Met meer dan 55 duizend volgers op TikTok en vierduizend op Instagram is Lotte Asma (33) een ontzettend makkelijk te vinden politieagente op het internet. Op haar zestiende kwam ze zelf in aanraking met de politie. “Ik had nooit verwacht dat ik zelf een van die ‘wouten’ zou zijn.” Nu werkt ze al bijna vijftien jaar bij de politie, en is het tijd voor de volgende stap. Daarom begon ze afgelopen september aan de deeltijdstudie Social Work op Saxion: “Spijt dat ik het niet eerder heb gedaan.”
Met haar toenmalige vriendje liep de 16-jarige Lotte op de Oude Markt in Enschede toen een man haar op een vervelende manier aanraakte. “Mijn vriendje flipte en kwam neus aan neus met deze man te staan.” De politie kwam erbij en sloeg haar vriendje in de boeien. “Ik dacht: ik moet voor mijn vriend opkomen. Toen heb ik de politieagent geschopt. Tja, dat ging wel erg ver.”
Na het incident op de Oude Markt moest Lotte een nacht in de cel doorbrengen en kwam ze in gesprek met een jeugdagent. “Daar heb ik veel aan gehad. Dit wil ik ook voor jongeren doen, bedacht ik me toen.”
Kattenkwaad
Als ze terugkijkt naar foto’s van haar jongere zelf realiseert ze zich dat het foute boel was. “Het was meer dan alleen maar kattenkwaad: mes op zak, blowen, noem maar op. Het ging helemaal de verkeerde kant op.” Met autoriteit had ze niks. “Als ik toen had geweten dat ik nu bij de politie werk, zou ik steil achterover slaan.” Maar nu is ze toch echt een van die ‘wouten’, zoals 16-jarige Lotte het zou zeggen.
Op haar achttiende solliciteerde ze bij de politie, nadat ze mbo niveau-2 had afgerond. Inmiddels zijn we vijftien jaar verder en is Lotte werkzaam als wijkagent jeugd in Hengelo en Borne. Hier werkt ze twee dagen in ‘haar’ wijk en verder rijdt ze 112-meldingen. Maar dat is nog niet alles: Lotte is ook bekend als ‘politie-influencer’. Om de jeugd te bereiken is ze actief op sociale media: Instagram en voornamelijk TikTok. “Social media is waar de jeugd zich begeeft. Een kind stapt echt niet het politiebureau in om een vraag te stellen, maar een DM is zo gestuurd.” Ze omschrijft het als een laagdrempelige manier van contact.

Foto's: Tijmen Bartels
De DM’s die ze krijgt lopen nogal uiteen. Lotte: “Ze vragen mijn hulp bij van alles. Als ze zelf iets fout hebben gedaan, bijvoorbeeld iemand opgelicht op Marktplaats. Of er is een naaktfoto gestuurd. Maar ook meldingen, bijvoorbeeld bij het vermoeden dat iemand een wapen of vuurwerk heeft’. En er zijn de heftige berichtjes, zoals: ‘ik zie het niet meer zitten’.”
Dansjes op TikTok
Social media is een groot en belangrijk onderdeel van haar werk geworden, ook al waren er in het begin wat vraagtekens bij collega’s. “Om jongeren te bereiken is het belangrijk dat ik meega met de trends, dus dat betekent ook dat ik af en toe met een dansje op TikTok sta. In het begin was mijn team daar nogal weifelend over: is dit wat we willen uitstralen als politieagenten?”
Maar dat het effectief is, blijkt maar weer als Lotte tijdens haar dienst in de wijk rijdt. “Iedereen herkent me, ik hoef me nooit voor te stellen. Dit zien mijn collega’s ook, dus die zijn gelukkig helemaal bijgedraaid. Maar ze blijven wel zeggen: zolang ik het maar niet hoef te doen!”
Het is hard werken: fulltime politie-influencer, wijkagent en 112-meldingen rijden. “Maar de afwisseling is wat het zo leuk maakt. Ik weet nooit wat de dag brengt. Het ene moment ben ik TikTok’s aan het maken en het volgende moment ren ik achter een inbreker aan.” Lotte vertelt het op een cynische manier, maar het is gigantisch hard werken, wil ze er ook bij zeggen. Vorig jaar zat ze bijna tegen een burn-out aan. “Het liefst wil ik iedere dag de wereld redden. Je wil alles en iedereen helpen maar er ligt zoveel werk en we hebben capaciteit te kort.”
Nog steeds is het oppassen en zelf aan de bel trekken: “Je ziet zoveel dood en verderf en dan slaap je weleens een nachtje wat minder, of niet. Dat is normaal. Maar als het meerdere nachten zijn, dan moet je oppassen.”
Beter laat dan nooit
Lotte besloot weer terug te gaan naar school. Sinds september studeert ze deeltijd Social Work op Saxion. Haar motivatie om een opleiding te beginnen terwijl ze al zo druk is?: “Het is een investering in mezelf.” Onlangs had ze een knieblessure en dacht ze: hoe lang kan ik dit nog volhouden? “Je bent kwetsbaar als agent”, zegt ze daarover. “Ik wil mezelf indekken.”
Beter laat dan nooit, maar toch had ze het liever anders gedaan. “Ik heb spijt dat ik niet eerder deze stap zette. Ik ben nu 33, ik zou wel willen beginnen aan een gezinnetje. Maar zo lopen die dingen.” Anderen zou ze graag op het hart willen drukken dat je meer kan dan je denkt. “Ik had altijd smoesjes: geen tijd, valt niet te combineren, ik kan het niet.”
Ze heeft het tegendeel inmiddels bewezen. Onlangs kreeg ze haar eerste cijfer: een 8. Wat ze gaat doen als ze Social Work heeft afgerond? “Sowieso iets met jongeren.”
Gerelateerde artikelen
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.
Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”
Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.