Stembiljet.jpg

Verkiezingen medezeggenschap: 'Tekort aan kandidaten academieraden zorgwekkend'

Het is verkiezingstijd op Saxion. Maar in plaats van wervende banners en flyerende kandidaten wordt de campagne nu via videoverbinding gevoerd. Corona heeft zijn weerslag: begin deze week waren voor bijna de helft van de Academieraden nog te weinig beschikbare kandidaten.

Dat is zorgwekkend, legt lid van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) Hans de Vries uit. Hij zit in de commissie die de communicatie doet over de aanstaande verkiezingen.

“Er is een minimaal aantal kandidaten nodig. Zonder voldoende kandidaat-leden kan een Academieraad niet beginnen. Dat betekent dat studenten en medewerkers op academieniveau niet direct kunnen meepraten over belangrijke onderwerpen. Zo is er is instemmingsrecht bij de begroting, maar je kan ook meepraten over de verdeling van kwaliteitsgelden. En wat te denken van werkdruk, of nieuwe beleidsvoornemens binnen een academie. Gelukkig zijn voor de Centrale Medezeggenschapsraad wel voldoende kandidaten.”

Hoe is inspraak op Saxion geregeld?

Waar stemt Saxion straks eigenlijk voor?

Dankzij medezeggenschap hebben studenten en medewerkers het recht om mee te praten en beslissen tijdens de besluitvorming bij Saxion. Saxion kent naast de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) ook een Dienstenraad (DR) en verschillende Academieraden (AR). Elke twee jaar vinden verkiezingen plaats op Saxion. Dat moment is ook nu weer aangebroken: zaterdag 17.00 sluit de termijn waarop mensen zich kandidaat kunnen stellen voor één van de inspraakorganen.
 

Centrale Medezeggenschapsraad (CMR)

De CMR bestaat uit vierentwintig gekozen leden; twaalf medewerkers en twaalf studenten. Zij mogen over alles bij Saxion hun mening geven. De CMR kan voorstellen indienen bij het college van bestuur. Daarnaast heeft de raad ook instemmings- of adviesrecht op beleidsplannen.

Dienstenraad (DR)

De DR bestaat uit zes tot tien medewerkers van de verschillende diensten. Het is de medezeggenschapsraad van de diensten, de servicecentra en de bureaus van Saxion. De DR richt zich op de belangen, doelstellingen en verdere ontwikkeling van de diensten.

Academieraad (AR)

Een Academieraad bestaat uit studenten en medewerkers. Hoe meer studenten een academie heeft, hoe meer leden er in de Academieraad zitten. Hun aantal varieert van zes tot tien personen. De Academieraad doet hetzelfde als de CMR, maar dan op het niveau van de academies.

Kan dit nog goedkomen?

De Vries: “Dat kan. Laat ik benadrukken dat het om een momentopname gaat. Vanuit het secretariaat van de CMR zetten we nu extra druk naar de contactpersonen en managers van de betreffende academies om te communiceren dat er kandidaten nodig zijn. Er moet blijkbaar wel even wat voor gedaan worden. Normaal gesproken wordt er geflyerd, hangen overal banners, maar dat proberen we nu op een andere manier op te lossen, via videomeets.”

Zijn er nu minder kandidaten dan bij ‘reguliere’ verkiezingen, zonder rondwarend coronavirus?

“Het is iets minder. Er zijn altijd wel zorgenkindjes, maar het zijn er niet zoveel als nu. Het gevaar is dat er minder Academieraden van de grond komen.”

Om welke academies gaat het?

“Maandagmiddag hadden vijf van de dertien academies plus de studentenraad van de Saxion Parttime School nog niet voldoende kandidaten. De School of Commerce & Entrepeneurship (SCE) heeft nog onvoldoende medewerkerskandidaten, de Academie Pedagogiek en Onderwijs (APO) onvoldoende medewerkers- én studentenkandidaten, de Academie Mens & Maatschappij (AMM) te weinig studenten, net als de academie Life Science, Engineering & Design (LED) en de School of Business, Building & Technology heeft dan weer te weinig medewerkers die zich kandidaat hebben gesteld.”

Waarom zou iemand eigenlijk in zo’n raad willen zitten?

“Om je invloed uit te oefenen, mee te denken, je betrokkenheid te tonen. Je kunt vormgeven aan je academie op organisatieniveau. Je hebt dus direct invloed op de kwaliteit van het onderwijs van je academie. Voor studenten is het natuurlijk ook heel mooi dat je zoiets op je cv kan zetten: je laat zien dat je verantwoordelijkheid hebt genomen op bestuurlijk niveau voor je academie. En er is een leereffect, die geldt zowel voor studenten als medewerkers: je leert onderhandelen en netwerken. Je krijgt daar ook begeleiding en scholing in.”

Flyeren en banners ophangen, dat gaat nu even niet. Hoe proberen jullie nu stemmers en kandidaten te bereiken?

“Daarvoor gebruiken we videomeets. De interne commissie communicatie van de CMR organiseert op Blackboard drie ‘Ontmoeting’-sessies. Tijdens deze sessies vertellen leden en verkiesbare leden van de medezeggenschapsraden wat ze doen als gekozen lid. Natuurlijk kunnen er ook vragen worden gesteld.”

Ontmoet de medezeggenschap op Saxion

Videomeetings voor wie meer wil weten over medezeggenschap binnen Saxion
 

In de coronatijd wordt op een andere andere manier dan twee jaar geleden de verkiezingen van de medezeggenschapsraden onder de aandacht gebracht bij de studenten en medewerkers. De commissie communicatie van de CMR organiseert op Blackboard drie Meet Medezeggenschap Saxion sessies.

Aanmelden voor de volgende twee sessies kan via deze link:
https://eu.bbcollab.com/guest/e8d6e9d612b24a59afb08ae0048cb883

 

De volgende sessies staan gepland op en gaan over:

 

Donderdagmiddag 12 november van 14:00 tot 15:00 uur:

  • Proclamatie van de direct verkozenen
  • Melden voor welke geledingen en raden verkiezingen worden gehouden
  • Presentatie van verkiesbare leden CMR/AR/DR
  • Uitleg over de verkiezingsprocedures in de week van 23-27 november ’20

Maandagmiddag 23 november van 14:00 tot 15:00 uur:

  • Start van de verkiezingsweek aankondigen
  • Presentatie van de verkiesbare leden CMR/AR/DR
  • Oproepen tot stemmen

Wie meer wil weten over Medezeggenschap binnen Saxion kan ook deze video bekijken: https://youtu.be/_bpitpTdNFw

Hoeveel mensen komen daar op af?

“Maandag was de eerste sessie; toen waren er op het hoogtepunt achttien personen. Daarvan was ongeveer een derde nieuw, dus echt mensen die informatie ophaalden. Het andere deel waren mensen die meekeken omdat ze al in een Academieraad of Dienstenraad zaten, en informatie gaven. Het zijn nieuwe kanalen die we moeten gebruiken, het was voor het eerst dat we dit deden. Daarnaast willen we los van corona dit soort videomeets vanaf januari vast op de agenda te zetten. We willen dit blijven doen.”

Je zit nu zelf twee jaar in de CMR, hebt in de academieraad gezeten. Wat ervaar jij als grootste successen?

“Wat ik als meest positief ervaar is dat je nog meer de ins- en outs van Saxion leert kennen. We hebben invloed gehad op de inzet van de kwaliteitsgelden, het geld dat is vrijgekomen door de afschaffing van de basisbeurs. Dat gaat nu deels rechtstreeks naar studenteninitiatieven. Een ander mooi succes is dat SaxNow er toch weer gekomen is; dat was al in ontwikkeling, maar wij hebben wel actief meegedacht over de borging van de onafhankelijkheid. Daar heb ik me hard voor gemaakt.”

Bas3

Bas Klaassen