Tekening van Fransje

'Fuck' en 'helemaal kapot': deze emoties roept de nieuwe lockdown op

Fransje Immink, docent beeldende vorming, trok vandaag haar met ‘fuck’ bedrukte shirt aan. En Hanneke Messelink, docente taaldidactiek, was gisteravond ‘kapot’, toen ze hoorde over de nieuwe lockdown. Hoewel iedereen de noodzaak inziet van de maatregelen, gaan we weer een zware periode in, is de consensus. "Het wordt schipperen."

“Fuck. Dat is hoe die nieuwe lockdown voelt”, zegt Immink. “In maart zat ik nog vol energie, maar dat is nu anders. Met kinderen van 7 en 3 jaar oud en een man in het onderwijs, gaat het een zware tijd worden.” En na negen maanden thuiswerken, is het energieniveau bij Immink heel anders dan in maart. “Toen maakte ik ’s nachts mijn powerpoints, maar daar heb ik nu echt geen zin in”, zegt ze. “Die instelling van ‘ervoor gaan’, die is er nu niet. Het wordt schipperen, met thuisonderwijs én het werk.”

Immink heeft moeite met de handelswijze van Saxion. “Je krijgt een oekaze: we gaan weer naar compleet online onderwijs. Maar hoe de collega’s met jonge kinderen dat oplossen, dat zoeken ze zelf maar uit. Daar mag wel wat meer aandacht voor zijn. Maar we doen het voor de studenten. Ik wil alle colleges zo goed mogelijk doen, hoewel het behelpen is.”

"Toen maakte ik ’s nachts mijn powerpoints, maar daar heb ik nu echt geen zin in”

fransje immink.png

Regelstand

Hanneke Messelink gooide er gisteravond een tweet uit, ook uit frustratie over de communicatie vanuit de Rijksoverheid. Want de scholen gaan dicht zodat ouders dan thuiswerken. “Ik werk al sinds maart thuis en ben maar vier keer op Saxion geweest”, zegt ze. “En mijn man, die bij defensie werkt, werkt ook vanuit huis. Dan vind ik zo’n boodschap niet gepast.”

Ze merkt dat het haar tegenstaat om meteen weer in de regelstand te komen, maar het moet. “Opvang regelen voor de zesjarige en bijna driejarige, onze agenda’s vergelijken en kijken wie kan werken en wie thuis oppast en lesgeeft”, vervolgt Messelink. “Morgen kunnen de kinderen gelukkig naar de noodopvang, zodat ik de intervisie van mijn afstudeergroep kan doen.”

“Ik werk al sinds maart thuis en ben maar vier keer op Saxion geweest”

hanneke messelink.png
Hanneke Messelink

Eenzaamheid

De situatie bij beleidsmedewerker facilitaire serviceorganisatie Jolanda Buld – Bok is anders. Zij heeft een zestienjarige dochter, die zich goed zelf redt. Haar man is internationaal chauffeur en alleen in de weekenden thuis. “Ik merk dat ik de nieuwe lockdown lastig vind, vooral vanwege de eenzaamheid die het met zich meebrengt”, zegt ze. “Mijn vader overleed afgelopen week, en bij de dienst mochten niet meer dan zestig mensen zijn, waaronder twee collega’s. Ik ben veel alleen thuis en snel afgeleid. Deze manier van werken past niet bij me, ik floreer als ik onder de mensen ben. Het vooruitzicht van minimaal vijf weken thuis, het is niet prettig.”

"Deze manier van werken past niet bij me, ik floreer als ik onder de mensen ben."

Jolanda
Jolanda Buld-Bok

Opladen

Lars Lanke is coördinator van de minor Spirit en geeft les. Zijn partner werkt ook op Saxion. “We hebben het geluk dat we van de noodopvang gebruik mogen maken voor de tweejarige”, zegt hij. “Dat is wel echt onze redding. Op deze manier vind ik thuiswerken niet eens zo heel erg. Ik heb twee persoonlijkheidskenmerken, ben zowel introvert als extravert. Bij die eerste past deze situatie wel. Maar dat zal voor collega’s en studenten heel anders zijn. In de kerstvakantie kunnen we trouwens geen gebruik maken van de opvang. Dat vind ik wel jammer, wat we kijken er ook naar uit om even op te laden.”

"Ik heb twee persoonlijkheidskenmerken, ben zowel introvert als extravert. Bij die eerste past deze situatie wel."

lars lanke.jpg
Lars Lanke

De voordelen van het thuiswerken zijn voor Lanke dat hij niet zo snel overprikkeld raakt, zoals dat wel op locatie gebeurd. “Aan het einde van de dag heb ik nog energie over en dat is heel prettig, wat dan heb ik ruimte om nog te spelen met mijn kind. Wat dat betreft zie ik niet echt op tegen de lockdown. Maar het online lesgeven, daar ben ik wel zo klaar mee. Ik vind het heerlijk om hoorcolleges te geven. Maar de interactie is nu weg. Soms denk ik: wat bazel ik toch allemaal.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

apeldoorn---hoofdlocatie.jpg

Nieuwe AI-opleiding in Apeldoorn: “Voor elk werkveld relevant”

Saxion begint in september met een nieuwe opleiding in Apeldoorn: de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence. Sinds afgelopen dinsdag kunnen studenten zich inschrijven. In eerste instantie mikt de hogeschool op zo’n twintig a vijfenveertig eerstejaars, op termijn op zo’n tweehonderd studenten. “We hopen op echte puzzelaars”, zegt teamleider Arno Blootens. Volgens hem staat het werkveld in de regio te springen om mensen met expertise op het vlak van het lezen en toepasbaar maken van data. “Dit is in elk werkveld toepasbaar.”

hbo

Massaal tickets voor HBO Gala Enschede verkocht ondanks prijsverhoging: “Sowieso een mooi gevulde zaal”

Party time! Het belooft volgens KOSS, de koepel voor studieverenigingen, het meest spectaculaire evenement van het jaar te worden: het HBO Gala Enschede op 8 mei. Vorige week gingen de eerste kaartjes in de verkoop, het tweede verkoopmoment is op 24 april – na de stufi. Want de grootste uitdaging met het organiseren van het feest dit jaar waren de centen. Niet-leden betalen 49,50 voor een ticket, 2,50 meer dan vorig jaar. “Maar dan kan je wel onbeperkt feesten en drinken.”

SaxNow, Bas, Linde, Rik

Studenten opgelet: heb je problemen, vragen of opmerkingen? SaxNow staat voor je klaar tijdens de Pop-up redactie in het hoofdgebouw!

Hey daar, Saxion Studenten! Heb je iets op je hart waar je over wil praten? Zit je met vragen over je studieschuld, worstel je met het vinden van een woning of heb je gewoon behoefte aan advies? Dan is de Pop-up redactie van SaxNow dé plek voor jou!