Op de prikborden op Saxion in Deventer kan je ze vinden: de cartoons van Marvin Abdel-Nour (23). Zoals ‘Studentassistent: kind kan de les doen’. Als je deze tekening van de vijfdejaars Toegepaste Psychologie tegen bent gekomen, heb je geluk. Ze worden nog wel eens weggehaald namelijk. De inspiratie voor zijn spotprenten haalt hij uit de dagelijkse frustraties die hij heeft als Saxion-student. “Ik wil mensen laten nadenken over de huidige gang van zaken.”
Buiten schooltijd houdt Marvin zich bezig met het maken van kunst, voornamelijk schilderijen. Maar op Saxion heeft hij een nieuwe hobby ontdekt: het maken van cartoons voor zijn medestudenten. Het drinken van te veel koffie in een tussenuur leidde tot een creatieve uitspatting, met de cartoons als resultaat.
Waar haal je inspiratie vandaan?
“Saxion heeft soms van die slappe quotes op de posters staan, dit zouden net zo goed quotes kunnen zijn van een supermarkt. Zo weinig lading hebben ze. Ik dacht, dat kan ik beter. De inspiratie voor de studentassistent-cartoon kreeg ik in de les. We waren met veertig studenten en één studentassistent. Dat werkt gewoon niet. Wat denkt Saxion: een kind kan de les doen? Maar ik wil er niemand mee beledigen. Ik waardeer de studentassistenten juist heel erg.
Uiteindelijk zijn het ook maar grapjes, die ik hopelijk niet uit hoef te leggen. Toch denk ik dat deze grap niet helemaal begrepen wordt, aangezien de tekening is weggehaald.”

Als je deze tekening van Marvin bent tegengekomen, heb je geluk. Ze lijken regelmatig te verdwijnen.
Hoe kwam je erop deze cartoons überhaupt te gaan maken?
“Ik maak regelmatig dingen mee op Saxion die me aan het denken zetten. Dan denk ik: dit kan beter. Of: waarom is dit zo? Dan lach ik het weg met een grapje. Als ik dit soort grappen in de klas maak, in het bijzijn van een docent, dan wordt dat niet altijd gewaardeerd. Dan kan het als een aanval gezien worden, terwijl dat het helemaal niet is. Ik heb in het verleden vaker gehad dat wanneer ik mijn frustraties uitte tegen een docent, we niet meer met elkaar overweg konden. Maar het moet er toch uit, op wat voor manier dan ook. En dit is de manier. Zo kan ik zeggen wat ik wil, zonder dat ik hierbij iemand op de tenen trap.”
Wat wil je bereiken?
“Het is niet perse dat ik verandering wil, maar ik wil wel een soort bewustwording creëren. Ik wil mensen op Saxion laten nadenken over de huidige gang van zaken. En uiteindelijk moet het ook gewoon grappig zijn, en mijn medestudenten aan het lachen maken.”
Hoe zijn de reacties?
“Niet, omdat ik anoniem was. Tot nu. Ik heb niemand verteld dat ik dit deed, behalve één klasgenoot. Ik had mijn naam er expres niet onder gezet, omdat ik geen zin had om er steeds op worden aangesproken. Alleen had ik wel mijn studentnummer onder de cartoons gezet. Als mensen het echt vervelend vinden wat ik doe, dan moeten ze me wel kunnen vinden. Ik ben een artiest, en 454067 is mijn artiestennaam. Dat studentennummer verbind ons. We zijn allemaal een nummertje, en op Saxion vind ik dat je vaak ook zo gezien wordt.”
Ik ben een artiest, en 454067 is mijn artiestennaam.
Ga je er nog meer maken?
“Ik heb er toevallig deze week nog twee bedacht. Ik doe echt mijn best om ze nog grappiger te maken. Ik voel me een soort Saxion-Loesje. Aangezien ik niet meer anoniem ben, kunnen studenten ook aanvragen doen via mijn Instagram: @marvin.nour.”


Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.