Als je nog gebruik maakt van geldbiljetten, dan is de kans heel groot dat daar cocaïne op zit. Studente Marloes Vossepoel onderzocht voor haar minor, Duurzame Chemie en Analyse, 25 briefjes op sporen van cocaïne. Wat bleek; op ál die biljetten was er cocaïne te vinden. “Al zou je ze aflikken, dan nog zou je er niks van merken.”
Marloes ontwikkelde en testte een methode om de sporen van cocaïne op bankbiljetten aan te tonen. Het is een methode waarbij de bankbiljetten, na de tests, gewoon nog gebruikt kunnen worden. “Ik blijf een student, dus het geld kan ik hierna nog wel gebruiken”, zegt Marloes.
In een laboratorium in het gebouw in Deventer laten Marloes en hoofddocent/onderzoeker Ruud Peters hun opstelling zien. Ze heeft een biljet, dat ze in een buisje doet en vervolgens in een bak plaatst. Die bak heeft, voor mijn leken-ogen, wel iets weg van een mini-frituurpan. Daarin worden trillingen opgewekt, dat deeltjes op het biljet losmaakt.

Marloes met hoofddocent/onderzoeker Ruud Peters.
Daarna worden chemicaliën toegevoegd, waarmee lagen worden losgeweekt. De bovenste laag haalt ze er met een pipet vanaf, en dat gaat in een mini-buisje. De tweede laag is ander residu, dat maar laat zien hoe vies een biljet eigenlijk is. Maar de bovenste laag, daar zijn de cocaïne-deeltjes in opgenomen. Een high-tech apparaat, speciaal ingesteld op het detecteren van coke, laat fraai in een grafiek zien dat er ook op dit biljet sporen van de harddrug aanwezig zijn.
Biljetten uit Enschede en Deventer
Het onderzoek is nieuw in Nederland. “Ik heb veel gelezen over onderzoeken in Amerika, maar er was niks te lezen over onderzoek in Nederland”, zegt Marloes. In de Verenigde Staten is al langer bekend dat veel dollarbiljetten cocaïne-resten bevatten. Ze heeft de methode voor haar onderzoek getest op 25 willekeurige 5 en 10 eurobiljetten uit Overijssel, specifiek vanuit pinautomaten en supermarkten uit Enschede en Deventer. De resultaten waren kraakhelder; op álle 25 biljetten was cocaïne te vinden. En, op dit nieuwe biljet dus óók. Dat maakt 26.

Het gaat om kleine hoeveelheden van 0,01 microgram tot 9,1 microgram. “Die hoeveelheden zijn met het blote oog niet te zien”, vertelt Ruud Peters, hoofddocent en senior onderzoeker bij het lectoraat. Toch kan de uitslag van belang zijn voor de maatschappij. “Een hoge uitslag in een bepaalde regio, zou bijvoorbeeld wat kunnen zeggen over het cocaïnegebruik daar.”
Opvallend veel
Peters is verbaasd over de uitslag. “Je verwacht misschien op de helft van de briefjes cocaïne te vinden, maar dit is opvallend veel.” Hij geeft ook aan dat het onderzoek niet-representatief is, daarvoor is de steekproef te klein. “Maar het feit dat we cocaïne op alle biljetten vinden, is wel veelzeggend.”
Peters hoopt er in de toekomst verdere onderzoeken mee te kunnen doen. “We zouden meer biljetten kunnen testen voor een representatiever beeld of de biljetten kunnen testen op andere stoffen.” Hij zou ook graag het onderzoek vastleggen in literatuur, omdat het nieuw is in Nederland. “Dan kunnen andere onderzoekers deze methode of de literatuur ook gebruiken.”
Of je je nu zorgen moet maken over je gezondheid als je contant geld gebruikt? “Nee, al zou je alle biljetten aflikken, dan zou je hier alsnog niks van merken”, zegt Peters.

Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.