Micherline

De (nieuwe) mensen van Saxion: "Mijn adoptie was een keuze uit liefde"

"Wie ik bewonder? Het klinkt misschien afgezaagd, maar dat is mijn moeder. Ik ben geadopteerd, net als mijn zus. Ik vind het heel knap hoe ze ons behandelt als eigen bloed. Hoe ze van ons houdt.
Alsof het normaal is, ook doordat ze er zo open over praat.

In het begin was ik bang dat zij zou denken dat ik iets tekort kwam als ik vragen stelde over mijn adoptie. Dat ze zich rot zou voelen, omdat ze het gevoel zou hebben dat ik iets mis.  

Dat ik hier met mijn familie over kan praten, daar word je rustig van. Met mijn nicht heb ik het er ook vaak over. Die zegt dan; je bent stiekem gewoon mijn zusje. We delen geen bloed maar het is wel mijn familie. Ik ben ongelofelijk goed terecht gekomen.
 

Laat jezelf zien: dit zijn de mensen van Saxion

Iedereen ís een verhaal en iedereen hééft een verhaal. We portretteren daarom willekeurig de mensen van Saxion, lichtjes gebaseerd op de populaire blog Humans of New York. Daarbij draait het zeker niet alleen maar om de studie, maar vooral om wat de mensen op Saxion drijft, bezig houdt en maakt tot wie ze zijn. We beginnen niet helemaal willekeurig, maar met een groep die door de coronacrisis op voorhand een lastige start maakt: de nieuwe studenten.

Haïti

We hebben laatst samen de adoptiepapieren doorgenomen. Ik ben geboren in Haïti. Ik weet nu mijn geboortedatum, de reden van adoptie, hoeveel broertjes en zusjes ik heb. Mijn vader staat niet op papier, dus daar heb ik veel vragen over.  

Wat ik dankzij de papieren wél weet, is dat mijn adoptie geen impulsieve beslissing was van mijn moeder. Het was juist een hele bewuste keuze. Ik heb niet het idee dat ik niet gewild was, ik ben juist ter adoptie aangeboden uit liefde. Dat weet ik nu.

Mijn adoptiemoeder, die ik als mijn echte moeder zie, werkt in de psychogeriatrische zorg. Mijn zus werkt ook in de zorg. Ik heb zelf eerst een MBO-opleiding Maatschappelijke Zorg gedaan, maar dat past toch niet precies bij me. Ik zou wel psychiatrisch verpleegkundige willen worden, daarom begin ik met de studie verpleegkunde. Die opleiding is medischer en past beter bij wat ik wil.

Psychose

Een psychose kan iedereen hebben, er kan je ook zomaar iets traumatiserends overkomen. Zoals in bijna elke familie zijn er in mijn familie ook mensen die met psychische problemen kampen. Eerder was ik misschien te jong om dat goed te begrijpen. Nu zie ik steeds meer, ook van dichtbij: je bent niet alleen je ziekte.”  

Micherline de Weerd (22) uit Wesepe is net begonnen aan een studie Verpleegkunde op Saxion.

Bas3

Bas Klaassen