swap

Even shop­pen tus­sen de les­sen, dat kan tij­dens de clothing swap

Studenten grasduinen door ingeleverde kledingstukken, op zoek naar die mooie tweedehands vondst. In het kader van de Sustainability Week houdt Saxion een clothing swap – een kledingruil - en die trapte vanochtend af. “We zijn voor een verantwoordelijke kledingproductie en consumptie.”

Stipt om elf uur gaat het kunstkabinet, op de eerste etage van het hoofdgebouw in Enschede, open. Er staan zes rekken vol met kleding, op een tafel zijn stapels broeken uitgestald en er is een stellingkast met ongeveer tien paar schoenen. Rond deze tijd komen ook de eerste studenten binnen en snel daarna hebben ze hun armen al vol met kleding.

Cristina Ionas (creative media en game technologies) heeft inmiddels drie kledingstukken om haar arm hangen en is nu naar een broek aan het kijken. “Ik vind het een leuke en goede manier om van je oude kleding af te komen. Ik heb vorige week zo'n vijf items ingeleverd en zoek nu iets ‘nieuws’ uit. Dat lukt al aardig, maar helaas is niet alles in mijn maat natuurlijk.”

In het kabinet is het inmiddels warm en het is toch wat krap. Een studente, kort van stuk, houdt een broek voor zich. Te lang, iets omhoog, nog te lang. Daarna houdt ze de broek onder haar kin en grapt naar haar vriendinnen, ‘yes, dit gaat passen!’. De onderkant van de broek zit nu eindelijk op enkelhoogte.

Ge­slo­ten beurs

De afgelopen drie weken konden studenten kleding inleveren bij het kabinet. In ruil voor die kleding kregen ze een aantal punten toegekend. Nu mogen deze studenten de verkregen punten inruilen voor nieuwe tweedehands kleding. Door het puntensysteem komt er geen geld bij de actie kijken.

“We begonnen tijdens de Dutch Fashion Week met het inzamelen van kleding”, zegt Monika Egyed, één van de organisatoren. “Het ging zo goed, dat we uiteindelijk drie weken zijn doorgegaan. Wanneer we ‘s ochtends aankwamen bij het kabinet stonden er al tassen vol met kleding voor de deur. Maar ook overdag kwamen er nog veel mensen langs om hun oude kleding in te leveren.” 

De organisatie doneert de overbleven kleding aan een women’s shelter, zegt Egyed. “We hebben ook gekeken naar organisaties die kleding recyclen, maar vinden dit toch beter passen. De kleding die hier hangt is nog van goede kwaliteit en kan zeker nog een ronde mee.”

Studenten kunnen nog de hele week kleding komen uitzoeken bij het kunstkabinet. Ook kan er voor elf uur s ‘ochtends nog kleding ingeleverd worden.

IMG_2892-2.jpg

Foto's: Floor Vinke. Headerfoto: Cristina Ionas (creative media en game technologies) voor het kunstkabinet

Annabel Essink

An­na­bel Es­sink

Ge­re­la­teer­de ar­ti­ke­len

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Hoog­be­gaaf­de stu­dent jaar la­ter op­nieuw te­gen­over exa­men­com­mis­sie over be­oor­de­ling: “Ver­trou­wen is he­le­maal weg”

Een jaar nadat hij schikte met zijn examencommissie stond een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde opnieuw voor het College van Beroep voor de Examens (Cobex). Hij vindt het onterecht dat zijn afstudeerverslag (opnieuw) werd afgekeurd. Zijn ouders uitten forse kritiek tijdens de zitting. “Dit is de slager die zijn eigen vlees blijft keuren.”

Mae­r­ha­ba Yis­ha­ke (42) haal­de on­langs haar zwem­di­plo­ma’s; “Wil ie­der­een in het ge­zin er­uit kun­nen zwem­men”

Ze groeide op in Ürümqi in het noordwesten van China, de miljoenenstad die volgens Maerhaba Yishake het verst van een zee of oceaan verwijderd. Daar was het helemaal niet gewoon om als kind op zwemles te gaan. Maar hier, in Enschede, is het dat wel. Haar kinderen van 7 en 11 jaar oud haalden al een poos geleden hun diploma’s tot en met C. Gevolgd door 42-jarige moeder, die onlangs haar C diploma behaalde. “Als ik ook maar één iemand kan inspireren om te leren zwemmen, dan ben ik al blij.”

Toet­sing van hbo-on­der­zoek moet geen nat­te­vin­ger­werk zijn vindt Sa­rah Coo­mbs; ze pro­mo­veer­de op on­der­zoek van ho­ge­scho­len

Welk nut? Welke kwaliteit? En: welke impact heeft onderzoek van hogescholen eigenlijk? Is dat überhaupt te meten of op een andere wijze zichtbaar te maken? Zoals bijvoorbeeld bij universitair onderzoek gebeurt? Sarah Coombs (45) is onderzoeksadviseur op Saxion en vroeg het zich al langer af: hoe toetsen hbo-onderzoekers of hun onderzoek effect heeft. Ze promoveerde via Saxion en Universiteit Leiden op hoe je de impact van onderzoek aan hogescholen zichtbaar kunt maken.