marco-fileccia-HE7_hMkqn9A-unsplash.jpg

Toetsregels aangepast: student die fysiek tentamen mist (bijvoorbeeld door corona), verliest niet langer kans

Studenten die in kwartiel twee en drie niet komen opdagen bij een schriftelijke of digitale toets op een Saxion-locatie, verliezen niet langer een toetskans. Ze behouden dan hun eerste kans en/of herkansing. Dat besluit neemt het college van bestuur onder meer om te voorkomen dat studenten die door RIVM-richtlijnen rond corona eigenlijk moeten thuisblijven toch komen opdagen, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Het was vanochtend nog landelijk in het nieuws: dikwijls komen studenten met coronaklachten toch opdagen, uit angst om een kans te verliezen. Deze maatregel moet daar iets aan doen. Doordat studenten nu geen toetskans verliezen als ze niet komen opdagen, voelen ze minder druk om toch te komen, is de gedachte.

Saxion vindt bovenal dat het verliezen van een toetskans een ‘onredelijke consequentie’ is als studenten van overheidswege – dus door bijvoorbeeld quarantaine -  voor een tentamen moeten thuisblijven. De maatregel geldt voor toetsen in kwartiel 2 en 3, maar ook voor herkansingen van toetsen uit kwartiel 1.

De nieuwe regels gelden alleen voor digitale en schriftelijke toetsen op locatie. Voor toetsen die niet op locatie plaatsvinden, of andere toetsen die op een Saxion-locatie worden afgenomen – denk aan een mondeling of een presentatie - gelden de normale regels.

Het aantal momenten waarop toetsen kunnen worden gedaan blijft wel beperkt. Studenten kunnen dus niet zomaar zonder gevolgen toetsen blijven missen. Saxion garandeert in het besluit in ieder geval drie gelegenheden waarop de toetsen van kwartiel 2 en 3 gedaan kunnen worden.

Afgestoft

Dit besluit borduurt voort op de regels van het begin van de coronatijd, die zijn ‘afgestoft en geüpdatet’, zoals bestuurder Timo Kos het gisteren noemde. De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) stemde gisteren in met het besluit van het college van bestuur.

De aanpassing van de toetsregels brengt extra werkdruk mee voor docenten. Voor bepaalde toetsen moet een derde gelegenheid worden geboden, terwijl er normaal maar twee gepland stonden. De beoordelingstermijn van de toetsen gaat daarom omhoog van tien naar maximaal vijftien werkdagen. Coen de Heer namens de CMR: “We zijn blij met die toevoeging, zo is er balans tussen student en docentenbelangen.”

Studentenorganisaties beklaagden zich eind al november over ‘perverse prikkels’ om onderwijs te volgen terwijl studenten strikt genomen in quarantaine zouden moeten zijn. Daarbij speelde onder meer het beperkte aantal toetskansen of het verliezen van een kans bij noodgedwongen quarantaine een rol.

Bas3

Bas Klaassen