Robey Bruins (21), tweedejaars studente Human Resource Management, staat met achttien andere dames in de finale van Miss World Nederland 2022. Ze zet zich in tegen onzekerheid door sociale media en wil nadat ze haar eigen onzekerheid overwon andere jonge vrouwen helpen: “Iedereen mag er zijn.”
Je doet mee aan een missverkiezing, hoe is dit op je pad gekomen?
“Ik kreeg op Instagram een DM van een ex-finalist van de missverkiezing. In dit bericht zei ze dat ze mij een goede kandidaat zou vinden. Toen ben ik gaan nadenken of dit iets voor mij zou zijn, aangezien ik nooit eerder interesse had in dit soort verkiezingen. Uiteindelijk dacht ik: dit is wel een heel mooie kans. Ik heb me aangemeld en kreeg toen vrij snel te horen dat ik bij de laatste vijftig zat.”
Wat houdt Miss World Nederland in?
“De organisatie streeft ernaar om een exclusief platform voor de krachtige jonge vrouw van de toekomst te creëren, het is het langst bestaande jaarlijkse schoonheidswedstrijd ter wereld. De winnares van Miss World Nederland is een ambassadrice met een sterk karakter. Het is belangrijk dat ze een ambitieuze instelling heeft, is opgeleid en een representatief uiterlijk heeft, zodat zij een positieve bijdrage aan de huidige en toekomstige maatschappij kan leveren.”
Hoe ziet het traject eruit?
“We hebben verschillende challenges en workshops gedaan op verschillende gebieden zoals toerisme, sport en koken. Hier word je steeds weer uitgedaagd en daar leer je veel van. Ik heb bijvoorbeeld ook een workshop neuromarketing en gedragspsychologie gevolgd, dus eigenlijk is het voor mij een soort extra opleiding naast school. Maar het valt wel goed te combineren met mijn opleiding HRM, mijn cijfers lijden er niet onder. Daarnaast hebben we ook nog catwalk lessen gehad en krijgen we danslessen.”

Foto’s door Eef Vaanholt, Instagram: @byeefvaanholt
Waarop word je uiteindelijk beoordeeld?
“Bij de verkiezing gaat het voornamelijk om het innerlijk en niet zozeer om het uiterlijk. De persoonlijke ontwikkeling die je meemaakt in het proces vinden ze heel belangrijk. Waarvoor je je inzet, je aanwezigheid en hoe je dingen aanpakt. ‘Mooi’ zijn is natuurlijk ook wel een factor, maar er is geen bikinironde. De organisatie doet dit liever niet meer, omdat ‘t meer als een vleeskeuring gezien zou worden.”
Wat vind je zo leuk aan de missverkiezing?
“Ik vind het mooi om andere mensen op deze manier te kunnen helpen. Het thema is: ‘Beauty with a Purpose’ en ik heb hierbinnen gekozen voor onzekerheid door sociale media en het constante nastreven van perfectionisme. Ik vind het leuk dat ik ambassadrice kan zijn en hierdoor echt wat voor anderen kan betekenen.
Ik heb zelf ook lange tijd gehad dat ik mezelf vergeleek met anderen, dan dacht ik: zij is mooier of slanker dan ik, of heeft betere foto’s. Al dat soort vervelende dingen. Ik heb toen zelf ook een eetstoornis ontwikkeld, ik wilde slank en perfect zijn net zoals de anderen. Gelukkig ben ik daar helemaal bovenop gekomen en nu wil ik graag anderen helpen. Niemand is perfect, maar het is zo belangrijk dat je blij bent met jezelf!”
Hoe ga jij deze dames helpen?
“Ik heb een Instagrampagina aangemaakt onder de naam @no_picture_is_perfect. Onzekerheid door sociale media komt helaas te vaak voor, vooral onder jongere vrouwen. Je ziet voornamelijk leuke dingen en er wordt zoveel gebruik gemaakt van filters waardoor mensen zichzelf gaan vergelijken met anderen en hierdoor onzeker worden. Mensen kunnen mij een berichtje sturen op dit account en dan wil ik ze graag helpen door ze advies te geven. Daarnaast ga ik ook nog op middelbare scholen presentaties geven, waardoor er hopelijk steeds meer dames zijn die inzien dat ze er mogen zijn.”
Wil je op Robey stemmen? Meld je gratis aan via de app MobStar en geef sterren.

Gerelateerde artikelen
Zes gouden tips voor ‘als de pleuris uitbreekt’ (met dank aan de laatste Studium Generale)
Tijdens de Studium Generale van gisteren kreeg het publiek antwoord op de vraag: verdwaald – hoe red jij jezelf zonder internet, voedsel en water? SaxNow zette de ultieme tips van professioneel wildplukker Edwin Flores en navigeerexpert Michel van Dongen voor je op een rij in een mini-survivalgids. Handig, mocht je ooit moeten overleven “als de pleuris uitbreekt in Nederland,” zoals presentator Richard Engelfriet het noemde.
Teleurstelling in Deventer: geen ‘groene, parkachtige’ omgeving achter Saxion, maar een parkeergarage
Saxion is teleurgesteld door de plannen voor een tijdelijke parkeergarage achter de hogeschool in Deventer. Daarmee gaat voorlopig een streep door een scenario waarin het gebied tussen Saxion en spoor zou transformeren in een soort groene, parkachtige omgeving. Daarvoor had de hogeschool, samen met buren Tauw en Aventus, juist gepleit bij de gemeente. “Dit staat ver af van wat we met elkaar voor ogen hadden.”
Onthulling Pride-logo voor Saxion; “Moeten constant aandacht vragen voor diversiteit”
Saxion kent vanaf nu een Pride-logo, een variant op het logo van Saxion, dat in de toekomst bijvoorbeeld te zien zal zijn op LHBTIQ+-gerelateerde evenementen. De bedoeling is dat er ook een sticker van komt, die studenten op hun laptop kunnen plakken.