Keklik Yucel

Keklik Yücel: “Wat ik hier zelf kreeg, hoop ik nu terug te geven”

Nauwelijks drie jaar geleden werd ze door de lezers van regionale krant de Stentor nog genoemd als droomkandidaat als burgemeester van Deventer, maar voormalig PvdA-kamerlid Keklik Yücel (Deventer, 1968) is op 17 mei toch echt begonnen als de nieuwe directeur van de academie Mens en Arbeid. “Mijn eigen opleiding aan deze academie was voor mij echt life-changing. Ik ontdekte op Saxion dat ik meer kon, dat ik meer wilde, mezelf kon ontplooien.”

Dit is wel een behoorlijke switch, van de politiek naar het onderwijs. Of voelt het niet zo?
“Dit is inderdaad een hele switch, maar tegelijkertijd ook weer niet helemaal. Ik heb me natuurlijk voor de PvdA heel wat jaren voor en achter de schermen ingezet, maar en de laatste jaren heb ik ook op allerlei andere vlakken ervaring opgedaan. Bij de gemeente Deventer als zelfstandige ondernemer, via leiderschapstrajecten, organisatie-ontwikkeltrajecten, interim-klussen, ook beleidsmatig werk. Op scholen, ook bijvoorbeeld op inclusievraagstukken. In de politiek kun je natuurlijk dingen agenderen en wetten behandelen, maar het is ontzettend fijn om in de praktijk iets een stap verder te brengen, ergens aan te kunnen bouwen. Daar was ik voor mezelf wel aan toe. Ik ben nog te jong om dit te zeggen, maar zo voelt het wel: hiermee komt de cirkel wel helemaal rond.”

Jij hebt zelf op Saxion gestudeerd.
“Ik deed mijn eigen opleiding aan de Academie Mens en Arbeid, op wat toen nog IJsselland was in Deventer. Ik had toen een gezin, een deeltijdbaan, en een mbo-opleiding gedaan. Mijn eigen horizon reikte toen eigenlijk niet verder dan het mbo, dat was het milieu waarin ik opgroeide. Maar ik ontdekte op Saxion dat ik meer kon, dat ik meer wilde, mezelf verder kon ontplooien. IJsselland kwam in Deventer als hogeschool, de kinderopvangvoorzieningen waren goed geregeld en mijn toenmalige werkgever betaalde een stukje mee. Onder die omstandigheden kon ik hier studeren. Dat was life-changing. Ik kon niet alleen hier studeren, vanuit daar kon ik me verder ontwikkelen, ik heb daarna bijvoorbeeld aan de VU gestudeerd. Maar bij de AMA kreeg ik de smaak te pakken. Dat was meer dan kennis, en dat zie ik nog steeds terug. Het was ook het opdoen van vorming, ontwikkeling en inspiratie. Dat hoop ik nu terug te geven.”

Hoe lang heb je nodig om je de organisatie eigen te maken?
“Ik heb veel te leren, want ik kom niet direct uit het onderwijs. Maar zeker is dat ik probeer zoveel mogelijk mensen te spreken en ontmoeten, ik lees me in, ik laat me bijpraten, ik neem mijn tijd om de organisatie te leren kennen en de mensen. Daarom ben ik nu ook één dag in de week fysiek in Deventer en Enschede, zodat mensen me ook kunnen tegenkomen. Tegelijkertijd zijn er de lopende zaken die ik al met veel plezier oppak en wat organisatorische en strategische ontwikkelingen waar ik samen met alle collega’s binnen en buiten de AMA aan wil werken.”

Keklik2

"Mijn eigen horizon reikte toen eigenlijk niet verder dan het mbo, dat was het milieu waarin ik opgroeide. Maar ik ontdekte op Saxion dat ik meer kon, dat ik meer wilde, mezelf verder kon ontplooien." Foto's: Ronald Hissink

Twee jaar geleden werd je nog door meer dan 3.000 mensen op de website van de regionale krant genoemd als de ideale nieuwe burgemeester van Deventer.
“De vraag blijft natuurlijk of ik me überhaupt kandidaat heb gesteld, laat ik dat eerst stellen. En dat Deventer nu een heel goede burgemeester heeft. Maar dat een meerderheid van de stemmers op die poll mij als de ideale kandidaat zagen voor Deventer, daar was ik best wel geroerd door. Dat je mensen blijkbaar op een bepaalde manier geraakt hebt, dat ze jou in die rol voor zich zien. Dat mensen op me kunnen bouwen en vertrouwen, ook vanuit hoe ze me hebben zien opereren. Met alle relativering, want het was natuurlijk geen wetenschappelijk onderbouwd onderzoek, maar wel een serieus signaal en dat was heel mooi om terug te zien.”

Heb je nog politieke aspiraties?
“Daar heb ik begin dit jaar wel een soort van punt achter gezet. Ik zeg soort van, omdat ik achter de schermen nog wel actief blijf, bijvoorbeeld in de Wiardi Beckmann-stichting, het Wetenschappelijk Bureau van de Partij van de Arbeid. Ik ben daar actief bij betrokken en dat zal ik ook blijven doen, niet alleen omdat het om maatschappelijk relevante ontwikkelingen gaat, maar ook omdat ik qua netwerk en jezelf intellectueel blijven uitdagen belangrijk vindt. Politiek op de voorgrond is voor mij nu afgerond, wat niet betekent dat ik niet af en toe zal optreden als politiek analist of expert. Maar die ruimte is er bij Saxion.”

Waarom hebben ze voor jou gekozen, denk je?
“Wat ik zelf kan bedenken: ik ben heel waarde-gedreven en ontwikkelgericht. Ik wil altijd doorontwikkelen. Ik wil mensen helpen ontwikkelen, maar ook ambities en de hele organisatie. Die ontwikkelkant zit er enorm in, misschien ook omdat dat de rode draad in mijn eigen loopbaan was. Ik ben missie en waarden gedreven. Die drive heb ik. Stappen zetten, samen vooruit.

In hoeverre denk je dat Saxion voor jou koos op basis van je profiel, als bekende Deventenaar en ex-kamerlid?
“Dat is die andere bagage van mij. Ik denk dat het heel mooi is als organisaties kiezen voor verschillende invalshoeken, waardoor het gezamenlijk resultaat sterker wordt. Men is vaak geneigd om uit dezelfde vijver te vissen, maar het is ook goed om buiten die vijver te kijken. Dat heeft Saxion met mij gedaan. Dat tekent ze ook op een mooie manier denk ik. Als je creativiteit wil voortbrengen, moet je verder durven kijken. Dus ik kan alleen maar blij zijn dat ze voor mij hebben gekozen.”

Politiek op de voorgrond is voor mij nu afgerond.

Keklik Yucel
Keklik Yücel

In welke staat tref je de academie aan?
“Ik heb enorm bevlogen mensen gezien, en dat beeld had ik vooraf al, ook omdat ik hier zelf mijn studie heb gedaan. Een deel van de docenten van toen, die hebben bijgedragen aan mijn vorming, die werken hier nog. Dat heb ik nu weer gezien. Ik zie ook dat iedereen enorm had gewerkt heeft in coronatijd om de boel draaiende te houden, in moeilijke omstandigheden. Dat hebben ze echt knap gedaan en daar heb ik bewondering en respect voor. Dat kan alleen als je professional bent. De AMA heeft een heel stevig fundament en daarmee kan het zich heel mooi doorontwikkelen.”

In de besluitenlijst van het CvB lees ik dat extern advies is uitgebracht over de organisatiestructuur en cultuur binnen de AMA. Waarom?
Uit een analyse binnen de AMA is gebleken dat er behoefte is aan een herstructurering en het doo ontwikkelen van een gedeeld kompas. Daar gaan we mee aan de slag en voor mij staat voorop dat we samen verder bouwen aan – in de woorden van één van de docenten – een academie waar studenten, medewerkers en onze regio trots op zijn en blijven.

Wat zijn de stappen die jij wil zetten?
Wat goed gaat wil ik graag behouden, de kwaliteit van het onderwijs bijvoorbeeld. We hebben een heel goede naam en dat wil ik samen met iedereen zo houden en verbeteren. Daar kunnen we in verder excelleren. Maar ook de kenniskant daar zit zoveel potentie: wij hebben echt hele goede lectoraten. Daarnaast wil ik nog meer laten zien wat wij te bieden hebben. De meerwaarde voor de regio, bedrijven en andere kennispartners. Organisaties in onze regio moeten echt weten; daarvoor moeten we bij de AMA en Saxion zijn.”

Nu noem je een aantal zaken, die al goed gaan, wat moet er veranderen nu jij de baas bent?
“Iedere directeur is een ander type, en mijn voorgangers hebben ook een hele mooie rol gespeeld, ik kan dus alleen maar zeggen waarop ik probeer in te zetten. Ik wil werken aan een organisatie waarvoor iedereen ook wil werken, waar je niet moet werken, maar je ook samen voor wil werken. Voor die prettige cultuurkant wil ik zorg dragen. En ons potentieel beter benutten; omdat de kennisontwikkeling in het hbo zo enorm toepasbaar is op de praktijk, kan je onderwijs, projecten en kennis ontwikkelen, waar bedrijven echt snel en goed iets aan hebben. Daar liggen kansen.”

Keklik3

"Ik wil werken aan een organisatie waarvoor iedereen ook wil werken, waar je niet moet werken, maar je ook samen voor wil werken." Foto's: Ronald Hissink

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Lotte Kanger11

Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl

Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.

Gerrit Beumkes

Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”

Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.

“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten

Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.