Rechtenstudent Pien Peperkamp (24) is op missie, voor zichzelf en voor haar studielichting. Als vierdejaars valt ze consequent buiten de boot bij compensaties voor het afschaffen van de basisbeurs en de coronacrisis. Ze benaderde kranten, het ministerie en zelfs minister-president Mark Rutte met haar verhaal. Nul op het rekest. Studentredacteur Amber Hagemeijer luistert wél.
Komend schooljaar betaal je de helft van het studiegeld, en de eerstejaars zelfs de helft van de helft. Goed nieuws zou je denken, maar rechtenstudent Pien Peperkamp (24) is helemaal niet blij. Zij studeert dit jaar af en valt dus – voor de zoveelste keer – buiten de boot. “Toen ik dit hoorde werd ik heel boos. Het is gewoon oneerlijk.”
Pien begon in 2017 “vol enthousiasme” aan haar studie HBO-rechten. Inmiddels zit ze in haar laatste jaar en is druk met afstuderen. Hoewel ze goede cijfers haalt en blij is dat ze bijna klaar is, vindt ze dat ze benadeeld is. “Toen ik begon moest ik een smak geld lenen om mijn studie te betalen”, begint ze haar verhaal. “Veel studenten uit mijn lichting zullen dit herkennen. Je begint met een vervelend gevoel. Zo had ik flink wat stress door het lenen. Meteen een schuld opbouwen, het is niet niks.”
De basisbeurs
Hoe zat dat ook alweer?
De basisbeurs werd in 1986 ingevoerd en diende kortgezegd als onafhankelijke studiefinanciering. Als je als student – aan een hogeschool of universiteit – binnen tien jaar je diploma haalde, werd deze beurs omgezet in een gift. De basisbeurs werd in 2015 afgeschaft en daar kwam het leenstelsel voor in de plaats. Veel studenten zijn het niet eens met deze invoering. De schulden die ze door dit leenstelsel krijgen, maken de toekomst er niet makkelijker op, zeggen ze.
Halvering collegegeld eerstejaars
Toen Pien in haar tweede leerjaar zat, kwam de overheid met een compensatie voor alle eerstejaars. Met deze regeling wilde de regering studenten tegemoetkomen en het studeren toegankelijker maken. De eerstejaars hoeven maar de helft van hun studiegeld te betalen in hun eerste leerjaar. “Dus iedereen die een jaar na mij begon met studeren was duizend euro goedkoper uit”, vertelt Pien. “Dat voelt oneerlijk.”
Dan komt Pien in haar derde studiejaar. Minister-president Mark Rutte kondigde tijdens een persconferentie aan dat alle scholen sluiten vanwege het coronavirus. “Mijn klasgenoten en ik hadden op dat moment een week vrij. Dat was wel fijn, want het maakte de overgang naar digitaal les wat makkelijker.” Maar het bleef worstelen. “Ik had in het derde jaar alleen online les en ook mijn minor moest online”, vertelt Pien. “Excursies en gastcolleges gingen niet door en dat is een gemis. Ik zou veel meer leren van een normale, fysieke minor.”
Er wordt volgens Pien maar mondjesmaat rekening gehouden de situatie van studenten, die thuiszitten en alles online moeten doen. Onterecht, vindt Pien. Want makkelijk was het zeker niet. “We hadden corona, ik en mijn familie. We waren er behoorlijk ziek van. Een mail die ik naar mijn leraar stuurde, bleef onbeantwoord. Ik snap het wel, de werkdruk was ook bij de docenten hoog. Maar je verliest zo menselijk contact.”
Afstuderen
Momenteel is Pien druk met afstuderen. Het gaat haar niet makkelijk af. “Voor je begint heb je vragen: gaat het wel lukken om af te studeren en hoe dan? Mijn studiegenoten zullen het beamen: docenten beantwoorden onze vragen niet of nauwelijks. Er is gewoon weinig contact. Ik neem de leraren niets kwalijk: ze probeerden ons te woord te staan, maar er is gewoon weinig tijd over in de crisis. En dus begon ik met onbeantwoorde vragen aan mijn afstuderen. Het maakte me onzeker in deze toch al moeilijke tijd.”
En dan nog heeft de rechtenstudente geluk dat ze een afstudeerplek vond, zegt ze. Een aantal klasgenoten lukte dat niet, en die lopen een halfjaar studievertraging op. “Gelukkig krijgen ze wel compensatie voor die vertraging, maar het blijft vervelend.” Pien ervaart dat het afstuderen anders is door het coronavirus, ze mist dingen die anders vanzelfsprekend zijn. “Ik werk vanuit huis en er kan vooral veel niet, zoals het meelopen met diensten. En juist daar leer je van."
"Als vierdejaars liepen wij óók fysiek onderwijs mis, maar wij worden niet gecompenseerd"
Tweede compensatie
Voor iedereen is de coronacrisis zwaar, maar de vierdejaars studenten worden hard getroffen én niet gecompenseerd, vindt Pien. Ook een paar weken geleden niet, toen de aankondiging kwam dat studenten komend collegejaar de helft van het collegegeld betalen. Voor de eerstejaars is de regeling nog rianter: zij betalen de helft van de helft: €542 euro. “Dat is grotendeels compensatie voor het afgelopen jaar van digitaal onderwijs”, zegt Pien. “Compensatie voor het gebrek aan fysiek onderwijs, maar die wij als vierdejaars net zo goed mislopen.”
En dat doet pijn. Pien: “Het kan toch niet zo zijn dat de overheid een groep studenten gewoon volledig vergeet? We zitten al in het leenstelsel, het eerste jaar moesten wij het volle pond collegegeld betalen en nu komen we niet in aanmerking voor deze compensatie. Wij zijn de groep die telkens net overal buiten valt.”
De studente wíl dit verhaal graag vertellen. Voor zichzelf, en voor al die andere vierdejaars. “Het is oneerlijk”, zegt ze kort en bondig. Ze belde kranten, het ministerie van Onderwijs, studentengroep ‘Nietmijnschuld’ en benaderde premier Rutte benaderd met haar verhaal. “Maar niemand reageert. Terwijl wij de driedubbele pechvogels zijn”. Haar wens? “Fatsoenlijke compensatie, gelijk aan alle andere studenten.”
Gerelateerde artikelen
Profiel: nieuwe bestuursvoorzitter is authentiek, menselijk én ‘goed met de centen’
Volgende week begint Inge Grimm (55) als nieuwe bestuursvoorzitter van Saxion. De nieuwe bestuursvoorzitter is wars van spelletjes en een dubbele agenda heeft ze niet, zeggen mensen die haar kennen. Op Windesheim zien ze haar met lede ogen vertrekken. “Hier heeft Saxion een hele goede aan.”
Aseksuele Svetomira schittert in musical die voor haar dubbel betekenis heeft
Studenten van Saxion en de UT voeren halverwege juni in Stadstheater De Bond in Oldenzaal de musical The Prom op. Een van de acteurs is CMGT-studente Svetomira Kostova (19), die niet alleen naar Nederland kwam om te studeren, maar ook omdat ze hier ‘echt kan zijn wie ze is’. En dat is precies waar de musical over gaat. “Dit is een droom die uitkomt.”
Column: onmacht door het nieuws
Wie regelmatig het nieuws consumeert herkent het misschien wel. Steeds vaker voorkomende natuurrampen maken dat onmacht je overspoelt. Het toenemend aantal rellen creëert onrust in je hoofd. En de krantenkoppen over oorlog zorgen voor een interne tweestrijd: je wil niet wegkijken van het leed, maar het vreet je ook langzaamaan op.