De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) vindt dat het niet verstandig is in de huidige vorm door te gaan met het Smart Solutions Semester. De leden van de CMR zijn teleurgesteld dat er geen breed onderzoek naar 3S is gedaan, hoewel dat vorig jaar wel met het CvB is afgesproken, zo klonk tijdens de laatste overlegvergadering. De medezeggenschap stelt daarom voor eind oktober een besluit te nemen over de toekomst van het interdisciplinaire semester.
De CMR wil niet nog een jaar op deze manier door, zei CMR-lid Nico Kerssens. Aanleiding voor de discussie was een nieuwe evaluatie van het semester. Op die evaluatie had de CMR eerder aangedrongen en die was ook beloofd door de inmiddels vertrokken bestuurder Timo Kos. De uitkomst van die evaluatie is volgens de CMR dat er veel kritiek is op het semester, en dat studenten het semester relatief lage scores geeft op waarde en betekenis.
Maar bovenal vond de CMR dit niet de brede evaluatie van het onderwijsconcept dat eerder beloofd was. Volgens de CMR werd in deze laatste evaluatie namelijk voornamelijk naar de nieuwe opzet gekeken, maar niet naar grotere vragen die aan het concept ten grondslag liggen, zoals de ruimte die het programma inneemt in het curriculum en de veronderstelde behoefte aan het concept vanuit het bedrijfsleven.
De CMR was in het verleden al vaker kritisch op het onderwijsconcept, zie CMR-voorzitter Nico Kerssies, die nog positief aftrapte door Smart Solutions ‘een interessant én ingewikkeld onderwijsconcept’ te noemen. Maar hij stipte ook aan dat sommige studenten ‘wel heel makkelijk hun studiepunten halen’ en dat uit evaluaties steevast blijkt dat er ontevredenheid leeft. “Dat geven wij keer op keer aan.”
Om het punt van de CMR te onderstrepen kwamen verschillende studenten en docenten uit de medezeggenschap aan het woord. Zoals Naomi Kremer, archeologiestudente, die vanuit haar opleidingscommissie hoorde dat het semester niet goed aansluit op de studie. “We kunnen onze technische vakkennis niet goed kwijt”, zei ze. Leerdoelen worden omgevormd naar: kijk wat je kunt leren van anderen. “Sommige studenten zijn zo een half jaar niet bezig met eigen vakgebied of opleiding.”
Werk verdelen
Ook de internationale studenten in de CMR deden hun zegje over het semester. Ara Housib (International Business) zei dat de ambities van het semester leuk zijn, maar dat in de praktijk niemand optimistisch is in zijn 3S-groep. Hij gaf aan dat de dynamiek in de 3S-groepen is: het werk verdelen en de laatste twee weken alles in een rapport zetten.
Hij wees erop dat er maar een paar Engelstalige 3S-groepen zijn in Enschede, waardoor veel van deze studenten uit moeten wijken naar Deventer. “Bij een opleiding als Accountancy kun je een jaar stage volgen in plaats van 3S”, zei hij. “Of je gaat een jaar naar het buitenland. Waarom geldt dat niet voor alle Saxion-opleidingen? En waarom is er niet een community voor internationale studenten?”
Die ervaring heeft ook Anita Obiorah (Applied Computer Science). Zij kwam niet in haar eerste keus terecht. “Kunnen wij niet meer plekken krijgen voor een relevante opdracht?” Volgens Miguel Pérez Hernández (International Business) is er voor internationale studenten maar weinig keus is, omdat de Nederlandse studenten geen Engels willen praten. “Ik kan Nederlandse studenten niet dwingen om Engels te spreken, zeker niet als ze bewust kozen voor een Nederlandstalige studie.” Ook ziet hij dat de bedrijven niet met Engelstalige groepen willen werken. “Dat geeft een disbalans in kwaliteit.”
Marcel van Dongen (Toegepaste Psychologie) wees erop dat internationals lang niet altijd een OV-studentenkaart hebben, en dat reiskosten dus niet vergoed worden. “Ze worden dan financieel gedwongen om het semester in Enschede te doen, en die projecten zitten snel vol.”
Organisatorisch gedrocht
Docent Marian Wouda-Snip zei dat een overkoepelende vraag is of genoeg vakinhoudelijke kennis overblijft binnen de opleidingen, zeker nu de minorruimte ook wordt verbreed. “Moet je dit wel willen? Het semester is mooi voor de studenten die dit wel lukt, maar er zijn er heel veel waar dit niet het geval is.” In haar opleiding Toegepaste Psychologie, met veel studenten, is het bovendien een ‘organisatorisch gedrocht’ om opdrachten binnen te halen.
Docent Wytse Mensonides stipte aan dat zijn opleiding Civiele Techniek vroeger twee stages kende. “Daar is er maar één van over, en dus krijgen studenten maar één perspectief.”
3S levert veel frustratie op, vulde Anthony van den Berg aan. “Met de juiste coach en de juiste opdrachtgever kom je soms op de juiste sweet spot uit”, zei hij. “Maar wat is de kans dat dit lukt voor de hele populatie van Saxion? In de praktijk zie je dat de helft van de opdrachten vanuit lectoraten komen.”
Werkveld
Daarmee is het argument dat het werkveld deze vorm van interdisciplinair onderwijs graag wil niet sterk, zei Mensonides. Bij zijn opleiding is het aantal civiele opdrachten ‘niet rijk’. “We twijfelen over de wens van het bedrijfsleven: wat wil die nu precies? En we vragen ons af of er genoeg reflectief vermogen is op het semester.”
Dat interdisciplinair onderwijs belangrijk is, ziet ook Van den Berg. Hij pleitte ervoor om studenten logisch te koppelen in projecten, met studies die elkaar raken. “Smart Solutions negeert dat.”
CvB-lid Suzan Koning ging in op de ingewikkeldheid van interdisciplinair onderwijs. Ze gaf aan dat het CvB meer ruimte wil geven aan kritiek, dat het er niet gaat om gaat om afscheid te nemen van het semester, maar wel dat er verschillende manieren zijn om tot interdisciplinair onderwijs te komen. Volgens haar moeten opleidingen leidend zijn bij de inrichting.
Opdrachtgevers geven volgens haar ook aan dat ze interdisciplinair onderwijs belangrijk vinden. Dat geldt ook voor Saxion. “We vinden interdisciplinair onderwijs belangrijk, en we willen werken met echte praktijkproblemen.”