar Roemeense achtergrond. “Ik heb een plaatje in mijn hoofd en van daaruit ga ik te werk”, zegt ze. Ze vindt het belangrijk dat mensen blij en gelukkig worden van haar kunst, daarom gebruikt ze alleen maar felle kleuren.

‘Ging er blanco in’

Het was de eerste keer dat de Saxion Kunstprijs werd uitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt aan een jonge veelbelovende kunstenaar uit de omgeving van Saxion. Belangrijk doel is om kunst, met name van jonge kunstenaars, op Saxion en in de regio op de kaart te zetten.

De jury bestond uit: juryvoorzitter Josien Beltman (curator Moderne Kunst Rijksmuseum Twenthe) Monique Engelbertink (lectoraat Social Work), student Mathijs Fokkema, voormalig artist-in-residence Tessa Wiegerinck en Peter van Roosmalen (oud-directeur Architectuurcentrum Twente). Na uitvoerig overleg kozen zij voor Sjahrzad Khodadadeh en haar werk. Het werk dat die met de uitgereikte 3.500 euro gaat maken valt rond de kerst op Saxion te bewonderen. De werken van de genomineerden zijn nog tot 27 september te zien op de derde verdieping van Elderink.

Khodadadeh was na afloop in de wolken met haar prijs. “Normaal gesproken ben ik heel gestrest voor dit soort dingen, maar nu ging ik er blanco in. De zenuwen en spanning komen eigenlijk nu pas.”

Foto winnares

Sjahrzad Khodadadeh kreeg de prijs uitgereikt van Josien Beltman (curator Moderne Kunst Rijksmuseum Twenthe).

Winnares kunstprijs_9.JPG

Het werk van Sjahrzad Khodadadeh.

Iulia

Iulia Paraipan tussen haar kleurrijke werken. 

Evi

Evi van Keulen

Gerelateerde artikelen

Lotte Kanger11

Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl

Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.

Gerrit Beumkes

Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”

Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.

“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten

Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.