RHK_210825_11 SAXNOW DEVENTER SAXION CAMPSITE.jpg

De 'stille' introductie van 2021: zo is het achter de schermen

Wennen is het allang niet meer, zo’n lege grote hal in het Saxiongebouw in Deventer. Maar dat er een studio is gebouwd, dat is nieuw. Op de plek waar twee jaar geleden nog drommen studenten langs een podium vol introductieactiviteiten liepen, is nu een camping opgetuigd. Vanaf daar worden nieuwe studenten welkom geheten tijdens de online introductieweek.

Rondom een enorm zwart gordijn wordt er met briefjes om stilte gevraagd. Hier worden opnames gemaakt. Stilte, en dat tijdens de introductieweek. Geen hoorbare spanning van nieuwe studenten op hun nieuwe school, niet staren naar dat ene knappe meisje of die knappe jongen die je eerder deze week in de kroeg zag, geen gekakel en zenuwachtig gebrabbel van eerstejaarsstudenten die aan een nieuwe fase in hun leven beginnen.

Campinglife
Wél horen we vanuit een scherm dat we in actie moeten komen. Achter het grote gordijn zien we presentatrice Joy op een campingstoeltje met haar voeten in het kunstgras in gesprek met Ronald van Marlen over klimaatverandering. Om haar heen een aangeklede set waar het thema ‘’CampingLife’ tot in details is uitgewerkt. Tussen alle planten en enorme struiken staan een grote en kleine tent, opgeblazen luchtbedden en zwembanden, campingstoeltjes, een barbecue mét houtskool, een gedekte picknicktafel: wie niet beter weet denkt dat hij op een camping in Frankrijk is beland. Dan moet je de camera’s wel even wegdenken uiteraard.

Het thema camping staat symbool voor de reis die studenten met elkaar aangaan. Voor sommigen is dat nu nog een online reis – bij het ‘Campfire’ komen berichten uit Saoedi Arabië, Bangladesh, Zuid-Korea en Ecuador: studenten die van afstand kennis willen maken met hun medestudenten – voor anderen start volgende week weer een fysieke reis. Want dan mag het allemaal weer: fysiek les zonder anderhalve meter afstand.

RHK_210825_08 SAXNOW DEVENTER SAXION CAMPSITE.jpg

Je waant je op de camping, als je de camera's wegdenkt tenminste. Foto's: Ronald Hissink

Live programma
Voor nu is de camping in de grote hal het centrum van de start van het studentenleven van zo’n 8.000 studenten. Op woensdag had een groot deel daarvan al ingelogd: zo’n 5.500. Het online platform is op dinsdag, woensdag en donderdag van ’s ochtends tot ’s avonds live via Twitch met een introductieprogramma vol inspiratiesessies, muziek en sprekers.

“Het is heel wat anders dan een normale intro”, zegt Sybe Lankveld. Hij nam een tussenjaar van zijn studie Human Resource Management en solliciteerde op de vacature om mee te helpen om de intro te organiseren. “Normaal was het hier vol, hadden we hier buiten een barbecue en een grote tent waar je kon slapen. Ik had het de nieuwe studenten wel gegund.”

Een domper, dat is het zeker. Sybe is medeverantwoordelijk voor het fysieke deel van de introductie, dus dat juist dát onderdeel niet door kon gaan, kwam hard aan. “Heel zuur. Ook al hadden we er wel rekening mee gehouden.”

Betrokkenheid
Het doel van iedere introductie is de betrokkenheid vergroten: juist met een online programma is dat een enorme uitdaging. “Betrokkenheid is geen garantie”, vertelt Sybe. “Daarom hebben we met deze live studio en het online platform de interactie willen opwekken.”

Dat blijft vooralsnog beperkt tot berichten bij het ‘kampvuur’, waar studenten een kleine shout out naar de rest kunnen plaatsen. Elkaar online ‘ontmoeten’ blijft voor veel studenten behoorlijk eng. “Het is gelijk een heel serieuze manier om elkaar te leren kennen. De drempel om die camera en microfoon aan te doen is voor studenten heel hoog. Je weet toch niet wie er aan de andere kant zit.”

RHK_210825_02 SAXNOW DEVENTER SAXION CAMPSITE.jpg

Joy, een van de presentatrices, in gesprek over het klimaat. Foto's: Ronald Hissink

Zelf deelnemen
Rosabé Kamp bevestigt dat. Ze is verantwoordelijk voor het online deel van de intro, dat dus al wel op de planning stond, maar niet in deze vorm. Vorig jaar was ze buddy van een groep nieuwe studenten van haar opleiding Fashion and Textile Technologies, waarbij de introductie ook al online was. “Het is heel moeilijk om elkaar te leren kennen op afstand, er moet echt iemand bij zitten die dat stimuleert.”

Mede daarom is het creëren van een platform waar ook daadwerkelijk interactie is een opgave. Hoe ze dat aanpakte? “Ik ging steeds uit van mezelf: waar zou ik aan deelnemen? Ik wilde niet alleen iets organiseren wat mooi staat, maar waar mensen ook aan meedoen.” En dat is toch aardig gelukt: de studenten loggen weliswaar niet massaal in, maar er zijn steeds tientallen deelnemers.

Reacties
Live interactie was er aanvankelijk op dinsdagochtend tijdens de opening, toen de reacties van de Twitch-stream nog aanstonden. Honderden studenten waren tegelijk aan het kijken en reageerden ook. Maar niet altijd even netjes. “Studenten waren fanatiek, maar ook in hun taalgebruik. Ze leken geen idee te hebben wat er allemaal achter zit, de mensen die het organiseren”, zegt Rosabé. De reacties zijn daarom kort daarna uitgezet.

Het was wel een vorm van contact waar studenten misschien naar snakken: ongestoord met elkaar keuvelen over wat er gaande is tijdens een introductieweek. Waar je elkaar ’s avonds in de kroeg op de ene manier leert kennen, doe je dat tijdens de formele activiteiten weer op een andere manier. De campingstudio biedt weliswaar een prachtig platform, maar het samen delen en beleven, dat blijft uit.

RHK_210825_10 SAXNOW DEVENTER SAXION CAMPSITE.jpg

Rosabé en Sybe zijn twee van de organisatoren van de intro dit jaar. Foto's: Ronald Hissink

Elkaar ontmoeten
Wat dat betreft zien Sybe en Rosabé ook grote verschillen tussen hun eigen start van hun studentenleven en die van hun medestudenten vorig jaar. Zij hebben veel van hun sociale contacten tijdens hun intro opgedaan. “Je ontmoet andere mensen met andere interesses. Niet alleen de mensen met wie je studeert en die dus op je lijken”, zegt Sybe. “Mijn vriendinnen die een jaar later zijn begonnen zien bijvoorbeeld het nut niet van in van studentenverenigingen. Want waarom zouden ze mensen leren kennen via online activiteiten?”

Toch mag het een prestatie heten dat er dit jaar een introductieweek is, zij het in deze vorm. Het was schakelen, schakelen, schakelen. En voor Sybe was het, ondanks de teleurstelling, toch ook een beetje leuk: omdat zijn werk verviel, kreeg hij een nieuwe functie: hij mocht samen met Joy en Madelon gaan presenteren.

Rosabé en Sybe zijn uiteraard onderdeel van een veel groter team: zij deden het woord namens de hele organisatie, onder wie ook Caroline de Graaf, Debby van der Kamp, Joy Douma, Savan Immink. Madelon van der Voort en Denisa Chitea.

RHK_210825_09 SAXNOW DEVENTER SAXION CAMPSITE.jpg

Totaalshot van de studio. Foto's: Ronald Hissink

Yoni Pasman

Yoni Pasman