WhatsApp Image 2021-06-16 at 11.32.25 (5).jpeg

Officieuze communicatie: Zeven keer recht uit het hart op Saxion

Zoals elke volwassen organisatie betaamt, heeft Saxion een hoogwaardige communicatie-afdeling. Daar werken professionals, die elke komma en punt een paar keer wegen. Volkomen terecht, maar soms een beetje saai. Uit officieuze communicatie, gefrustreerde briefjes in de koelkast, A4’tjes met nogal dringende aanwijzingen, wordt pas duidelijk hoe Saxion écht als gemeenschap is. Zeven smakelijke voorbeelden, volstrekt onwetenschappelijk geduid, speciaal voor wie de gebouwen heel erg heeft gemist.

1. Loeiheet water!!!!!

Gespot: Pantry bij het toetsbureau op de 5e verdieping in Deventer
Passief-aggressief-cijfer: 6
Werkelijke boodschap: De auteur van dit briefje heeft zelf een keer gruwelijk zijn handen verbrand, dat kan niet anders.  Zijn levenswerk werd vanaf toen zorgen dat niemand anders hetzelfde verzengende lot treft, deze kraan die werkelijk loeiheet water geeft. Supersympathiek, maar met al die hoofdletters en uitroeptekens is het wel alsof er tekstueel een megafoon op je oor staat. Pluspunt: ik heb hierdoor mijn handen nog nooit verbrand aan dit martelwerktuig. De betreffende kraan een keer afstellen is mogelijk een subtielere oplossing.

WhatsApp Image 2021-06-16 at 11.32.25.jpeg

2. Parkeren

Gespot: Parkeerplaats bij de Nettenfabriek in Apeldoorn
Passief-aggressief-cijfer: 1
Werkelijke boodschap: Dit briefje prijkt op de voorruit van een asociaal geparkeerde auto op de parkeerplaats in Apeldoorn. Nou ja, parkeerplaats; eigenlijk op een plek die juist geen parkeerplek is, maar geldt als doorgang voor de hulpdiensten. Zo bezien is dit briefje, waarin continu gevousvoyeerd wordt, ontzettend netjes en sympathiek. Huismeester Barry, die zich even later identificeert als auteur van deze post-it, legt uit dat de parkeerindeling in Apeldoorn ook nogal onduidelijk is, qua belijning en vakken. De parkeeraso treft dus niet alle blaam. De indeling wordt deze week nog aangepakt, zegt Barry, vandaar dus de mildere toon. Die past bij de huismeester, die ontzettend aardig blijkt, en spontaan een rondleiding geeft.

WhatsApp Image 2021-06-16 at 11.32.25 (2).jpeg

3. Niet-gesloten deur (zou wel moeten)

Gespot: corona-uitgang Edith Stein, Enschede
Passief-agressief-cijfer: 9
Werkelijke boodschap: Dat heel hard roepen niet altijd betekent dat je ook gehoord wordt, maakt dit A4’tje bij het Edith Stein-pijnlijk duidelijk. Tekstueel en visueel is er werkelijk alles aan gedaan om de boodschap over te laten komen: alleen HOOFDLETTERS, uitroeptekens en een felgele arcering. Uit elke letter sijpelt het feit dat deze deur echt dichtmoet, maar dat waarschijnlijk zelden gaat. Dat bleek ook tijdens het observeren van de deur: de deur-die-dicht-moet stond in de praktijk zeker een uur open. Mogelijk bieden een paar extra A4'tjes nog soelaas. 

WhatsApp Image 2021-06-16 at 11.32.25 (5).jpeg

4. Ach, Sonja

Gespot: Academie Gezondheidszorg, hoofdgebouw Deventer
Passief-agressief-cijfer: -5
Werkelijke boodschap: Dat ze op de academie AGZ goed voor elkaar zorgen, wordt duidelijk uit dit lieve briefje op een van de flexwerkplekken, waar blijkbaar Sonja regelmatig zit te ploeteren. Uit dit briefje spreekt niets minder dan pure pre-covid-nostalgie, vermengd met een vleugje liefde en zorgzaamheid voor de collega's. Dat bleek ook wel uit de minstens twee andere blauwe post-its voor collega's, met al net zo'n sympathieke boodschap. Hier spreekt iemand die zijn (of haar) collega's ontzettend heeft gemist. Beste post-it-schrijver, qua passief-agressief communiceren heb je nog veel te leren, maar qua liefde loop jij voorop.

AchlieveSonja.jpg

5. Parkeren (ja, alweer)

Gespot: Nettenfabriek, Apeldoorn, oude deel
Passief-agressief-cijfer: 4
Werkelijke boodschap: In Apeldoorn hebben ze blijkbaar iets met parkeren. De werkelijke boodschap van deze geïmproviseerde niet-parkeren-bordjes is iedereen met een rijbewijs natuurlijk volledig duidelijk. Hier mag niet geparkeerd worden. Door die boodschap binnen op te hangen, ontstaat vooral verwarring in plaats van de beoogde duidelijkheid. Huismeester Barry (zie boodschap 2) brengt uitkomst. "Ja, hier voor het pand mag je niet parkeren, vanwege de vetputten. Ja, dat hangen ze dan binnen op. Niet erg slim inderdaad, dat zou gewoon buiten moeten staan.' Waarvan akte. 

WhatsApp Image 2021-06-16 at 11.32.25 (1).jpeg

6. Er is voor betaald

Gespot: koelkast, Ko Wierenga-gebouw, Enschede
Passief-agressief-cijfer: 9
Werkelijke boodschap: Daar ist-ie dan; het iconische koelkastbriefje, de klassieker onder de passief-agressieve boodschappen. Hét briefje dat je je niet op Saxion doet wanen, maar voor even weer in de keuken van je studentenhuis, met die ene huisgenoot, die het liefst elke plak kaas persoonlijk zou labelen. Het product waarop deze sticker plakte, was al lang verdwenen, maar gelukkig de sticker niet. Principes zijn principes, dus er valt wat voor te zeggen, maar het heeft toch iets benepens om je margarine op deze manier te labelen. Wel goed om te weten dat het product niet gestolen was: er is voor betaald...

Er is voor betaald.jpeg

7. Liever niet storen

Gespot: Derde verdieping, Deventer, blijkbaar bij niet bij het secretariaat en niet (want er kwam een mail binnen of ik dat uitdrukkelijk wilde vermelden) bij het frontoffice HBO-ict
Passief-agressief-cijfer: 7
Werkelijke boodschap: 'Wij worden hier ongelofelijk veel gestoord, voor allerlei zaken waar we totaal niets mee te maken hebben. Laat ons gewoon ons werk doen. Uit vriendelijkheid, en om te voorkomen dat we helemaal knettergek worden, geven we je hierbij de antwoorden op de meeste praktische vragen: de koffiesleutel, lopers en kantoorbenodigdheden vind je in het frontoffice (B-vleugel), voor storing in apparaten bel alsjeblieft dit nummer (en niet met ons) en kijk naast het kopieerapparaat voor een niet-apparaat (en val ons niet lastig). Hier zitten namelijk de Course Coördinatoren, dit is niet het secretariaat.'

WhatsApp Image 2021-06-16 at 11.32.24.jpeg

Heb je zelf nou een schitterende officieuze boodschap gespot op Saxion? Mail naar Saxnow@saxion.nl, dan voegen we hem toe of plaatsen we hem op onze sociale media. 

Bas3

Bas Klaassen