DSCF4544.jpg

Lulu (18) is niet alleen vakkenvuller, maar ook de grootste Jumbo-fan van Nederland: “Vandaag bezoek ik het 72e filiaal”

Hallo Jumbo! Het begon voor Lulu van Beek (18) vier jaar geleden als bijbaantje, maar is uitgegroeid tot haar grootste passie: Jumbo. Ja, de supermarkt. Naast de studie Ad Ondernemerschap en Retail werkt ze tien tot vijftien uur als vakkenvuller in Jumbo Noorderhagen Enschede. Maar daar blijft het niet bij: Lulu’s doel is om op Jumbo-tour alle winkels te bezoeken. Redacteur Linde Verschoor mag een dagje met haar mee, om de 72e winkel af te vinken.

“Let’s go!” Ik heb vanochtend op het station in Enschede afgesproken met Lulu, en zo te horen heeft ze er zin in. Om 09:45u zitten we in de trein naar Arnhem, waar we een ‘nieuwe’ Jumbo gaan bezoeken voor Lulu’s tour. “Eindelijk kan ik iemand de oren van het hoofd kletsen over Jumbo.” Ze begint te vertellen, en is niet meer te stoppen.

Ze weet het nog goed, vier jaar geleden kreeg ze het belletje van Jumbo Noorderhagen: je bent aangenomen. “Ik wilde eigenlijk eerst bij de Albert Heijn werken.” Maar het werd Jumbo, en dat veranderde haar leven. “Voor veel mensen is vakkenvullen maar een stom bijbaantje, voor mij is het veel meer, alleen al omdat het zo gezellig is.”

Vorig jaar studeerde ze af van de havo, en sindsdien werkt ze tien tot vijftien uur in de week. Al zou ze het liefst veertig uur per week werken. “Maar mijn ouders vonden het belangrijk dat ik ging studeren.” Dus dat doet ze: Ad Ondernemerschap en Retail op Saxion in Enschede. Studeren doet ze met enige tegenzin, maar een prettige bijkomstigheid is dat ze nu gratis kan reizen naar alle Jumbo-filialen in Nederland. “Ome DUO betaalt!”

DSCF4527-2.jpg

Foto: Marlene Mahn

Jumbo-tour

Sinds een paar maanden reist ze namelijk het hele land door, om alle Jumbo’s te bezoeken, misschien wel tot aan België aan toe. “Ik was eigenlijk gewoon nieuwsgierig naar hoe het er bij andere Jumbo’s aan toegaat.”

Dus plaatste ze een berichtje in de Facebookgroep van Jumbo-medewerkers: ‘Waar mag ik een keer langskomen?’ “Ik kreeg reacties door het hele land: Leeuwarden, Amsterdam, Rozendaal, noem maar op.” Dus stapte ze op de trein, wat in het begin nog wel even spannend was, zo alleen op pad. Maar inmiddels maakt ze bijna iedere week wel een uitstapje. Met vandaag het bezoek van het 72e filiaal in Arnhem.

"Wat doe je dan allemaal als je een winkel bezoekt?" vraag ik aan Lulu, terwijl we in Deventer op de trein naar Arnhem wachten. “Met collega’s kletsen, kijken naar de versieringen die ze hebben in de winkels en foto’s maken voor mijn presentatie.” Daar is ze best trots op. In een PowerPointpresentatie van 105 pagina’s houdt ze bij in welke winkels ze is geweest. Van de kleine buurtsuper in vissersdorp Urk tot de grote foodmarkt in Breda.

20240415_093137000_iOS.jpg

Lulu met CEO Ton van Veen. Foto: eigen beeld

Cheese!

Ze wordt iedere keer weer met open armen ontvangen, vertelt ze. Ze krijgt een rondleiding en vaak tassen vol met lekkers mee naar huis. Het absolute hoogtepunt was de ontmoeting met CEO Ton van Veen, onlangs in haar ‘eigen’ winkel. Op de achtergrond van haar mobiel laat ze me de foto zien. “Ik was al een keer bij het hoofdkantoor in Veghel geweest, maar toen was hij er niet. Dus heb ik hem gewoon een mailtje gestuurd en gevraagd of ik een keer met hem op de foto kon.”

Inmiddels aangekomen in Arnhem gaan we eerst naar de Amsterdamseweg waar een oud-collega werkt, filiaalmanager Sander Leemreize. Hij werkt al bijna 12 jaar bij Jumbo. Sander: “Het is misschien niet het meest sexy beroep, maar het belangrijkste is dat je er plezier in hebt.” Lulu is het hiermee eens: “Niks maakt me blijer dan een mooi gespiegeld gangpad.”

Voor altijd vakkenvullen?

"Wat vind je van Lulu’s hobby?" vraag ik aan Sander. “Het is fantastisch dat ze enthousiast is over iets wat voor veel mensen zo normaal is. Het is een prachtig werkveld en ik vind het heel goed dat ze dit onder de aandacht brengt.” Als ze klaar is met haar studie zou Lulu net als Sander graag bij Jumbo blijven werken, al heeft ze niet de ambitie om filiaalmanager te worden. “Zolang ik het leuk vind, blijf ik vakkenvullen”, zegt ze.

20240409_111909052_iOS.jpg

Foto: eigen beeld

We vragen Sander welke winkel we echt niet mogen missen, en dat wordt filiaal Op het Toneel in Arnhem-Zuid. Een wandeling en een busrit verder komen we aan. Nog voor we de winkel binnen gaan, is de eerste foto al gemaakt. “Voor de PowerPointpresentatie.”

Eenmaal binnen kan ik Lulu nauwelijks bijhouden, ze vliegt de winkel door en groet enthousiast iedere medewerker. We worden verwelkomd in de kantine waar een groepje collega’s net wat tosti’s naar binnen werkt. “Ben je helemaal vanuit Enschede gekomen om onze winkel te bekijken?”, vraagt een teamleider. “Dan is er zeker tijd voor een rondleiding.”

Fascinerende stanleymesjes

De een na de andere foto wordt geschoten. Bijvoorbeeld de fotocollage in de kantine, of de snoepstelling. Maar ook gebruiksvoorwerpen, zoals als de stanleymesjes die de vakkenvullers gebruiken, fascineren Lulu. “Dat is toch heel anders dan bij ons.” Zo heeft ze weer inspiratie opgehaald voor haar eigen Jumbo.

Na de rondleiding staan we weer buiten, winkel nummer 72 is een feit en Lulu is tevreden. Nu weer naar huis, want ze moet om 17:30u gewoon weer werken in haar eigen winkel. Zelfs na een dag vol treinreizen, rondsjouwen, fotograferen en onafgebroken praten heeft ze daar nog energie voor. “Ik heb altijd zin om te werken.”

DSCF4544.jpg

Haar eigen winkel: Jumbo Noorderhagen Enschede. Foto: Marlene Mahn

Linde Verschoor 1.jpg

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.

dev

Saxion Deventer start in september nieuwe Ad Interior Brand Identity: “Als eerste in Nederland”

Het is de derde nieuwe Associate Degree die start in september: Interior Brand Identity. De tweejarige voltijd opleiding is een spin-off van Interior Design en leidt studenten op tot experts in het vertalen van merkidentiteit naar ruimtelijke omgevingen. Volgens teamleider Jan Siebers was er vraag naar. “Raar dat dit er niet was.”