marco-fileccia-HE7_hMkqn9A-unsplash.jpg

Toetsregels aangepast: student die fysiek tentamen mist (bijvoorbeeld door corona), verliest niet langer kans

Studenten die in kwartiel twee en drie niet komen opdagen bij een schriftelijke of digitale toets op een Saxion-locatie, verliezen niet langer een toetskans. Ze behouden dan hun eerste kans en/of herkansing. Dat besluit neemt het college van bestuur onder meer om te voorkomen dat studenten die door RIVM-richtlijnen rond corona eigenlijk moeten thuisblijven toch komen opdagen, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Het was vanochtend nog landelijk in het nieuws: dikwijls komen studenten met coronaklachten toch opdagen, uit angst om een kans te verliezen. Deze maatregel moet daar iets aan doen. Doordat studenten nu geen toetskans verliezen als ze niet komen opdagen, voelen ze minder druk om toch te komen, is de gedachte.

Saxion vindt bovenal dat het verliezen van een toetskans een ‘onredelijke consequentie’ is als studenten van overheidswege – dus door bijvoorbeeld quarantaine -  voor een tentamen moeten thuisblijven. De maatregel geldt voor toetsen in kwartiel 2 en 3, maar ook voor herkansingen van toetsen uit kwartiel 1.

De nieuwe regels gelden alleen voor digitale en schriftelijke toetsen op locatie. Voor toetsen die niet op locatie plaatsvinden, of andere toetsen die op een Saxion-locatie worden afgenomen – denk aan een mondeling of een presentatie - gelden de normale regels.

Het aantal momenten waarop toetsen kunnen worden gedaan blijft wel beperkt. Studenten kunnen dus niet zomaar zonder gevolgen toetsen blijven missen. Saxion garandeert in het besluit in ieder geval drie gelegenheden waarop de toetsen van kwartiel 2 en 3 gedaan kunnen worden.

Afgestoft

Dit besluit borduurt voort op de regels van het begin van de coronatijd, die zijn ‘afgestoft en geüpdatet’, zoals bestuurder Timo Kos het gisteren noemde. De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) stemde gisteren in met het besluit van het college van bestuur.

De aanpassing van de toetsregels brengt extra werkdruk mee voor docenten. Voor bepaalde toetsen moet een derde gelegenheid worden geboden, terwijl er normaal maar twee gepland stonden. De beoordelingstermijn van de toetsen gaat daarom omhoog van tien naar maximaal vijftien werkdagen. Coen de Heer namens de CMR: “We zijn blij met die toevoeging, zo is er balans tussen student en docentenbelangen.”

Studentenorganisaties beklaagden zich eind al november over ‘perverse prikkels’ om onderwijs te volgen terwijl studenten strikt genomen in quarantaine zouden moeten zijn. Daarbij speelde onder meer het beperkte aantal toetskansen of het verliezen van een kans bij noodgedwongen quarantaine een rol.

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

dance kerk

Studenten zetten kerk op stelten met dancefeest in Gods tempel: “Wij gaan dit netjes doen”

Saxion-studenten Daan Eikelenboom en Nicky Schuddebeurs studeren Ondernemerschap & Retail Management. Ze hadden een ondernemersdroom: een techno- en housefeest organiseren in de monumentale Grote Kerk Apeldoorn. “We zochten een abnormale locatie voor een dance-evenement.” Vanavond komt die wens uit: een techno kerkfuif voor honderden jongeren. Hoe lukte dat?

Guus focus

Cartoon GUUS verdween tijdelijk uit expositieruimte Deventer; “Van kunst blijf je af”

Een klein mysterie, dat is het ‘verdwijnen’ van de cartoon van GUUS over de prijzen van de kantine. Die hangt in B.019 in Deventer, de doorloop van het theater richting de kantine. Maar dinsdag zagen we dat die verdwenen was, en daarvoor in de plaats hing een generieke Saxion-plaat. Die verdwijning is, na melding bij kunstcoördinator Ruben Sinkeldam, opgelost. Hij is niet te spreken over de actie. “Kunst emotioneert, maakt je vrolijk of juist boos. Maar je blijft er van af.”

Nick Velten (33) stopte met studeren en staat nu in Quote Top 100 jonge selfmade miljonairs

Op jonge leeftijd begon Nick Velten (33) op het zolderkamertje bij zijn ouders thuis met het bouwen van websites, wat uitgroeide tot zijn eigen bedrijfje. Daarnaast studeerde hij Commerciële Economie op Saxion. “Dat was een voorwaarde van mijn vader.” Toch stopte hij met studeren, want zijn bedrijf bleef groeien. Inmiddels is zijn bedrijf verkocht en dit levert hem een plek op in de Quote Top 100 jonge selfmade miljonairs 2023: nummer 73 met een geschat vermogen van 17 miljoen. “Die schatting is veel te hoog.”