DSCF0350.JPG

Viktoriia (17) uit Oekraïne kan dankzij benefiet op Saxion studeren: “Nu wil ik voor altijd in Nederland blijven”

Viktoriia Stepanova moest vluchten voor de oorlog in haar vaderland Oekraïne. Nu woont ze in een vluchtelingenopvang in Zenderen, waar ze met een benefietconcert geld inzamelden zodat ze op Saxion verder kon studeren. Met dank aan de gemeenschap studeert ze nu IHRM. De hulp die ze daar kreeg, wil de getalenteerde pianiste terug geven via haar muziek. “Ik word blij als ik mensen kan helpen met mijn muziek.”

This article is also available in English

Eigenlijk was haar grote wens om in Kiev psychologie te studeren, maar daar stak de oorlog een stokje voor. Dus kwam de 17-jarige Oekraïense Viktoriia Stepanova met haar moeder en broertje vanuit Zaporizja naar Nederland. Haar vader blijft in Oekraïne in het leger. In eerste instantie vluchtten ze naar Polen. Al snel merkte ze dat ze daar niet op hun plek zaten. “Polen verwelkomde ons goed, maar ik zag er geen toekomst voor mezelf. Ook waren de leefomstandigheden niet goed omdat het overbevolkt was”, zegt ze met een zwaar accent in het Engels, want voordat ze haar land verliet, had ze nog nooit een gesprek in het Engels gevoerd.

Vanuit Polen trok de familie Stepanova door naar Nederland. Ze kwamen terecht in vluchtelingenopvang De Zwanenhof in Zenderen. In Nederland zag Viktoriia op Saxion de kans om verder te gaan studeren. Alleen het collegegeld was een probleem voor het vluchtelingengezin.

DSCF0346.JPG

Viktoriia Stepanova

Benefietconcert bij kaarslicht

Gelukkig ontmoette ze in De Zwanenhof landgenote Natalia, die tegen hetzelfde probleem aanliep. Natalia’s zus, Maria Bolduieva, dirigeert het koor van Oekraïense vrouwen en kinderen in de vluchtenopvang. Zij kwam met het idee om een benefietconcert te organiseren om zo het collegegeld voor de vrouwen in te zamelen.

Uiteindelijk werd het een concert bij kaarslicht in De Zwanenhof, dat eind augustus plaatsvond, en dat leverde ruim 4.500 euro op. Genoeg voor beide vrouwen om met hun studies te starten. Dit betekent dat het voor Viktoriia haar eerste weken zijn op de opleiding International Human Resource Management, en ze vindt het hier geweldig. Viktoriia: “Ik ben zo blij om hier te zijn, medestudenten en docenten zijn heel verwelkomend.”

Terug naar Oekraïne gaat ze alleen als ze familie of vrienden wil bezoeken, zegt ze. “Om eerlijk te zijn wil ik heel graag in Nederland blijven, ik zie mijn toekomst hier. In Oekraïne heb ik niks meer te zoeken.”

Helpen met muziek

Viktoriia hoopt binnenkort met haar moeder en broertje naar een appartement te kunnen verhuizen. “Ik vind het erg fijn bij De Zwanenhof, maar het is soms wel erg druk om met zoveel mensen te wonen”, zegt ze. Verder wil ze graag reizen en meer talen leren. “De plekken die ik het liefste wil bezoeken zijn Canada, Engeland en New York. Ik wil alle verschillende culturen verkennen.”

In Oekraïne studeerde ze af aan een muziekschool. In de hal van Saxion kruipt ze wat onwennig achter de piano. Terwijl ze ‘Lascia ch'io pianga’ (Engels: ‘Let me weep’) speelt, leeft ze op.

In Nederland heeft ze nog niet veel pianogespeeld en ze is nog opzoek naar een pianodocent, zegt ze. Ze hoopt nog meer geld te kunnen inzamelen door piano te spelen: “Misschien dat ik in de toekomst vaker een bij een benefietconcert kan spelen, ik wil graag mensen helpen, en het mooiste is als dat kan met mijn muziek.”

Linde 4.JPG

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

image00081.jpeg

Saxion wil minder ‘onnodig’ liftgebruik, maar daar zit in de praktijk niet iedereen op te wachten

Stickers op de deuren van liften in het hoofdgebouw in Enschede moeten ervoor zorgen dat die minder ‘onnodig’ gebruikt worden. Studenten en medewerkers van Saxion gaan dan hopelijk vaker met de trap, in plaats van met de lift, is het idee. Dat is gezonder, duurzamer, en zorgt ervoor dat de lift beschikbaar is voor mensen die echt niet zonder kunnen, zoals mensen met een beperking, of huismeesters. Maar komt die boodschap ook echt over? “Ik heb een hele dag erop zitten, dan ga ik lekker met de lift naar beneden.”

pop

Duurzame pop-up shop; “Waarom iets nieuw kopen als je het hier ook gratis kan meenemen?”

Volg de handgeschreven bordjes met pijlen en je komt uit bij de pop-up shop, op de derde verdieping van Haanstra in het hoofdgebouw van Saxion Enschede. De aankomende tijd kunnen studenten en medewerkers hier terecht om (gratis) te winkelen, spullen te doneren, te praten over duurzaamheid of gewoon voor de gezelligheid. Social Work-docent en initiatiefnemer Fransje Immink: “Iemand anders z’n zooi kan precies zijn wat je zelf zoekt.”

Deventer (67).jpg

Kort geding over wc-papier: aanbesteding rolt uit tot ingewikkelde kwestie

Wie mag het wc-papier van Saxion de komende jaren leveren? Leverancier Elis Nederland stapte naar de rechter, omdat Saxion volgens het bedrijf bij de voorlopige gunning van de levering van sanitaire voorzieningen aan concurrent CWS zijn eigen regels niet volgde. De voorzieningenrechter is het daarmee eens. Als Saxion de opdracht nog wil verstrekken, dan moet het die alsnog aan Elis gunnen.