Tijdens haar stage stortte studente Eva van Bergen (26) volledig in, maar kreeg als feedback: ‘ben jij nou lui?’ Later kwam de diagnose ME/CVS. Nu is ze in Deventer een lotgenotengroep gestart voor andere jonge mensen met chronische vermoeidheidsklachten. “Ik wilde het wel uitschreeuwen: ik doe alles wat ik kan. Ik ben niet lui.”
Een eerste stage is voor elke student zwaar. Voor Eva, die verpleegkundige wilde worden, was die stage ook nog eens heel fysiek. Drie dagen in de week mensen wassen, aankleden, eten geven en dat aan de andere kant van het land.
Aan de twee dagen school die er ook bij hoorden kwam ze door moeheid niet toe. “Ik sliep makkelijk twaalf uur per dag. Kreeg ontzettend hoofdpijn. Een vol hoofd, waar niks meer in of uitging.”
Later zouden daar nog veel meer klachten bijkomen: hyperventilatie, pijn op de borst, geen trap meer kunnen oplopen, en zelfs periodes dat ze te moe was om überhaupt te praten of te bewegen. Schaatsen, haar sport, dat ging al helemaal niet meer.
Op haar stage vertelde ze over haar klachten. En toch kreeg ze op haar stageadres tijdens een beoordelingsgesprek de opmerking ‘Ik weet niet wat het is met jou, ben jij nou lui?’ Eva: “Terwijl mijn begeleider wist van mijn vermoeidheidsklachten. Ik wilde het wel uitschreeuwen op dat moment: ik ben niet lui. Ik doe alles wat ik kan.”

Eva van Bergen voor De Binnenstap in de binnenstad van Deventer, waar ze sinds kort de bijeenkomsten van haar lotgenotengroep houdt. Foto's: SaxNow
Diagnose
Inmiddels zijn we viereneenhalf jaar verder. Wat Eva destijds al wist – ik ben niet lui, wel moe- is twee jaar geleden met een officiële diagnose bevestigd; ze is chronisch vermoeid. Volgens de meest recente schattingen van de vereniging ME/CVS, zoals de ziekte wel wordt afgekort, leiden in Nederland zo’n 105.000 mensen aan die ernstige ziekte, waarbij zelfs de kleinste hoeveelheid lichamelijke of geestelijke inspanning al kan leiden tot klachten.
Toch is er ook nog veel onbegrip, zegt Van Bergen. Dus begon ze dit voorjaar in Deventer met een lotgenotengroep voor chronisch vermoeide mensen. Niet alleen voor mensen met ME/CVS, maar ook voor mensen tussen de 20 en 40 die vermoeidheidsklachten hebben door bijvoorbeeld depressie, chronische ziektes of pijn.
Deels deed ze dat uit eigen belang, op zoek naar herkenning. “Naar mensen die weten hoe het is. Mijn vriend heeft begrip bijvoorbeeld, maar heeft zelf energie voor tien. Andere mensen die het meemaken, die weten met welke angsten het gepaard gaat, hoe het is om te worstelen met de vraag; kan ik straks wel een baan aan?”
Maar toch ook vooral om te helpen. “Ik wil exact dezelfde aspecten die ik net noemde, bieden aan anderen.” In de eerste sessie ging het over schaamte bijvoorbeeld. “Superfijn dat we het daar met elkaar over konden hebben.”
Als het gaat om haar eigen toekomst, is Eva niet zonder hoop dat het beter zal gaan. “Ik hoop erop, maar reken er niet op.” Al is er al veel wat ze deed, ze somt moeiteloos op; een logopedist voor haar ademhaling, een fysio voor de ademhaling, psychosomatische therapie, een antroposofisch arts, glutenvrij eten en een gespecialiseerde behandeling in het UMC. Eigenlijk voelde ze alleen van die laatste echt effect. “Ik kon toen zelfs tot twee uur ’s nachts wakker blijven een keer.”
Nu gaat haar vermoeidheid in fases. Haar hbo-opleiding verpleegkunde op Saxion, daar stopte ze mee, al staat ze nog wel ingeschreven. Inmiddels doet ze een AD Social Work op Windesheim. Ze kijkt er naar uit om die opleiding af te maken, al is ze ook een beetje bang voor wat daarna komt. “Ik heb heel erg zin om een diploma te halen. Maar tegelijkertijd denk ik: red ik het straks met een baan? En als ik een kindje wil?”
Ook over dat soort vragen kan tijdens de lotgenotengroep gepraat worden. Ze merkt bij zichzelf en anderen dat er vaak de angst is dat anderen haar een aansteller vinden, omdat er ook dingen zijn die ze wel kunnen. Dat hoor ik ook van meiden om me heen: “Dat mensen denken: je kan wel naar een festival, maar je kunt niet werken. Maar als je naar een concert gaat, kun je daarna twee dagen niks. Het is niet zo zwartwit. ”
Lotgenotengroep
De lotgenotengroep voor jongvolwassenen met chronische vermoeidheid die Eva is begonnen komt opnieuw bij elkaar op 27 juni, is nu de planning. De bijeenkomsten zijn in De Binnenstap aan de Assenstraat in Deventer. De groep is niet alleen voor mensen met ME/CVS, maar ook voor mensen tussen de 20 en 40 die vermoeidheidsklachten hebben door bijvoorbeeld depressie, chronische ziektes of pijn. Er is ook een appgroep. Wie vragen heeft kan mailen naar [email protected].
Gerelateerde artikelen
Column: Lerend vermogen
Ik had voor deze maand eigenlijk een luchtige column geschreven, over grappige lobbyvoorstellen die Saxion zou kunnen doen in aanloop naar de verkiezingen. Dat had een aantal redenen: er is in deze tijd al genoeg om somber over te zijn, bovendien blijken luchtige columns een goede manier om prijzen te winnen.
Anouk Rösken in Opgevallen: “Studenten mogen mij altijd appen, zo van: hey yo, ik loop hier tegenaan”
In deze aflevering van Opgevallen: Anouk Rösken (35), docente aan de opleiding Toegepaste Psychologie. Als voormalig jeugdhulpverlener kwam ze tien jaar lang ‘echt van alles’ tegen, dus schrikt ze niet zo snel van de kwetsbaarheden en problemen van studenten. Integendeel. “Sommige studenten maken echt een diepe indruk op me. Ik leer van hen en zij van mij.”
Saxion wil gebouwen ‘slimmer’ indelen, onderzoekt bezuiniging door afstoten of verhuren ruimtes
Saxion onderzoekt een herindeling van haar gebouwen. Door opleidingen en lectoraten die bij elkaar passen te clusteren ontstaat meer levendigheid én kwaliteit, is de gedachte. Bovendien kunnen de ruimtes dan ‘efficiënter’ gebruikt worden. Om extra geld te besparen wordt gekeken naar het afstoten of verhuren van vierkante meters die nu door Saxion in gebruik zijn.