peter

Peter van den Heuvel brengt hulpmiddelen naar Oekraïne: “Als iemand zo’n verzoek doet, kan je geen nee zeggen.”

Peter van den Heuvel, security specialist bij Saxion, gaat begin juni naar Oekraïne om tactische en medische hulpgoederen te brengen. Bijvoorbeeld EHBO-kits, beschermende kleding en reanimatiemaskers. Hij twijfelde geen seconde toen hij de vraag kreeg of hij mee wilde. “We stappen de grens over, we gaan die spullen overhandigen.”

Via Instagram leerde Van den Heuvel de Oekraïense mensenrechtenactivist en advocaat Mykhaylo Pobigay kennen. Vorige zomer – de oorlog moest nog beginnen - ontmoetten ze elkaar in Amsterdam. Inmiddels is hij de contactpersoon voor het initiatief ‘Traumakits voor Oekraïne’. Toen de oorlog begon kwam hij via Pobigay in contact met Lennart Bongartz, die de hulpactie opzette. Hij vroeg: wil je mee met de derde trip.  

Een verzoek waar hij makkelijk ‘ja’ op zei. Van den Heuvel ving namelijk al vluchtelingen op in zijn huis. “Een moeder en een zoon”, zegt hij. “Dat ging via een professor, met hem had ik contact over geologie. Voor mij is er gewoon weinig twijfel als je zo’n persoonlijk verzoek krijgt.” Ook in de opvang van Oekraïense vluchtelingen draagt hij zijn steentje bij, vooral door te helpen met praktische zaken.

Vind je het eng om naar Oekraïne te gaan?

“Ja en nee. Het is natuurlijk niet geheel risicoloos, maar wij gaan naar Lviv, de westkant van Oekraïne. Daar valt het relatief mee. De beschietingen die daar plaatsvonden waren heel gericht. In andere delen van het land voerden de Russen tapijt-bombardementen uit. Met de wetenschap dat veel mensen uit gevaarlijke gebieden naar het westen van het land zijn gevlucht, vind ik dit een gedegen risicoafweging. We stappen de grens over, we gaan die spulletjes ook overhandigen.”

“Onze contactpersoon daar, Mykhaylo, moest zijn huis verlaten omdat die onbewoonbaar was door de oorlog. Tijdens het reizen door Oekraïne zijn auto’s voor hem beschoten. Dat zegt wel iets over de situatie.”

Hoe lang ben je Oekraïne tijdens het afleveren van de traumakits?

“We hopen het binnen een dag te kunnen doen, maar sluiten niet uit dat we daar moeten overnachten. Het hangt een beetje af van de situatie. We wachten nu op een vrijwaringsbewijs voor de bus die een zorginstantie doneerde. Met kunnen we ook gekoelde medicijnen vervoeren. Hopelijk krijgen we dat deze week rond. Mocht het niet lukken binnen de tijd, dan is er een andere organisatie die de bus mee de grens over wil nemen. Maar we gaan hoe dan ook de hulpgoederen wegbrengen.”

oek

De vorige rit naar Oekraïene 

Wat zit er allemaal in de traumakits die jullie afleveren?

“Er zitten bijvoorbeeld tourniquets in, die gebruik je als je een slagaderlijke bloeding hebt. Daarmee kan je dan dat lichaamsdeel afknellen en het stelpen. Alle spullen worden netjes verpakt in een IFAK First Aid Kit. Over de echte specificaties weet mijn maat Lennart alles. Hij is cardioloog en heeft ook ervaring vanuit zijn hobby als bushcrafter. Hij stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de producten die wij daar naartoe sturen. Er is op dit moment namelijk veel rommel in omloop. Er zijn gevallen bekend waarbij een tourniquet is geknapt waardoor de bloeding blijft doorgaan. Dat willen wij absoluut niet.”

Wat zou je aan studenten die ook in actie willen komen voor Oekraïne willen meegeven?

“Kijk eens op basis van je studie waar je kan helpen. Je studeert in een bepaalde richting en daar kun je praktische invulling aan geven. Of informeer bij Vuchtelingenwerk of je handjes en voetjes kunt geven aan de vraagstukken die daar leven. Vooral vanuit dat perspectief zou ik studenten aanmoedigen om vooral aansluiting te zoeken bij dit soort lokale initiatieven.”

Meer zien over de actie? De website van Traumakits voor Oekraïne is hier te vinden.

noor

Noor Oude Brunink