Accepteren dat je niet meer beter wordt. Docent Fashion & Textiles Karolien Sanders moet wel, want sinds december 2018 is ze ongeneeslijk ziek. Ze is dankbaar voor de steun en behandeling die ze krijgt van het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek, waar ze onder behandeling is. Met haar academie ACT zamelt ze geld in door te gaan ‘spinnen for cancer’. Ondanks de diagnose is ze een optimist: “Ik heb vertrouwen in een goede afloop”.
Iedere drie maanden gaat ze naar Amsterdam om van haar internist, dokter Blank, te horen wat de bloedwaardes zijn, en om de uitslag van de CT-scan te horen. “Dat is iedere keer doodeng”, zegt Sanders. “Maar ik heb torenhoge bewondering voor de mensen daar. Ze leggen in simpele taal uit hoe het ervoor staat. Als ongeneeslijk zieke patiënt zit je vol vragen. Vragen die niemand kan beantwoorden, maar zij wel.”
De verwachting die ze in 2018 kreeg was ronduit slecht: 34 procent van de patiënten zoals zij leeft vijf jaar na de diagnose nog. Sanders hoort bij die kleine groep. Sterker: ze werkt voor tachtig procent van haar contract op Saxion.
In het kader van de Sustainable Development Weeks organiseert haar academie ACT een ‘spinning for cancer’-benefiet, voor ‘haar’ ziekenhuis en kanker-onderzoekscentrum Antoni van Leeuwenhoek (AvL). “De mensen daar zijn zó belangrijk, zonder hun hulp zou ik niet weten waar ik het moet zoeken.” Dus toen collega Jan-Chris Hullegie vroeg om een goed doel, wist ze meteen wat dat moest zijn.
Stadium 4
Sanders is stabiel, de kanker houdt zich rustig. Dat was weleens anders. In 2013 werd er een moedervlek weggesneden die verkeerd werd gediagnosticeerd. Pas in 2017 bleek dat het een melanoom was, een vorm van huidkanker. En dat er uitzaaiingen waren naar de lymfeklieren. Ze kreeg immunotherapie en een operatie waarbij 28 lymfeklieren werden verwijderd. Maar op 5 december 2018 - de dag die ze nooit zal vergeten - zei dokter Blank: de kanker zit in je longen en dus in de organen. En daarmee zit ze in stadium 4: ongeneeslijk.

Toch, Sanders voelt zich meestal goed. Ze krijgt tumorremmers, en die werken: de kanker houdt zich rustig. Daar werkt ze zelf ook hard aan. “Ik sport veel, vijf uur per week spinnen en bodybalance.” Dat zijn ook precies de vragen die ze krijgt van de dokter bij de driemaandelijkse bezoeken: ‘hoe gaat het met je en sport je wel?’
Delen
Sanders heeft het werken weer opgebouwd tot tachtig procent van haar contract, nadat ze in 2021 de laatste bestralingen kreeg. Hele dagen achter elkaar lesgeven, dat gaat niet meer. “De roosteraars houden er rekening mee”, zegt ze. “Na twee uur praktijklessen neem ik een pauze, om even bij te komen en op te laden voor de volgende lessen.”
“Het is vooral fijn als mensen in je omgeving even vragen: “hoe is het nu eigenlijk?”
Het lesgeven en meedoen in de maatschappij vindt ze belangrijk. Het is haar life-line. “Het onderwijs is mijn passie”, zegt ze. “Het houdt me jong om met studenten te werken en het geeft me gewoon energie.” Ze voelt zich zo goed, dat ze de nieuwe lichting eerstejaars ook niet vertelde over haar ziekte. “Je wilt ze er toch ook niet mee belasten.”
Collega’s, studenten, bekenden – wat is nu de beste manier om met iemand om te gaan die ongeneeslijk ziek is? Sanders: “Het ergste, vind ik, is niets zeggen. Dat mensen waarvan je weet dat ze weten dat je ziek bent je negeren. Als ik die tip mag geven: vraag er af en toe even naar, hoe lastig dat ook is. Het helpt enorm als dat uit de lucht is. En het is vooral fijn als mensen in je omgeving even vragen: “hoe is het nu eigenlijk?”
Onderzoek
Het AvL doet belangrijk onderzoek naar kanker, vertelt Sanders, en daar wil ze graag geld voor inzamelen. “Bijvoorbeeld het onderzoek waaruit blijkt dat leefstijl en sporten de effectiviteit van bepaalde kankerbehandelingen verbeteren, net als het verminderen van stress”, zegt ze. “Dat wordt nu voor het eerst wetenschappelijk onderbouwd door onderzoekers van het AvL. Op basis van zulke onderzoeken kunnen kankerpatiënten steeds beter worden geprepareerd voor hun behandeling. Zó belangrijk, want het geeft patiënten als ik de mogelijkheid om ook iets zelf te doen.”
Zo is dat ook voor haar. Met haar man en dochter van dertien richt ze het leven zo normaal mogelijk in. “Ik heb vertrouwen in een goede afloop”, zegt ze. Daarmee bedoelt ze niet dat ze denkt dat de kanker zal verdwijnen. “Als ik iets heb geleerd, dan is het wel dat je in het moment moet leven, en moet genieten van de kleine dingen. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het voor mij niet. Ik ben tegenwoordig niet meer gejaagd, maar juist rustig. En dat zie ik als een cadeau.”
Net als het inzicht dat ze kreeg. Veel meer dan voorheen doorziet ze mensen, zegt ze. “Bijvoorbeeld in een overleg, of tussen studenten - ik zie gelijk wat er misgaat in communicatie”. En ook dat ziet ze als een waardevol cadeau, dat haar helpt bij haar dagelijkse werk. Zo heeft ze ook veel gekregen van het ziek worden. Net als van de mensen bij het AvL, die altijd voor haar klaarstaan.
Spinnen voor kankeronderzoek
Donderdag staan er tussen 10 en 16 uur vijf spinning-fietsen klaar in de centrale hal van het Epy Drost-gebouw. Via een intekenlijst bepalen deelnemers (medewerkers en studenten) het tijdslot waarop ze willen fietsen, en de organisatie vraagt om daar minimaal 5 euro per half uur dat je fietst voor te doneren. Dat gaat naar het onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek. Doneren zonder te fietsen kan ook, via de actiepagina. Daar is inmiddels al meer dan duizend euro gedoneerd. De fietsen worden ter beschikking gesteld door sportschool Trifora. Spinning-instructeurs Carla en Henriëtte fietsen mee voor het goede doel.
Gerelateerde artikelen
Hoogbegaafde student jaar later opnieuw tegenover examencommissie over beoordeling: “Vertrouwen is helemaal weg”
Een jaar nadat hij schikte met zijn examencommissie stond een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde opnieuw voor het College van Beroep voor de Examens (Cobex). Hij vindt het onterecht dat zijn afstudeerverslag (opnieuw) werd afgekeurd. Zijn ouders uitten forse kritiek tijdens de zitting. “Dit is de slager die zijn eigen vlees blijft keuren.”
Maerhaba Yishake (42) haalde onlangs haar zwemdiploma’s; “Wil iedereen in het gezin eruit kunnen zwemmen”
Ze groeide op in Ürümqi in het noordwesten van China, de miljoenenstad die volgens Maerhaba Yishake het verst van een zee of oceaan verwijderd. Daar was het helemaal niet gewoon om als kind op zwemles te gaan. Maar hier, in Enschede, is het dat wel. Haar kinderen van 7 en 11 jaar oud haalden al een poos geleden hun diploma’s tot en met C. Gevolgd door 42-jarige moeder, die onlangs haar C diploma behaalde. “Als ik ook maar één iemand kan inspireren om te leren zwemmen, dan ben ik al blij.”
Toetsing van hbo-onderzoek moet geen nattevingerwerk zijn vindt Sarah Coombs; ze promoveerde op onderzoek van hogescholen
Welk nut? Welke kwaliteit? En: welke impact heeft onderzoek van hogescholen eigenlijk? Is dat überhaupt te meten of op een andere wijze zichtbaar te maken? Zoals bijvoorbeeld bij universitair onderzoek gebeurt? Sarah Coombs (45) is onderzoeksadviseur op Saxion en vroeg het zich al langer af: hoe toetsen hbo-onderzoekers of hun onderzoek effect heeft. Ze promoveerde via Saxion en Universiteit Leiden op hoe je de impact van onderzoek aan hogescholen zichtbaar kunt maken.