‘Dit zooitje ongeregeld is een deel van ons gezin’, staat onder de foto op de website van de Alpe d'HuZes. Een van de mensen op de foto is Shadia Hagen (21), vierdejaars studente Integrale Veiligheidskunde. Samen met haar familie gaat ze de 1860 meter hoge Alpe d’Huez op. De één (hard)lopend, de ander fietsend. Drie jaar geleden verloor de familie gezinslid Patrick aan darmkanker, sindsdien zetten ze zich in voor onderzoek naar kanker.
In 2020 overleed Patrick, de aangetrouwde neef van Shadia’s bonusmoeder, op 32-jarige leeftijd aan darmkanker. Shadia: “Omdat hij ziek was hebben we veel tijd met elkaar doorgebracht en zijn we heel hecht geworden. Die familie voelt ook echt als mijn familie.” Hij liet zijn vrouw Tibby en hun zoontje Norwin achter. Zijn laatste momenten zijn vastgelegd in het tv-programma ‘Over mijn lijk’. “Dat is erg mooi, want zo kan de familie de mooie momenten die gefilmd zijn nog terugkijken, zoals toen hij werd gedoopt.”
Naast Patrick heeft Shadia ook twee ooms en een tante verloren aan kanker. “We zijn er helaas redelijk bekend mee.” Dat is ook een van de redenen dat ze in juni de Alpe d'HuZes opgaan. Shadia: “Het was de droom van Patrick en Tibby om dat samen te doen, maar toen werd het afgelast door corona. En toen het wel weer kon was hij niet meer bij ons.” Met Tibby, haar ouders, stiefzusjes en eventueel haar vriend gaan ze de 1860 meter hoge berg op. De een (hard)lopend, de ander fietsend.
Gezamenlijk doel
Maar eerst: trainen en geld inzamelen. “Eigenlijk is het doel vanuit de organisatie om 2500 euro per persoon op te halen, maar als familie is dat lastig omdat je het toch vaak juist van hen moet hebben,” legt Shadia uit. Dus is het gezamenlijke doel nu vijfduizend euro, waarvan 410 euro is opgehaald. Hoe ze nog meer geld gaan ophalen? “We hebben het wel eens gehad over een soort bijeenkomst, of feestje, waar iedereen entree voor betaald. Wie weet als het wat beter weer is.”

Shadia met haar familie.
Met het geld dat ze ophalen hopen ze dat er meer onderzoek komt naar de relatie tussen voeding, leefstijl en kanker. Haar vader heeft dan ook een gezondheidspraktijk voor alternatieve zorg. “Er wordt ook vaker onderzoek gedaan naar het effect van bepaalde supplementen, wij vinden dat een mooie ontwikkeling.”
En dan nog de voorbereidingen: het trainen. Het is een klim van veertien kilometer met een helling van gemiddeld acht procent. “Ik hou wel van sporten, ik heb een hele tijd gevoetbald en momenteel ga ik af en toe hardlopen, naar de sportschool of kickboksen.” Dat hardlopen, is waar Shadia zich nu vooral op focust. “Ik ben het aan het opbouwen, ik moet die kilometers in de benen krijgen.”
Wil jij Shadia en haar familie de berg op helpen? Doneren kan hier.
Gerelateerde artikelen
Zes gouden tips voor ‘als de pleuris uitbreekt’ (met dank aan de laatste Studium Generale)
Tijdens de Studium Generale van gisteren kreeg het publiek antwoord op de vraag: verdwaald – hoe red jij jezelf zonder internet, voedsel en water? SaxNow zette de ultieme tips van professioneel wildplukker Edwin Flores en navigeerexpert Michel van Dongen voor je op een rij in een mini-survivalgids. Handig, mocht je ooit moeten overleven “als de pleuris uitbreekt in Nederland,” zoals presentator Richard Engelfriet het noemde.
Teleurstelling in Deventer: geen ‘groene, parkachtige’ omgeving achter Saxion, maar een parkeergarage
Saxion is teleurgesteld door de plannen voor een tijdelijke parkeergarage achter de hogeschool in Deventer. Daarmee gaat voorlopig een streep door een scenario waarin het gebied tussen Saxion en spoor zou transformeren in een soort groene, parkachtige omgeving. Daarvoor had de hogeschool, samen met buren Tauw en Aventus, juist gepleit bij de gemeente. “Dit staat ver af van wat we met elkaar voor ogen hadden.”
Onthulling Pride-logo voor Saxion; “Moeten constant aandacht vragen voor diversiteit”
Saxion kent vanaf nu een Pride-logo, een variant op het logo van Saxion, dat in de toekomst bijvoorbeeld te zien zal zijn op LHBTIQ+-gerelateerde evenementen. De bedoeling is dat er ook een sticker van komt, die studenten op hun laptop kunnen plakken.