hissink deventer

Smart Solutions Semester nu echt grondig op de schop? “Zou onze parel moeten zijn, maar dat is het niet voor iedereen”

Studenten, tutoren en examencommissies, eigenlijk is er overal ontevredenheid over het Smart Solutions Semester, zo erkende Timo Kos van het college van bestuur gisteren in de Centrale Medezeggenschap. Hij kondigde een herontwerp aan van de interdisciplinaire onderwijsmodule en daarvoor wordt een brede enquête uitgezet. “Dit zou ons pareltje moeten zijn, maar dat is nu niet zo.”

Kos wil eerst een enquête uitzetten onder studenten, tutoren en examencommissies, waarmee de knelpunten vastgesteld moeten worden. “We willen een goede evaluatie, met ook tips om te verbeteren”, zei hij. Daarbij mag ook de medezeggenschap aangeven welke onderwerpen en vragen in de enquête komen. Ook sprak Kos de hoop uit dat het goede van 3S behouden kan worden. “We willen nu echt leren van de ervaring die we hebben opgedaan.”

De Centrale Medezeggenschap (CMR) had zich voorbereid op een stevige discussie met het college van bestuur, want ze voelen zich niet gehoord over hun kritiek op 3S. Die angel haalde CvB-lid Timo Kos er meteen uit, door bij zijn inleiding op dit agendapunt aan te geven dat ook hij ziet dat er ‘fundamenteel’ gesproken moet worden over oplossingsrichtingen.

Papieren werkelijkheid

Dat kwam als een verrassing voor de medezeggenschap, zo gaf Nico Kerssens namens de CMR aan. “We hadden een hardere opening willen doen op dit onderwerp, omdat we het gevoel hadden dat we niet gehoord worden.” Dat de medezeggenschap zich niet gehoord voelt blijkt onder andere uit het verslag van de voorafgaande commissievergadering, waarin de CMR stelt dat er een papieren werkelijkheid lijkt te bestaan, waarin er heel hard gewerkt wordt aan het verbeteren van 3S. Terwijl in de praktijk heel grote ontevredenheid bestaat bij zowel studenten als docenten.

Die ‘heel grondige aanpassing’, zoals Kerssens het in de vergadering noemde, is volgens hem ook nodig. Hij denkt, los van het brede CMR-standpunt, aan een verkleining van het semester naar 15 studiepunten. Daarnaast moet de organisatie volgens hem dichter bij de opleidingen komen, zodat er meer ‘eigenaarschap’ komt bij de tutoren. “3S voelt nu als van bovenaf opgelegd, waardoor het een taak is die uitgevoerd moet worden.”

Collegevoorzitter Anka Mulder zei het op prijs te stellen dat de CMR wil meedenken over het herontwerp van 3S. Ze zei te hopen dat de medezeggenschap ook eerder al merkte dat het college van bestuur luistert naar de input, waarbij ze impliciet verwees naar het loslaten van de 30 studiepunten-eis. “We willen interdisciplinair onderwijs”, zei ze. “Maar de vorm is niet een religie. We moeten er nu iets moois van maken.”

Wytse Mensonides gaf namens de CMR aan dat ze zich eerder inderdaad niet gehoord voelden, en dat kritiek gebagatelliseerd werd. “Maar dit is een mooie uitnodiging”, zei hij. “Ik denk dat we eerst ook tijd moeten nemen om gezamenlijk de grondoorzaken vast te stellen én te erkennen.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Talida Header

Pretty in Pink! Hoe Talida ondanks beperkte ruimte alles schattig en helemaal ‘van haar’ maakt

Ontdek het roze nestje van Talida Daoud (20), studente Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek aan Saxion. Hoewel ze nog maar een paar maanden geleden in haar kamer trok, heeft ze die omgetoverd tot een meisjesparadijs, vol persoonlijke charme en kringloopschatten. Een verhaal tussen vintage lampen, veel roze, bloemen, ruches en lente-vibes. “Ik probeer van alles mijn vibe te maken.”

saxion.jpg

Hoe een anonieme mail ervoor zorgde dat SaxNow zeven maanden klem zat tussen feit en fictie

Hier had bijna een verhaal gestaan over grensoverschrijdend gedrag binnen Saxion. Een verhaal waar SaxNow met tussenpauzes meer dan een half jaar aan werkte. Maar dat verhaal volgt hier niet. Wat wel volgt: een verhaal over het aannemen van verschillende identiteiten, van studenten en van collega’s. Over een geraffineerd web van feit en fictie, waarvoor geen middel geschuwd werd, van videocall tot prepaidkaart. En een bekentenis. Die volgt ook.

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.