swap

Even shoppen tussen de lessen, dat kan tijdens de clothing swap

Studenten grasduinen door ingeleverde kledingstukken, op zoek naar die mooie tweedehands vondst. In het kader van de Sustainability Week houdt Saxion een clothing swap – een kledingruil - en die trapte vanochtend af. “We zijn voor een verantwoordelijke kledingproductie en consumptie.”

Stipt om elf uur gaat het kunstkabinet, op de eerste etage van het hoofdgebouw in Enschede, open. Er staan zes rekken vol met kleding, op een tafel zijn stapels broeken uitgestald en er is een stellingkast met ongeveer tien paar schoenen. Rond deze tijd komen ook de eerste studenten binnen en snel daarna hebben ze hun armen al vol met kleding.

Cristina Ionas (creative media en game technologies) heeft inmiddels drie kledingstukken om haar arm hangen en is nu naar een broek aan het kijken. “Ik vind het een leuke en goede manier om van je oude kleding af te komen. Ik heb vorige week zo'n vijf items ingeleverd en zoek nu iets ‘nieuws’ uit. Dat lukt al aardig, maar helaas is niet alles in mijn maat natuurlijk.”

In het kabinet is het inmiddels warm en het is toch wat krap. Een studente, kort van stuk, houdt een broek voor zich. Te lang, iets omhoog, nog te lang. Daarna houdt ze de broek onder haar kin en grapt naar haar vriendinnen, ‘yes, dit gaat passen!’. De onderkant van de broek zit nu eindelijk op enkelhoogte.

Gesloten beurs

De afgelopen drie weken konden studenten kleding inleveren bij het kabinet. In ruil voor die kleding kregen ze een aantal punten toegekend. Nu mogen deze studenten de verkregen punten inruilen voor nieuwe tweedehands kleding. Door het puntensysteem komt er geen geld bij de actie kijken.

“We begonnen tijdens de Dutch Fashion Week met het inzamelen van kleding”, zegt Monika Egyed, één van de organisatoren. “Het ging zo goed, dat we uiteindelijk drie weken zijn doorgegaan. Wanneer we ‘s ochtends aankwamen bij het kabinet stonden er al tassen vol met kleding voor de deur. Maar ook overdag kwamen er nog veel mensen langs om hun oude kleding in te leveren.” 

De organisatie doneert de overbleven kleding aan een women’s shelter, zegt Egyed. “We hebben ook gekeken naar organisaties die kleding recyclen, maar vinden dit toch beter passen. De kleding die hier hangt is nog van goede kwaliteit en kan zeker nog een ronde mee.”

Studenten kunnen nog de hele week kleding komen uitzoeken bij het kunstkabinet. Ook kan er voor elf uur s ‘ochtends nog kleding ingeleverd worden.

IMG_2892-2.jpg

Foto's: Floor Vinke. Headerfoto: Cristina Ionas (creative media en game technologies) voor het kunstkabinet

Annabel Essink

Annabel Essink