Ook op Saxion klinkt de roep van studenten om een zelfverkozen naam op het diploma of op de propedeuse te zetten. Bijvoorbeeld van Quin Deen (21), die transgender is en Toegepaste Psychologie studeert. Hij gaat deze maand zijn propedeuse ophalen, maar daarop staat zijn oude naam, waarmee hij zich niet identificeert. Volgens hem is er binnen Saxion te weinig kennis om studenten die tegen dit soort problemen aanlopen, te helpen. “Ik ga naar de propedeuse-uitreiking om te zeggen dat ik teleurgesteld ben.”
Al vanaf zijn twaalfde wist Quin dat hij geboren was in het verkeerde lichaam, zegt hij. Ook de naam die zijn ouders hem hebben gegeven (die hij liever niet wil vertellen), sloot niet bij hem aan. Op zijn zestiende nam hij daar afscheid van en ging verder door het leven als Quin. Maar officieel je naam veranderen, dat is volgens hem het moeilijkste gedeelte.
Hij vindt dat de transgenderzorg in Nederland erg achterloopt. “Ik moet nog twee jaar wachten voordat ik eindelijk op consult kan bij een deskundige, die moet vaststellen dat ik een geslachtsidentiteitsstoornis heb. Dan is er nog een wachttijd van drie jaar. Daarna pas kan m’n naam officieel veranderd worden.” De Tweede Kamer debatteert momenteel over een nieuwe transgenderwet, waardoor mensen makkelijker de registratie van hun geslacht kunnen wijzigen.
Propedeuse ophalen
Op de propedeuse die Quin deze maand gaat ophalen, staat nog zijn oude naam (ook wel zijn dode naam genoemd). Hier baalt hij van, want voor zijn propedeuse heeft hij hard gewerkt. “Als ik straks mijn oude naam op de propedeuse zie staan, voelt het alsof een oude wond wordt opengekrabd. Ik voel me niet verbonden met die naam. Het is dus net alsof ik de propedeuse van iemand anders ophaal”, zegt hij.
Toch wil hij zijn propedeuse-uitreiking niet missen. Quin: “Ik wil er juist heengaan om mijn mening te delen: ik vind het teleurstellend. Ook wil ik een statement maken en mijn oude naam doorkrassen.”
Steun vanuit Saxion
Saxion kan zelf geen andere naam op het diploma zetten, dan de naam die officieel is geregistreerd. Toch had Quin gehoopt op meer steun. “Toen ik bij Saxion vroeg hoe het zat en waarom mijn naam niet veranderd kon worden op de propedeuse, kreeg ik te horen: ‘het is gewoon zoals het is’. Het front-office is het eerste aanspreekpunt, die sturen je door naar een studentpsycholoog. Maar er is te weinig kennis over seksualiteit en gender op Saxion om goed geholpen te worden.” Zo moest hij er zelf achter komen dat hij zijn roepnaam kon aanpassen via Studielink. Nu staat er dus gewoon ‘Quin’ bij zijn e-mailadres en op Teams.
Wel vond hij steun bij Marco Strijks van het Diversity Office. Quin: “Hij heeft bijvoorbeeld ook geholpen bij het opzetten van de studievereniging Queer.” Strijks is van mening dat Saxion al veel doet qua ondersteuning voor studenten die worstelen met hun seksualiteit. Strijks: “De psychologen staan open voor dit soort problemen, maar de meeste studenten komen hier alleen voor zaken rondom de studie. Ik voel me homo, dus ik ga naar een studentpsycholoog, dat is niet de standaard gang van zaken.”
Hij is blij met de openheid van Quin. “Als we horen tegen welke problemen studenten aanlopen, helpt dat Saxion verder te ontwikkelen op dit gebied”, zegt hij.
Ceremonieel diploma
Volgens Sander Annink, adviseur wet- en regelgeving, komen er meer aanvragen op dit vlak binnen bij Saxion. “Al worden we er niet mee overspoeld.” Volgens hem kan er niet zomaar ‘gerommeld’ worden met namen binnen de Saxion-systemen. Annink: “Iedere student staat bij Saxion ingeschreven vanuit het Basisregistratie Personen (BRP). Dat is automatisch gekoppeld aan Saxion. Dus we kunnen niet zomaar dingen aanpassen.”
Als een (afgestudeerde) student zijn naam officieel veranderd, wordt dit wel alsnog doorgevoerd op de bestaande propedeuse of het diploma. Die kunnen dan opnieuw uitgegeven worden met de nieuwe naam.
Ook wordt volgens Annink op dit moment gekeken naar oplossingen voor studenten die nu tegen dit soort problemen aanlopen, zoals Quin. De Hogeschool van Amsterdam maakte onlangs bekend ceremoniële diploma’s uit te gaan geven met de zelfverkozen naam van studenten. Volgens Annink is het de bedoeling dat dit op Saxion ook doorgevoerd wordt. “Op zo’n onofficieel getuigschrift kunnen studenten de naam opgeven waarbij zij zich prettig voelen”, zegt hij.
Voor Quin zou zo’n ceremoniële diploma een goede oplossing zijn. Al zitten er twee kanten aan, zegt hij. “Er zijn natuurlijk studenten die dit niet serieus nemen en voor de grap iets raars willen invullen, maar ik ben zelf vooral blij dat het dan eindelijk mogelijk is.”
LHBTIQA+ convenant
Op coming-out dag, afgelopen dinsdag, tekende Saxion met Aventus en de Politieacademie een convenant om de veiligheid en (zelf)acceptatie van de LHBTIQA+ gemeenschap te ondersteunen.
Gerelateerde artikelen
Herfstvakantie!
De redactie van SaxNow is een weekje met vakantie. We wensen iedereen fijne dagen en tot maandag 4 november!
Hallo tag, dag volle Saxion-sleutelbos; vanaf 2025 één systeem voor deuren, slagbomen, koffie en printer
De tijd van volle Saxion-sleutelbossen is in de loop van 2025 als het goed is voorbij: alle deuren op Saxion kunnen straks geopend kunnen worden met een ‘tag’. Dezelfde tag geeft dan toegang tot alle ruimtes die een medewerker gebruikt. Ook de portemonnee is daarna misschien wat leger: de bedoeling is dat ook de koffieautomaten, slagbomen en kopieerapparaten met diezelfde tag te gebruiken zijn.
Mark Hartink in Opgevallen: “Ik gun anderen wat mij ook is gelukt”
In deze aflevering van Opgevallen: Mark Hartink (35), docent en aanvullend studiebegeleider bij de Academie Mens en Maatschappij (AMM). Hij weet als geen ander hoe moeilijk het kan zijn iets voor elkaar te krijgen, zeker in een organisatie met de omvang van Saxion. Maar of dat de reden is dat studenten altijd bij hem terecht kunnen, durft hij niet te zeggen. “Ik wil gewoon helpen.”