In heel Saxion loop je al weken over de stickers van het Honours Programma. Daarmee wil het extracurriculaire programma – dat afgelopen jaar een ingrijpende verandering onderging – nieuwe deelnemers trekken. En dat is nodig, want de deelname liep de afgelopen jaren terug.
De stickers zijn niet het enige nieuwe om meer studenten te trekken. Wie de sticker scant, komt via een QR-code uit in een Whatsapp-groep. “Dat is een experiment”, zegt Marike Lammers, manager van de Onderwijsinnovatie Hub en verantwoordelijk voor het Honours Programma. “Ook omdat studenten moeilijk te bereiken zijn via de mail en maar weinig op MijnSaxion kijken. WhatsApp is veel directer.”
Vanaf hun tweede studiejaar kunnen studenten instromen. De campagne is dan ook bewust gericht op eerstejaars, die dan volgend jaar kunnen beginnen. “Zij hebben de tijd gehad om te kunnen landen, en dat is wel belangrijk, ze moeten eerst het hbo en de studie leren kennen voordat ze ons programma kunnen overwegen.”
Honours Programma: persoonlijk en professioneel ontwikkelen
Honours – eerder ‘Top Talent’ – begon in 2010, volgens Lammers ‘als strijd tegen de zogenoemde zesjescultuur’. Gemotiveerde studenten kunnen het programma vanaf hun tweede jaar volgen, naast hun opleiding. Het programma duurt drie jaar en is qua studiebelasting te vergelijken met 30 studiepunten, dus 10 per jaar.
Studenten die het programma voltooien krijgen een speciale aantekening in hun getuigschrift, zolang zij nominaal studeren én hun afstuderen met minimaal een zeven afronden. Honours focust zich op vrij onderwijs en intrinsieke motivatie, waarbij studenten zelf hun eigen opdrachten inbrengen en leren van de medestudenten centraal staat. Het doel is dat studenten hun identiteit ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel.
Het Honours Programma onderging vorig jaar een ingrijpende verandering. Waar er voorheen vijftien losse programma’s waren, beginnen de studenten nu in een van de vier clusters. Die zijn niet thematisch of op werkveld bepaald, maar afhankelijk van het dagdeel waarop de student tijd heeft.
Binnen het cluster worden vervolgens peergroepen gevormd, waarmee ze aan activiteiten (in de Honours Learning Space) mee doen. Daar treffen de studenten ook studenten van andere clusters en peergroepen. De onderwerpen bepalen studenten grotendeels zelf binnen hun cluster. Ook de vorm is anders; het gaat niet om klassikale lessen, maar bijvoorbeeld excursies, bootcamps en hackathons.
Enquête
De vraag of studenten blij zijn met de nieuwe opzet, kan Lammers in de zomer pas beantwoorden. Want dan worden de resultaten verwacht van de enquête die op dit moment wordt uitgezet. Lammers zegt wel te merken dat studenten inhoudelijk tevreden zijn. “Daarbij hebben we aandacht voor zaken die minder goed uit de verf komen”, vult ze aan. “Dat gaat dan om bijvoorbeeld de inschrijvingen en de communicatie.”
In 2024 werd de naam van het programma al aangepast van Top Talent naar Honours, in de hoop op die manier meer studenten te trekken. Dit omdat de term ‘Top Talent’ eerstejaarsstudenten afschrikte, zegt Lammers. “Zij voelen zich helemaal geen toptalent, de naam zorgde dus voor weerstand.”
Het aantal studenten dat deelneemt aan het Honours Programma nam vanaf 2020 namelijk sterk af. Volgens Lammers speelde corona daarbij een grote rol. Voor corona waren er volgens haar jaarlijks gemiddeld 400 deelnemers, na corona halveerde dat gemiddelde aantal. Een andere oorzaak ziet Lammers in de arbeidsmarkt. Veel studenten komen tegenwoordig makkelijk aan een baan, zegt ze. “Voorheen gebruikten studenten het Honours Programma om zich te profileren.”
Ook in vergelijking met 2023 daalde de instroom vorig jaar; van 257 deelnemers naar 195 deelnemers. Of dat ook met de nieuwe opzet heeft te maken, is onduidelijk. Wel ziet ze dat studenten sinds corona het lastig vinden om de eerste stap te zetten, ook naar het Honours Programma.
Duidelijk is volgens Lammers dat het onderwijs door corona veranderde: “En het type studenten dus ook. Studenten hebben steeds minder motivatie om die eerste stap te zetten.” Zonde, vindt ze het, want volgens haar begrijpen de huidige deelnemers van het Honours Programma niet waarom niet meer studenten deelnemen. “Die zijn juist heel tevreden.”
Ze ziet ook nog iets anders: volgens Lammers zijn studenten minder gewend om te ‘bonden’ met hun medestudenten. “Sinds corona zijn studenten een stuk meer op zichzelf. Ze hebben niet goed ervaren wat het belang is van met én van elkaar leren, zoals wij dat bij Honours doen.”
Intrinsieke motivatie
Tegelijkertijd vraagt het programma ook wel wat van de studenten. De ideale Honours-student is volgens Lammers iemand die sterk gemotiveerd is en misschien niet helemaal binnen het profiel van de 'doorsnee student' valt.
Ook kan het voor sommige studenten een motivatie zijn dat je een aantekening kunt verdienen op je getuigschrift. Maar daarvoor gelden wel eisen: nominaal afstuderen en niet lager dan een zeven voor de afstudeeropdracht. Volgens Lammers is het aantal studenten dat uiteindelijk de Honours aantekening in hun getuigenschrift krijgt dan ook laag.
Toch vinden volgens haar veel studenten die aantekening ook niet het belangrijkste. Daarbij verdwijnen de assessments van het Honours Programma niet helemaal. Die worden namelijk opgenomen in de bijlage waar alle behaalde modules worden vermeld. “Maar de studenten gaat het uiteindelijk vooral om de ontwikkeling die ze doormaken.”
Gerelateerde artikelen
In het hok: studievereniging QUEER!
Het is zonder twijfel de meest kleurrijke ruimte op Saxion in Deventer: het hok van studievereniging QUEER! Maar achter alle vlaggen en regenboogwaaiers schuilt meer: QUEER! wil vooral een veilige haven bieden voor de queercommunity, waar de leden zich welkom en gezien voelen. Zo’n veilige ruimte blijkt geen overbodige luxe; na incidenten heeft de vereniging een directe link met de beveiliging. “Als er iets aan de hand is, dan sprinten zij de trap op.”
De Studentrecensent: een 8,5 voor de AI-handreiking voor studenten
Op de middelbare school hoorde ik de term Artificial Intelligence weleens voorbij komen, bovenal natuurlijk ChatGPT. Ik gebruikte het eigenlijk nooit, maar nu eenmaal op het hbo, lijkt er geen ontkomen aan. Saxion biedt sinds kort een handreiking aan – liefst 13 pagina’s – en die is best nuttig, al is hij niet perfect.
Studenten Imre, Kiki en Charlotte kampioen met FC Twente Vrouwen: “Superziek wat we gedaan hebben”
Saxion-studenten Charlotte Hulst (Creative Business), Imre van der Vegt (Facility Management) en Kiki Vissers (Fysiotherapie) pakten dit weekend na een bloedstollende ontknoping de eredivisietitel met FC Twente Vrouwen. De euforie delen ze, maar elk hebben ze hun eigen verhaal. Zoals Imre, die vorig seizoen nog overwoog te stoppen.