Hessel

De mensen van Saxion: ‘Ik krijg vaak de vraag of ik van mijn pretparkhobby niet mijn werk wil maken'

“Tien jaar geleden namen mijn ouders me mee naar een pretpark, net buiten Parijs, genaamd Parc Asterix. Daar ging ik in een achtbaan die wel zeven keer over de kop ging. Mijn ouders zeiden toen: ‘Daar komt Hessel echt kotsmisselijk uit, hij wil hierna nooit meer in een achtbaan.’ Het tegenovergestelde gebeurde, ik voelde me geweldig en ging nog veel vaker in die achtbaan. Zo begon mijn grote liefde voor pretparken en achtbanen.”

Sinds ik mijn rijbewijs haalde, ongeveer vijf jaar geleden, ging het van kwaad tot erger. Ik bezocht inmiddels namelijk meer dan zestig  pretparken, in allerlei verschillende landen. Ik werk nu mijn lijstje in Nederland af, hier hoef ik er nog maar drie. Er zijn nog zoveel pretparken die ik graag wil bezoeken, voornamelijk in Amerika. In Florida heb je Walt Disney World, dat lijkt me ontzettend tof. Een ander bekend pretpark in Amerika is Cedar Point, dat ligt op een soort eiland, waar je achtbanen vindt van meer dan zeventig meter hoog.

Ik studeer Creative Business in de richting audiovisueel en vond een manier om mijn hobby en studie te combineren: door het maken van video’s voor Instagram en YouTube. Ik heb op YouTube een flinke following opgebouwd met meer dan vierduizend abonnees en meer dan een miljoen views. Een lastige vraag die ik vaker krijg, is of ik van mijn hobby mijn werk wil maken. Toch denk ik dat ik het bezoeken van pretparken liever als hobby wil houden, zodat het echt leuk blijft."

Dit zijn de mensen van Saxion

Iedereen ís een verhaal en iedereen hééft een verhaal. We portretteren daarom willekeurig de mensen van Saxion, lichtjes gebaseerd op de populaire blog Humans of New York. Daarbij draait het zeker niet alleen maar om de studie, maar vooral om wat de mensen op Saxion drijft, bezig houdt en maakt tot wie ze zijn. 

"Sinds ongeveer vier jaar werk ik bij Avonturenpark Hellendoorn, daar bedien ik verschillende attracties. Met de YouTube-video’s verdien ik ongeveer 45 euro per maand. YouTube doe ik echt voor de lol, maar het is leuk dat ik hier een klein extraatje aan verdien. Ik heb natuurlijk wel geld nodig om mijn hobby te betalen.

Op veel pretparken heb ik een abonnement, dat kost per jaar ongeveer 65 euro. Voor andere parken probeer ik vaak wel korting te regelen. Af en toe word ik gevraagd door parken om gratis langs te komen, voor een evenement, zodat ik daar een video van kan maken. Ik hoorde eens hoeveel een vlogger zoals Enzo Knol vraagt om langs te komen, dat is voor mij zo goed als een jaarsalaris. Ik zou nooit geld aannemen om langs te komen.

Ik maakte ontzettend veel gave dingen mee. Zo zat ik in 2019 acht uur achter elkaar in de houten achtbaan in Toverland. Elke twee uur was er een plaspauze van vijf minuten, daarna moesten we er direct weer in. De eerste twee uur van de challenge gingen heel goed, daarna kreeg ik een rommelig gevoel in mijn maag. De plekken werden iedere keer doorgeschoven, waardoor je steeds naast nieuwe mensen kwam te zitten. Er is best een grote pretparkcommunity in Nederland, dat is waarom ik het zo leuk vind. Mijn volgende uitdaging is vierentwintig uur in een achtbaan!”

Hessel Broekhuis is vierdejaars student op Saxion. Zijn pretparkavonturen kan je volgen via YouTube en via zijn Instagram @Hesstrack.

Linde Verschoor 1.jpg

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen