Vlaggen12300008.jpg

FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”

Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”

De nieuwe vlaggen bestaan uit duurzame en lokale materialen, de stof werd geschonken door lokale textielfabrikant Ten Cate. Burgemeester Roelof Bleker was enthousiast. “Hiervoor hingen er een soort plastic-achtige vlaggen maar je ziet de verandering meteen. De kleuren komen er nu veel beter uit”, vertelde hij in zijn speech, vlak voor de bespreking van de zomernota.  

Hij had mooie woorden voor de studenten. “Het gaat om een nieuwe generatie waar we op moeten vertrouwen. Het is inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”   

De vlaggen die tot voor kort in de raadszaal van Enschede hingen, waren om meerdere redenen aan vervanging toe. De gemeente wilde daarom voor het 700-jarig bestaan van de stad graag nieuwe vlaggen en richtte zich tot de opleiding Fashion and Textile Technologies. Die plaatste een oproep onder studenten en daarop reageerde studente Michelle Weiten. Die was gelijk enthousiast. “Normaal maak je iets wat vergeten wordt, maar deze vlaggen blijven hier hangen.”  

Verkeerde formaat 

Het was voor Michelle een andere opdracht dan ze gewend was, omdat er niks aan het ontwerp gedaan mocht worden. Het ging namelijk om de Nederlandse vlag en de vlag van Enschede. “Dat maakte het proces makkelijker, maar ik vond het ook jammer. Ik miste het creatieve aspect wel.”  

Toch zag ze er ook de voordelen van in. “We konden focussen op details. We hebben onderzoek gedaan naar duurzame materialen en de verschillende manieren van printen en naaien.” En die precisie bleek ook nodig te zijn. “We hadden het stadslogo er eerst opgenaaid, maar dat bleek heel lelijk.”  

Uiteindelijk bleek printen het beste te werken. Daarna bleek het formaat van de vlaggen niet te kloppen. Ze waren te klein. Gelukkig was er nog tijd om nieuwe, grotere vlaggen te maken.  

De ‘verkeerde’ vlaggen belanden niet in de prullenbak, zegt Michelle. “Saxion wilde de vlaggen gelukkig zelf hebben, dus ze krijgen als het goed is een plek in Saxion.” De vlaggen bestaan voor honderd procent uit katoen en ze zijn met lokale materialen gemaakt.  

Vlaggen12300009.jpg

De nieuwe vlaggen in de raadszaal in Enschede. Foto's: Evi van Keulen

Volle zaal 

De staanders waar de vlaggen in hangen zijn ontworpen door het FabLab. Omdat hier geen vast ontwerp voor stond, kregen zij meer vrijheid, legt projectcoördinator en FTT-studente Yasmina El-Moussaoui uit. Op beide palen hebben ze drie zilveren plaatjes gemaakt. Op de plaatjes staan; de plattegrond van Enschede, 700 jaar Enschede en het jaar dat Enschede stadsrechten kreeg; 1325. In de witte bovenkant op beide staanders is het logo van Enschede terug te zien.   

De overhandiging van de vlaggen gebeurde voor de vergadering over de zomernota. Hierdoor zat de zaal helemaal vol, dat hadden de studenten niet verwacht. Een extra spannend moment voor Michelle, omdat zij ging speechen. “Het was stom van mij te denken dat er maar een paar mensen zouden zitten. Uiteindelijk was het gelukkig minder eng dan ik dacht en ben ik vooral heel blij dat ik het gedaan heb.” 

Evi

Evi van Keulen