Waar de hogeschool vaak moet schrapen om studenten te vinden voor functies, vervult Toegepaste Psychologiestudent Marcel van Dongen een enorm aantal rollen in het hart van Saxion. In zijn tweede jaar ontdekte hij dat hij er ‘wel wat bij kon doen’ en dat liep een beetje uit de hand. “Overal aangenomen worden was ook niet helemaal de bedoeling.”
De eerste blik op het LinkedIn-profiel van Marcel van Dongen (27) doet vermoeden dat we hier wellicht te maken hebben met een gespleten persoonlijkheid. Of op zijn minst met een student met een verborgen tweelingbroer die hij strategisch inzet.
De tweedejaars Toegepaste Psychologie is namelijk actief als vicevoorzitter van de centrale medezeggenschapsraad (CMR), vicevoorzitter van zijn academieraad (AR), studentlid van het College van Beroep voor de examens (Cobex), lid van het Saxion Studentenbeleidsteam (SSB) en klassenvertegenwoordiger. Nog adem over na het uitspreken van al die functies en afkortingen? Voeg gerust toe dat Van Dongen óók meedoet aan het honoursprogramma en actief is binnen Europese onderwijssamenwerking E³UDRES².
Maar hoe combineer je al die functies? En hoe kom je op zoveel verschillende plekken in het hart van het besluitvormingsproces van Saxion terecht? En waarom bovendien, in een tijd waarin Saxion moeite heeft om voldoende betrokken studenten te vinden?

Marcel van Dongen (27). Foto's: Maureen Poth
Niet uitdagend genoeg
Voor Van Dongen is het antwoord op die laatste vraag niet zo moeilijk. Officieel staat voor zijn studie Toegepaste Psychologie twintig uur les, twintig uur zelfstudie. “Maar op beide vlakken kwam ik daar bij lange na niet aan. Voor mij was het niet genoeg uitdagend.” Dus ging hij op zoek naar iets ‘extra’s om ernaast te doen. “Ik had natuurlijk een bijbaantje kunnen zoeken, want dat betaalt vaak beter, maar heb het geluk dat ik financieel redelijk vrij ben. Dus koos ik ervoor bij Saxion iets te doen.”
Maar iets werd wel meer dan iets. Overal waar hij solliciteerde werd Van Dongen aangenomen of automatisch benoemd wegens gebrek aan kandidaten, zoals in de academieraad van zijn opleiding. Misschien niet gek: binnen Saxion klinkt al jaren dat de studentenbetrokkenheid beter kan, ook de CMR trok daarover al eerder aan de bel. En kandidaten voor dit soort functies zijn dan ook vaak dun gezaaid.
“Als je bijvoorbeeld naar de CMR kijkt, dan valt zowel het aantal studentkandidaten als het aantal stemmende studenten best tegen”, zegt Van Dongen. Hij zegt veel studenten te zien die ‘lekker naar binnenkomen, een lesje volgen’ en direct naar huis verdwijnen. “En je ziet dat studenten financieel keuzes moeten maken; vrijwel elke student die ik ken heeft een bijbaan. Vaak maken ze flink uren, in sommige gevallen slaan ze er zelfs lessen voor over.”
De bindingsproblemen hebben vaak niet alleen met les te maken, zegt de TP-student. Hij deed namens het SSB onderzoek naar bijvoorbeeld het sportbeleid van Saxion. De hogeschool heeft weinig aanbod op dat vlak, in vergelijking met universiteiten, maar ook met andere hogescholen. “Het gaat ook om hoeveel er te doen is. Zijn er fijne plekken om te hangen? Saxion doet veel, maar er zijn zat dingen die beter kunnen.”
Zelfdraaiende machine?
Hij snapt zelf ook dat al zijn rollen soms kunnen botsen. Al valt dat in de praktijk mee. Belangrijkste zaak is om duidelijk te zijn, denkt hij. “Ik heb als lid van het SSB meegewerkt aan een beleidsstuk over sport. Dat zou op tafel kunnen komen bij de CMR. Dan moet ik daar transparant over zijn en als het nodig is onthoud ik me van het gesprek.”
Al die functies hebben hem geleerd dat het niet vanzelfsprekend is dat Saxion blijft draaien. “Veel studenten komen binnen, lopen het lokaal binnen, de docent is er, het scherm doet het meestal en het lijkt allemaal vanzelf te gaan. Maar nu zie ik wat daar voor nodig is, hoeveel werk daar in gaat zitten. Het is makkelijk om te klagen, maar je kunt ook iets doen.”
Of het hem ook wel eens te veel wordt? Ja, zegt hij eerlijk. Al had dat ook met persoonlijke omstandigheden te maken. “Ik ben pas verhuisd. Toen kwam ik wel eens tijd en energie tekort.” Maar dan helpt zijn studie TP misschien, zegt hij. “Ik neem bewust rustmomenten, zonder schuldgevoel dat er nog wat moet gebeuren, anders rust je niet echt uit.”
Gerelateerde artikelen
Irritatie over uitblijven echt ‘onderzoek’: CMR wil begin volgend schooljaar knoop doorhakken over toekomst 3S
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) vindt dat het niet verstandig is in de huidige vorm door te gaan met het Smart Solutions Semester. De leden van de CMR zijn teleurgesteld dat er geen breed onderzoek naar 3S is gedaan, hoewel dat vorig jaar wel met het CvB is afgesproken, zo klonk tijdens de laatste overlegvergadering. De medezeggenschap stelt daarom voor eind oktober een besluit te nemen over de toekomst van het interdisciplinaire semester.
Column: Lijstjes
5 patat, 3 trio p, 2 frik spec, rundvleeskroket. De zwerver rood studio shirt. Stopcontacten (subtitel ‘naast haard’). Vragen nav offerte. 10 maart. Nodig. Lijstjes afmetingen. Boeken gelezen 2024. Trainingsschema 6 kilometer. Zomaar een rijtje met willekeurige opsommingen en titels uit mijn telefoonnotities.
CB-docente en schrijfster Olga beleeft dubbele primeur met roman over wereldberoemde jurk van de zeebodem
Een zijden jurk, 350 jaar oud, vrijwel intact opgedoken. De vondst bij Texel werd door experts vergeleken met De Nachtwacht, maar dan van de zeebodem getrokken. Het is de intrigerende basis voor de nieuwste roman van schrijfster en CB-docente Olga Hoekstra. En dat is niet zomaar een boek: het is haar eerste historische roman én haar debuut bij de bekende uitgever HarperCollins. “Ik was gewend om er maar op los te fantaseren.”