Experts help alsjeblieft: ‘Wat moet ik doen na mijn studie?’

"Hoe vind ik dé ideale plek voor mij?", vroegen vijf twijfelende studenten zich af tijdens hun zoektocht naar de perfecte plek. Wij gingen op zoek naar antwoorden en legden deze vragen voor aan experts van Saxion. In dit artikel ontdek je hoe je met deze twijfels om kunt gaan en krijg je tips over wat je wel en juist niet moet doen als je hiermee worstelt.

Pop-up-redactie: de experts aan het woord

In het eerste deel van deze serie tekenden we al de zorgen en ervaringen van studenten op, die ze uitspraken tijdens onze pop-up-redactie. Want hoe kom je nou op die perfecte plek na je studie? In dit artikel gaan vijf experts van Saxion met die vraag aan de slag.

Dit zijn de experts: 

  • Rosanne Eeftink: Loopbaancoach Saxion Career Services
  • Marle Groote Schaarsberg: Loopbaancoach Saxion Career Services/ studentendecaan Saxion
  • Annemarie van de Vondervoort: Studentendecaan Saxion
  • Lotte Beernink: Studentendecaan Saxion

Wat als je het echt niet weet?

Tip 1: Praat met je SLB’er

Loopbaancoach en studentendecaan Marle Groote Schaarsberg krijgt vaak studenten over de vloer die nog niet precies weten wat ze willen of sterk twijfelen. “Stap één is echt praten met je SLB’er," zegt ze. "Die kan je helpen te ontdekken wat je allemaal met je studie kunt doen en welke opties er voor je openliggen.” Ze merkt dat studenten vaak maar een beperkt beeld hebben van de mogelijkheden die hun studie biedt.

Mai Boon, tweedejaars Fashion & Textile Technologies

"Ik merk dat het met mijn studie nodig is om jezelf verder te verdiepen in het werkveld. Dus ik ga zeker advies vragen hoe ik de specifieke gebieden van de modewereld die mij interesseren en mijn studie van nu, aan elkaar kan koppelen. Ik wil weten hoe ik dit kan aanpakken."

Tip 2: Verken een gerelateerde sector

Als je merkt dat je niet gelukkig wordt van je studie, raadt Groote Schaarsberg aan om naar verwante werkvelden te kijken. "Er is vaak meer mogelijk dan studenten denken," vertelt ze. De huidige arbeidsmarkt is gunstig, wat volgens haar een groot voordeel is. "Stel dat je de HR in wilt, maar je hebt een diploma in commerciële economie. Dat is zeker geen onmogelijke stap om te zetten," legt ze uit. "Studenten denken vaak dat ze alleen iets kunnen doen wat precies bij hun diploma past, maar er is zoveel meer mogelijk."

Demi Steghuis, vierdejaars Creative Business

"Ik vraag me dan wel af hoe je dat zou moeten doen, ik kijk vaak naar vacatures en daar staat toch heel vaak bij dat je een bepaald diploma nodig hebt of minimaal zoveel jaar werkervaring in dat gebied. Ik denk eerlijk gezegd dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Maar dat kan ook aan mij liggen." 

Claudia van 't Hazeveld, vierdejaars student Creative Business

"Deze tip vind ik heel goed. Ik denk dat dit voor veel studenten zinnig is, vooral als je een specifieke opleiding doet. Bij brede studies heb je natuurlijk meer keuze. Ik vind wel dat dit meer bekend gemaakt mag worden onder studenten. Als de vacature een bepaalde opleiding aangeeft, kun je alsnog solliciteren en vaak kun je daar alsnog op gesprek. Of je kunt een open sollicitatie naar een bedrijf sturen. Ik vind inderdaad ook dat studenten vaak klein denken en alleen de gegeven instructies volgen, terwijl je ook gewoon dingen kan vragen en doen. Dan zijn er ineens hele andere mogelijkheden."

Tip 3: bezoek bijeenkomsten van oud-studenten die hetzelfde probleem hadden

Luisteren naar wat oud-studenten hebben gedaan, kan ook helpen bij het maken van je vervolgkeuze. Loopbaancoach Rosanne Eeftink zegt: “Oud-studenten hebben waarschijnlijk in dezelfde situatie gezeten als jullie nu. Het kan heel waardevol zijn om te horen welke stappen zij hebben genomen om te komen waar ze nu zijn.”

Chelsey Taken, vierdejaars Creative Business

"Als er een alumni-bijeenkomst wordt georganiseerd op Saxion, zou ik daar zeker bij zijn. Dat lijkt me wel handig omdat je op deze manier erachter komt hoe andere dit hebben aangepakt en je je misschien toch minder alleen voelt."

Tip 4: Wat drijft je?

In haar gesprekken met studenten richt Eeftink zich vooral op de persoon zelf. “We kijken heel erg naar wie jij bent.” Ze stelt vragen zoals: Wie ben jij als persoon? Waar krijg jij energie van? Wat zijn jouw talenten? “Het belangrijkste is dat je ontdekt wat je echt drijft,” benadrukt ze.

Chelsey Taken, vierdejaars Creative Business

"Ik ben zelf al een tijd bezig om te kijken wat mij drijft. En ik vind hierop steeds meer antwoord. Het is voor mij nu de kunst om mijn sterktes zo in te zetten dat mijn toekomstige werkplek hierbinnen valt." 

Claudia van 't Hazeveld, vierdejaars Creative Business

"Ik vind dit wel een lastige om te relativeren voor een student. Wij zijn ons niet bewust van de opties en denken hier alleen door informatie op school over na. Ook is het soms niet zo makkelijk, er moet gewoon geld verdiend worden. Een baan vinden moet ook praktisch zijn." 

Tip 5: Kijk rond in je omgeving en loop een dag mee

Een andere tip is om rond te kijken en vragen te stellen in je omgeving. Studentendecaan Annemarie van de Vondervoort adviseert studenten vaak om mensen in hun omgeving aan te spreken. “Als je iemand iets interessants ziet doen, vraag dan wat voor opleiding die persoon heeft gedaan en hoe hij of zij op die plek terecht is gekomen.” Groote Schaarsberg voegt hieraan toe: “Loop eens een dagje mee bij een bedrijf dat je interessant vindt. Dat kan je zoveel inzichten geven.”

Milan Wolf, derdejaars bestuurskunde

"Uit eigen ervaring kan ik deze tip enorm aanbevelen. Ik heb met diverse medewerkers samengewerkt en meegelopen in en buiten Saxion. Het is enorm leerzaam om met verschillende professionals in gesprek te gaan en te zien wat hun werk daadwerkelijk inhoudt."

Tip 6: Plan een gesprek in met studentdecanen en loopbaancoaches

Als je het echt niet weet, is er de mogelijkheid om een gesprek in te plannen met een studentendecaan of loopbaancoach. Veel studenten weten niet dat er hulp mogelijk is op dit vlak. Studenten met loopbaanvragen wordt aangeraden een afspraak via de mail te maken met een van de coaches. Dit kan door een e-mail te sturen naar careerservices@saxion.nl. Of de website van SaxHelpt te bezoeken.

Tip 7: Update je LinkedIn-profiel

Studentendecaan Lotte Beernink benadrukt het belang van een up-to-date LinkedIn-profiel. "Breid je netwerk uit en stuur berichten naar mensen die iets interessants doen. Er zijn altijd wel mensen die openstaan voor een gesprek. Of plaats zelf een bericht waarin je aangeeft dat je een opleiding doet, maar op zoek bent naar iets anders. Mensen zijn vaak bereid om je te helpen."

Claudia van 't Hazeveld, vierdejaars Creative Business

"Dit heeft mij heel erg geholpen! Ik nam in jaar 2 van mijn studie LinkedIn serieuzer en merkte dat ik echt een netwerk van verschillende sectoren begon te krijgen. Ook sturen bedrijven snel een berichtje, soms zelfs bedrijven die je anders niet had gezien of had overwogen. Zo heb je ineens veel meer keuze." 

Mai Boon, tweedejaars Fashion & Textile Technologies

"Ik vind dit een interessante tip, maar ook wel een ‘intimiderende’ tip. Vooral als je niet precies weet wat de taken zijn van de mensen waarmee je contact opneemt. En al helemaal als je niet eerder contact met deze personen hebt gehad."

Wat als je niet kan kiezen?

Tip 8: Plussen en minnen

Als je als student niet kunt kiezen, kan dat lastig zijn. Groote Schaarsberg geeft als tip: "Pak pen en papier en schrijf alle opties op die je hebt. Maak een lijst met plus- en minpunten van elke optie. Dat werkt het beste. Vaak vallen er dan meerdere opties af omdat ze toch niet zo realistisch of leuk blijken te zijn. En er blijft altijd wel eentje over."

Demi Steghuis, vierdejaars Creative Media

"Dit vind ik een goede tip. Misschien dat ik die zelf ga toepassen om een keuze te maken over de richtingen binnen de master die ik waarschijnlijk dan zou willen doen." 

Tip 9: Weet wat je niet wil

Een logische, maar belangrijke tip is weten wat je niet wilt. Rosanne Eeftink zegt: "Als je ergens stage hebt gelopen en het beviel je niet, dan weet je dat en kun je dat van je lijstje schrappen." Annemarie van de Vondervoort voegt toe: "Sommige studenten zijn ergens goed in, maar vinden het niet leuk. Dan moet je dat ook afstrepen." Het is dus waardevol om te weten wat je niet wilt doen.

Tip 10: Hulp vanuit Saxion - Fast Forward Traineeship

Op Saxion is er een traineeship genaamd Fast Forward. Dit is een traject speciaal voor afgestudeerden die nog niet weten wat ze willen doen. Saxion biedt dit programma aan. Binnen twee jaar krijg je de kans om bij twee of drie verschillende organisaties te werken in diverse functies. “Dit geeft je de mogelijkheid om veel te verkennen en te ervaren. Het is een handige en veilige manier om veel praktijkervaring op te doen, vooral als je nog niet zeker weet wat je wilt,” zegt Beernink.

Chelsey Taken, vierdejaars Creative Business

"Ik vind dit een hele goede optie als ik deze zomer echt nog niet weet wat ik wil. Ik vind het fijn dat je bij dit programma werkervaring opdoet wat je mee kan nemen naar later. En je wordt begeleid bij het ontdekken welke functies wel en niet bij je passen. Dus dit ga ik zeker onthouden."

Doorstuderen?

Tip 11: Niet doorstuderen om het doorstuderen
 

Vaak hoor ik van studenten dat ze een vervolgstudie doen omdat ze nog niet weten wat ze in het werkveld willen doen, zegt loopbaancoach Groote Schaarsberg. "Ik vraag deze studenten altijd wat ze dan uit hun vervolgstudie willen halen. Wat voegt het toe?" Studentendecaan Beernink voegt eraan toe: "Ik vind doorgaan met studeren alleen om het studeren een slechte keuze. Ik raad studenten altijd aan hier kritisch over na te denken."

Als laatste willen de loopbaancoaches en studentdecanen meegeven: “We hebben regelmatig gesprekken met studenten. Het is heel normaal om niet te weten wat je wil en die twijfel te hebben. Je bent daarin niet alleen.”

In het volgende artikel

In het volgende artikel in deze serie die voortkomt uit onze pop-up-redactie geven oud-studenten tips over hoe zij het aanpakten in hun zoektocht. Ook kun je het vorige artikel teruglezen, waarin studenten vertellen over hun ervaringen. 
Heb jij in de tussentijd nog vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Mail dan naar saxnow@saxion.nl.

Sharona van de Kuit