swap

Even shoppen tussen de lessen, dat kan tijdens de clothing swap

Studenten grasduinen door ingeleverde kledingstukken, op zoek naar die mooie tweedehands vondst. In het kader van de Sustainability Week houdt Saxion een clothing swap – een kledingruil - en die trapte vanochtend af. “We zijn voor een verantwoordelijke kledingproductie en consumptie.”

Stipt om elf uur gaat het kunstkabinet, op de eerste etage van het hoofdgebouw in Enschede, open. Er staan zes rekken vol met kleding, op een tafel zijn stapels broeken uitgestald en er is een stellingkast met ongeveer tien paar schoenen. Rond deze tijd komen ook de eerste studenten binnen en snel daarna hebben ze hun armen al vol met kleding.

Cristina Ionas (creative media en game technologies) heeft inmiddels drie kledingstukken om haar arm hangen en is nu naar een broek aan het kijken. “Ik vind het een leuke en goede manier om van je oude kleding af te komen. Ik heb vorige week zo'n vijf items ingeleverd en zoek nu iets ‘nieuws’ uit. Dat lukt al aardig, maar helaas is niet alles in mijn maat natuurlijk.”

In het kabinet is het inmiddels warm en het is toch wat krap. Een studente, kort van stuk, houdt een broek voor zich. Te lang, iets omhoog, nog te lang. Daarna houdt ze de broek onder haar kin en grapt naar haar vriendinnen, ‘yes, dit gaat passen!’. De onderkant van de broek zit nu eindelijk op enkelhoogte.

Gesloten beurs

De afgelopen drie weken konden studenten kleding inleveren bij het kabinet. In ruil voor die kleding kregen ze een aantal punten toegekend. Nu mogen deze studenten de verkregen punten inruilen voor nieuwe tweedehands kleding. Door het puntensysteem komt er geen geld bij de actie kijken.

“We begonnen tijdens de Dutch Fashion Week met het inzamelen van kleding”, zegt Monika Egyed, één van de organisatoren. “Het ging zo goed, dat we uiteindelijk drie weken zijn doorgegaan. Wanneer we ‘s ochtends aankwamen bij het kabinet stonden er al tassen vol met kleding voor de deur. Maar ook overdag kwamen er nog veel mensen langs om hun oude kleding in te leveren.” 

De organisatie doneert de overbleven kleding aan een women’s shelter, zegt Egyed. “We hebben ook gekeken naar organisaties die kleding recyclen, maar vinden dit toch beter passen. De kleding die hier hangt is nog van goede kwaliteit en kan zeker nog een ronde mee.”

Studenten kunnen nog de hele week kleding komen uitzoeken bij het kunstkabinet. Ook kan er voor elf uur s ‘ochtends nog kleding ingeleverd worden.

IMG_2892-2.jpg

Foto's: Floor Vinke. Headerfoto: Cristina Ionas (creative media en game technologies) voor het kunstkabinet

Annabel Essink

Annabel Essink

Gerelateerde artikelen

apeldoorn---hoofdlocatie.jpg

Nieuwe AI-opleiding in Apeldoorn: “Voor elk werkveld relevant”

Saxion begint in september met een nieuwe opleiding in Apeldoorn: de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence. Sinds afgelopen dinsdag kunnen studenten zich inschrijven. In eerste instantie mikt de hogeschool op zo’n twintig a vijfenveertig eerstejaars, op termijn op zo’n tweehonderd studenten. “We hopen op echte puzzelaars”, zegt teamleider Arno Blootens. Volgens hem staat het werkveld in de regio te springen om mensen met expertise op het vlak van het lezen en toepasbaar maken van data. “Dit is in elk werkveld toepasbaar.”

hbo

Massaal tickets voor HBO Gala Enschede verkocht ondanks prijsverhoging: “Sowieso een mooi gevulde zaal”

Party time! Het belooft volgens KOSS, de koepel voor studieverenigingen, het meest spectaculaire evenement van het jaar te worden: het HBO Gala Enschede op 8 mei. Vorige week gingen de eerste kaartjes in de verkoop, het tweede verkoopmoment is op 24 april – na de stufi. Want de grootste uitdaging met het organiseren van het feest dit jaar waren de centen. Niet-leden betalen 49,50 voor een ticket, 2,50 meer dan vorig jaar. “Maar dan kan je wel onbeperkt feesten en drinken.”

SaxNow, Bas, Linde, Rik

Studenten opgelet: heb je problemen, vragen of opmerkingen? SaxNow staat voor je klaar tijdens de Pop-up redactie in het hoofdgebouw!

Hey daar, Saxion Studenten! Heb je iets op je hart waar je over wil praten? Zit je met vragen over je studieschuld, worstel je met het vinden van een woning of heb je gewoon behoefte aan advies? Dan is de Pop-up redactie van SaxNow dé plek voor jou!