pexels-anna-shvets-4226140.jpg

Medewerkers missen collega’s enorm, maar dat is misschien niet álleen slecht

Met de nieuwe lockdown een extra treurige uitkomst uit het tweejaarlijkse tevredenheidsonderzoek: medewerkers van Saxion missen tijdens de coronacrisis het echte contact met hun directe collega’s enorm. Saxion scoort daar veel slechter in vergelijking met andere instellingen in de publieke sector. Maar misschien is dat niet alleen maar slecht, leert nadere analyse.

Volgens Freek van Noorden is er bovendien iets aan de hand met de vergelijking met andere instellingen. Van Noorden is consultant bij Effectory, dat het onderzoek voor Saxion uitvoerde. Waar bij Saxion de mensen zijn bevraagd tijdens de coronacrisis, is de Effectory-vergelijking over het missen van collega’s een optelsom van de thuiswerkervaringen van werknemers in de publieke sector in de loop der jaren. Dus niet alleen tijdens de coronacrisis. Ergens is het dus appels met peren vergelijken, zeker omdat een hogeschool heel anders is dan bijvoorbeeld een gemeente.

Maar toch: Saxion scoort een 2,2 op de stelling ‘wanneer ik op afstand werk, mis ik het contact met mijn directe collega’s’. De schaal loopt daarbij van 0 tot 10, waarbij een 10 positief is (ik mis mijn collega’s helemaal niet), en een 0 negatief (ik mis mijn collega’s enorm). Een 2,2 is daarom zeker niet positief te noemen: dat is gewoon echt laag en betekent dat medewerkers van Saxion hun collega’s enorm missen. Een hard gelag; zeker nu iedereen opnieuw vijf weken noodgedwongen thuis zit.

Daar ligt voor Saxion dus een punt van zorg, zoals bestuurslid Ineke van Oldeniel eerder al in een verklaring aankaartte. “We zien echter ook het persoonlijke contact gemist wordt en dat de werkdruk als hoog wordt ervaren. Dat blijft een groot punt van zorg en we zijn blij dat collega’s daarvoor oplossingen hebben aangedragen.” Saxion mag dus op thuiswerkgebied aan de slag; ook omdat Saxion relatief slecht scoort op twee andere punten: bij langer thuiswerken maken mensen langere werkdagen (3,2 score) en een onduidelijke scheiding tussen werk en privé (4,2 score). Bovendien wordt de werkdruk op Saxion als relatief hoog ervaren.

Als je het zo bekijkt, dan is een 10 scoren op het onderdeel ‘elkaar missen’ misschien ook niet zo goed.

Freek van Noorden.jpg
Freek van Noorden

Intrinsieke motivatie
Van Noorden geeft als mogelijke verklaring voor die werkdruk dat werknemers van Saxion een hoge intrinsieke motivatie hebben: ze zijn zich bewust van hun rol en het belang daarvan voor de maatschappij. Ze willen hun werk daarom heel graag goed doen. Dat zie je vaker in het hoger onderwijs. “Dat effect wordt nu mogelijk nog versterkt door het thuiswerken: wat je daarbij ziet is dat we online vaak 1 op 1 kopiëren wat we offline doen. Dat kan vaak helemaal niet, en levert dan een hogere werkdruk op. Ik zie daar wel verbanden.”

Maar qua missen van collega’s is ook nog iets anders aan de hand. Saxion scoort heel goed op betrokkenheid, collegialiteit, samenwerking, blijkt ook uit het medewerkersonderzoek. Met andere woorden: collega’s hebben onderling een hechte band en staan voor elkaar klaar, zijn bereid elkaar te helpen. Er valt dus ook écht iets te missen. Van Noorden: “Dat is een interessante analyse. Als je het zo bekijkt, dan is een 10 scoren op het onderdeel ‘elkaar missen’ misschien ook niet zo goed.”

Een andere interessante vraag is, stelt Van Noorden, in het algemeen: waar begint de verantwoordelijkheid van de organisatie en welke verantwoordelijkheid ligt bij medewerkers zelf? Vast staat dat er sprake is van een zorgtaak, maar op bepaalde vlakken kan Saxion misschien alleen faciliteren, stelt hij. “Het uiteindelijk stellen van je grenzen bijvoorbeeld. Of echt op tijd pauze houden. Daarin kan Saxion wel faciliteren, maar uiteindelijk is dat aan de medewerkers zelf.”

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Reihaneh Salehi Mourkani

Iraanse studenten in de knel door oorlog: “Hoogte collegegeld wisten we van tevoren, maar uitbreken oorlog niet"

Een deel van de Iraanse studenten zit in de knel door de oorlog in hun thuisland. Die levert niet alleen heel veel stress en zorgen over hun thuissituatie op, maar ook financiële kopzorgen. Saxion neemt maatregelen de studenten te steunen en die worden volgens de hogeschool door de meeste Iraanse studenten ‘positief ontvangen’. Toch is er ook kritiek. “Ik voelde me een beetje in de steek gelaten.”

Personeelsmaatregelen: zo'n 110 medewerkers zonder uitzicht op vast contract

Saxion telt zo’n 110 medewerkers met een tijdelijk contract die door de eerder aangekondigde personeelsmaatregelen niet in aanmerking komen voor een vast contract. Dat laat HR-directeur Marijke Kamphuis weten op vragen van SaxNow. Toch zijn er ook in die groep uitzonderingen mogelijk en die zijn in twee gevallen ook al gemaakt. “Maar dan moet het proces goed en transparant doorlopen worden.”

Vlaggen12300008.jpg

FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”

Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”