WhatsApp Image 2021-08-18 at 15.49.37.jpeg

Anderhalve meter zorgt voor nieuwe valse start: ‘Voor studenten is dit een enorme domper’

Het is misschien lastig uit te leggen, zeker aan nieuwe studenten: in Leiden, Groningen en Rotterdam geniet een verse lading leeftijdsgenoten deze week volop van hun fysieke introdagen, volgende week geldt hetzelfde voor studenten van de Universiteit Twente. Saxion ziet zich echter genoodzaakt het fysieke deel van de introweek vrijwel geheel te schrappen, doordat de anderhalve meter in het onderwijs tot 1 september geldt. “Het is een zware domper, maar de ruimte ontbreekt simpelweg.”

Volgens Caroline de Graaf, projectleider van de introweek, zorgde die beslissing bij de organisatie voor een enorme teleurstelling. Vorig jaar was het introductieprogramma ook al volledig online. “We hadden juist ingebed dat fysieke ontmoeting dit jaar kleinschalig wel kon. Natuurlijk hielden we met dit scenario van begin af aan rekening, maar dit was wel even schakelen.”

Na de persconferentie afgelopen vrijdag ging een streep door het fysieke deel van de introductie. Daarbij spelen een aantal factoren een rol, leggen De Graaf en mede-organisator Debby van der Kamp uit. “Het feit dat we verdeeld zijn over drie locaties en drie gemeentes, de beperkte grootte van ons eigen terrein, en het feit dat er tijdens de introdagen ook alweer hertentamens zijn. In totaal moeten we zo’n 8.000 nieuwe studenten herbergen tijdens de introdagen, met anderhalve meter hebben we daar geen ruimte voor.”

Burgerweeshuis
Toch is dit jaar is wel iets meer mogelijk dan vorig jaar. Zo zijn er in Deventer in samenwerking met poppodium Burgerweeshuis en de Gemeente Deventer drie besloten concerten voor nieuwe studenten, telkens via Testen voor Toegang. Aanstaande woensdag is plek voor 700 studenten in de tuin van het Burgerweeshuis op een hiphopavond met Hef, ADF Samski en Raw Roets. De donderdag erop is plek voor twee keer 500 studenten in twee sessies met feestact de Dirty Daddies, bekend van tentfeesten en bijvoorbeeld de Zwarte Cross. Ook zijn er kroegentochten, georganiseerd door KOSS en de studieverenigingen.

De hoofdmoot van de intro wordt dit jaar echter opnieuw gevormd door het online programma. Waar het decor vorig jaar een online festivalterrein was, is het dit jaar een online camping, ook als symbool van de reis die ze samen aangaan. Dat online programma is uitgebreid en behoorlijk volledig, leert een blik op de website van de organisatie. De hal van Saxion in Deventer wordt daarvoor drie dagen lang omgebouwd tot ‘CampingLife Studio’, met pubquizzes, sprekers, live-muziek en workshops. Van der Kamp: “We hebben een heel tof online platform, met nog meer mogelijkheden dan vorig jaar.”

Toch blijft er na het schrappen van het grootste deel van de fysieke introdagen een grote wens over, zeggen beide, en het kan geen kwaad om dat uit te spreken. “Wat wij als introductie-organisatie echt hopen: dat we iets groots mogen organiseren als het wel weer mogelijk is. We willen niets liever dan een feestje organiseren voor de studenten.”

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Ton extra voor onderzoeks-communicatie; “Willen beter zichtbaar zijn”

Om verhalen over het toegepaste onderzoek beter voor het voetlicht te krijgen trekt Saxion komend jaar 100.000 euro uit, zo blijkt uit de besluitenlijst van het college van bestuur. Dat bedrag komt van de Saxion Research & Graduate School (SRGS). Directeur Hans Vossensteyn: “Ons onderzoek groeit en we willen onze zichtbaarheid en daarmee onze impact vergroten.”

Eva 1

SaxNow gaat live met bijzondere studenten: van kassameisje tot internetfenomeen, presteren bij FC Twente, en zorgen voor je eigen moeder

SaxNow gaat iets nieuws doen: we houden voor het eerst een eigen minifestival, speciaal gericht op studenten, al zijn medewerkers ook van harte welkom. Tijdens SaxNow Live op 23 mei hebben we voor jullie een schitterende line-up. Buiten voor het Ko Wierenga, van 12.00u tot 16.00u, delen drie studenten hun bijzondere verhalen. Ook is er een workshop columns schrijven, gekoppeld aan een prijs van 1.000 euro, kun je een professionele LinkedIn-foto laten maken, of gewoon keihard smullen van gratis poffertjes.

AFAS

“Maak evaluatie invoering AFAS toch openbaar”, zeggen medezeggenschappers na lezing

De Centrale Medezeggenschap (CMR) wil dat het college van bestuur de externe evaluatie van de invoering van AFAS alsnog openbaar maakt. Een kleine groep CMR-leden kreeg de evaluatie, waarbij ze de belofte deden om deze niet verder te verspreiden. Maar nu ze die evaluatie onder ogen hebben gehad, zien ze geen goede redenen voor vertrouwelijkheid.