bitcoin association

Partnerschap van lectoraat Blockchain zwengelt ethische discussie aan

Met wie kunnen lectoren samenwerken en voor welk doel? Die vraag houdt Saxion bezig, na de SaxNow-publicatie over het partnerschap van het lectoraat Blockchain met Bitcoin Association. Hans Vossensteyn, directeur Research & Graduate School wil deze ervaringen gebruiken om ethiek hoger op de Saxion-agenda te krijgen.

Vossensteyn kreeg het SaxNow-artikel vorige week onder ogen en zag meteen: dit vraagt serieuze aandacht. Want, zegt hij, Saxion heeft nog geen officieel beleid over mogelijke partnerschappen van lectoraten. “Op dit moment ligt die verantwoordelijkheid bij de lectoraten zelf”, zegt hij. “Je mag ervan uitgaan dat ieder lectoraat een goed moreel kompas heeft, maar het is een kwetsbare situatie. Want ook dan kun je verschillend denken over met wie je al dan niet kunt samenwerken en voor welk doel. Daarom heeft Saxion een gemene deler nodig: wat willen we wel en wat niet.”

Kritiek op BSV-MOOC met Bitcoin Association

 

Bert Slagter, expert complexe systemen, hekelt de samenwerking met Bitcoin Association waarmee Saxion een massive online open course ontwikkelde. “Het is een dubieuze club, je kunt zeggen: charlatans. Ze staan met hun handswijze mijlenver van de Bitcoin-ideologie”, zei hij in SaxNow.

Bitcoin Association promoot Bitcoin SV, een afsplitsing van Bitcoin (BTC) dat in 2008 het licht zag. Craig Wright ontwikkelde Bitcoin SV. Hij claimt Satoshi Nakamoto te zijn, de mysterieuze Bitcoin-bedenker die het befaamde whitepaper schreef. “Een claim die we in de cryptowereld afwijzen”, zegt Slagter. Wright gaat volgens Slagter tegen de open source-filosofie van Bitcoin in: hij voert talloze rechtszaken tegen websites die het whitepaper hosten.

Lector Jan Veuger herkent zich niet in de kritiek, zei hij tegen SaxNow. “We doen aan kennisdeling, onze kerntaak. Daarbij is onze onafhankelijkheid gewaarborgd.”

Er zijn wel richtlijnen, zoals de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit (2018). Maar de verantwoordelijkheid en de check ligt bij het lectoraat zelf. Is partnerschap daarmee feitelijk niet anything goes? Vossensteyn: “In het slechtste scenario wel. En dat is extra risicovol omdat we als hogeschool aan toegepast onderzoek doen: we werken inherent samen met marktpartijen. Daarom lijkt het me goed om in het lectoren-platform deze samenwerking te bespreken. Ik heb Blockchain-lector Jan Veuger nog niet gesproken, maar ik nodig hem graag uit zijn ervaringen in dit platform te delen.”

Ethiek nu op de agenda

Steven Dorrestijn, lector ethiek & techniek én waarnemend voorzitter van de Saxion Ethische Advies Commissie (SEAC), zegt dat het goed zijn zou als ethische reflectie expliciet onderdeel wordt van de Saxion-strategie. Want natuurlijk, zegt Dorrestijn, Saxion heeft zich te houden aan de Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit, die de Vereniging van Hogescholen onderschrijft. Maar de lector vindt het ook belangrijk dat ethiek onderdeel is van de cultuur van Saxion: “Dat er gesprek en visie is over waar we aan bij willen dragen en waaraan niet. Dat mag nog beter.”

Deze casus van het Blockchain-lectoraat laat volgens Dorrestijn zien dat daar in het praktijkgericht onderzoek behoefte aan is. “Wij als ethische adviescommissie zijn twee jaar geleden ingesteld, maar onze middelen, tijd en mandaat zijn beperkt. De SaxNow-publicatie is een vliegwiel: ethiek komt nu op de agenda, en dat vind ik heel goed.” Vossensteyn beaamt dat. Toegepast onderzoek door hogescholen en bijbehorende samenwerkingen, het is relatief nieuw. “En juist omdat we met de markt optrekken, kun je in een grijs gebied komen. Daar heb je een goed kompas nodig.”

Inhoudelijk geen uitspraken

Inhoudelijk wil Dorrestijn zich, vanwege zijn beperkte mandaat, niet uitspreken over de discussie of Bitcoin Association wel een geschikte partner is. “Dat is onze rol op dit moment niet”, zegt hij. “Wel is er een gesprek op gang gekomen. Bijvoorbeeld met de Research & Graduate school en met de Saxion-betrokkenen die de Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit uitvoeren. Het is belangrijk dat we als hogeschool ethiek in onze strategie krijgen, en niet alleen regelgeving proberen op te volgen. Dat wordt steeds urgenter, omdat we als hogeschool steeds meer aan onderzoek doen.”

BSV saxion

Een screenshot van de gezamenlijke MOOC (13-04-2021).

"Unlike other bitcoin projects, only Bitcoin SV has the plan for a stable protocol and plan for massive on-chain scaling to become the world's new money and the global public data blockchain for enterprises."

Vossensteyn spreekt zich ook niet uit over de samenwerking. “Laten we eerst een stap terug doen. Ik ben benieuwd naar het verhaal van de lector en zie het als een kans om tot gemeenschappelijk beleid te komen. Maar één ding is duidelijk. We moeten uitkijken dat we onszelf als Saxion niet in een kwaad daglicht zetten door verkeerde keuzes.”

Samenwerken met buitenwereld steeds belangrijker

Saxion-woordvoerder Karin Effing beaamt dat de casus Bitcoin Association het gesprek over samenwerking met marktpartijen aanzwengelt. “Onder andere in het lectorenplatform wordt over dit soort publiek-private samenwerkingen gesproken”, zegt ze. “Dat vinden we ook belangrijk, omdat onderzoek en samenwerken met de buitenwereld steeds belangrijker wordt.”

Dat wil niet zeggen dat specifiek deze samenwerking onder de loep ligt, en de geplande drie vervolg massive open online courses (MOOC’s) gaan door. “We kijken naar onze brede strategie”, aldus de woordvoerder. “Het Blockchain-lectoraat staat achter deze vorm van samenwerking en werkt met de MOOC aan een kerntaak van hoger onderwijs: namelijk kennis breed toegankelijk maken. Het lectoraat geeft aan dat zij in de lead zijn als het gaat om de inhoud van de MOOC, zoals het hoort.”

Ambassadeur en big believer

Bitcoin Association poneert Saxion en blockchain-lector Jan Veuger als een “ambassadeur” en een “big believer in this vision of Bitcoin”. En bij de aankondiging van een conferentie van Coingeek, een nieuwsmedium gelieerd aan Bitcoin Association en de cryptomunt Bitcoin Satoshi Vision (BSV), schrijft Bitcoin Association-president Jimmy Nguyen: “Speaking will be dr. Jan Veuger, professor of Blockchain at Saxion – who has become a terrific supporter of #BSV education plus strong partner of Bitcoin Association.”

Veuger zelf heeft daar geen problemen mee. Hij zei tegen SaxNow: “Dat je waardering krijgt, is alleen maar mooi en misschien ook logisch.” Ook benadrukte hij zijn onafhankelijkheid – een belangrijk onderdeel van de code wetenschappelijke integriteit: “Als ik spreek op een conferentie, dan is dat vanuit mijn wetenschappelijke achtergrond over blockchain en in dit geval Bitcoin, en niet als agent van een samenwerkingspartner.”

Niet verbinden aan één partij

Ook woordvoerder Karin Effing vindt dit ‘vooralsnog’ geen reden om te reflecteren op de samenwerking, Saxion vertrouwt de keuze voor Bitcoin Association. “Natuurlijk moeten we ons niet verbinden aan de belangen van één marktpartij en onze onafhankelijkheid moet voorop staan. Binnen Saxion hebben we het al langer over de ethische aspecten van publiek-private samenwerking. Daar bouwen we aan. In dat licht, kan deze casus misschien nog een vervolg krijgen.”

Hans Vossensteyn begrijpt dat een lector niet meteen aan de bel trekt als de partner hem ‘ambassadeur’ noemt. “Maar we moeten onszelf niet in een kwaad daglicht stellen. Voor een publieke instelling is transparantie en openheid essentieel. We moeten consequent duidelijk maken waar we voor staan en ons niet voor een karretje laten spannen.”

Reactie Jan Veuger

Blockchain-lector Jan Veuger wilde alleen reageren, als zijn reactie integraal en onaangepast geplaatst zou worden. Bij deze:

Reactie

Allereerst willen wij je graag nog een paar vragen stellen over het eerdere artikel. Daarin spreek je over 'dubieus partnerschap'. Waarop baseer je dat en welke grondslag ligt daaronder qua bron(nen). Voor zover wij zien baseer je dit op informatie van Bert Slagter. Heb je zijn expertise getoetst en zo ja waaraan? Dit ook in het licht van zijn voorkeur voor Bitcoin (BTC) die hij uitdraagt? Weet jij bijvoorbeeld waarom Bert Slagter hier zelf niet over publiceert aangezien hij wel stellig is in zijn quotes?

Voor zover ons bekend is een integere verkenning een belangrijke basis voor een journalistiek verhaal vandaar deze vragen. En ook in deze follow up zien wij het 'dubieus partnerschap' namelijk weer terugkomen in het kader.

Wij benadrukken nogmaals dat wij elke marktpartij onderzoeken voor een samenwerking en die met de stichting is niet anders dan bij andere externe opdrachten zoals dat binnen Saxion gebruikelijk is en hanteren daarin ook een PDCA-cyclus. Wij delen vooral kennis, onafhankelijk, integer en hebben de stichting daarin als partner gevonden voor een MOOC. Juist een open educatie waarin iedereen kennis kan ophalen, waar wij als Saxion in de lead zijn en iedereen zijn of haar eigen keuzes in kan maken. Vanuit dat perspectief organiseren wij ook regelmatig Studium Generales.

Saxion, FEM en lectoraat Blockchain

rik

Rik Visschedijk