pexels-rodnae-productions-7092491.jpg

Corona en online tentaminering leiden tot veel meer fraudezaken

In coronajaar 2020 zijn op Saxion veel meer zaken geweest rond fraude. Dat blijkt uit het jaarverslag van het College voor Beroep voor de Examens (Cobex). Het aantal zaken rond fraude verdrievoudigde: van 10 in 2019 naar 32 in het afgelopen jaar. Volgens het Cobex ligt de belangrijkste reden in de hogere fraudegevoeligheid van het digitaal afnemen van toetsen.

Van de 32 zaken bij die instantie, hadden er 25 betrekking op (achteraf) geconstateerde fraude bij het afnemen van een toets. In zeven gevallen ging het om plagiaat.

Het Cobex is de beroepsinstantie, waar studenten beroep kunnen aantekenen tegen een beslissing van hun examencommissie waar ze het niet mee eens zijn. In vijf van de fraudegevallen waartegen beroep werd aangetekend, oordeelde het Cobex dat de examencommissie er niet in slaagde voldoende bewijs aan te leveren om fraude te bewijzen.

Ageren tegen BSA heeft zin
Waar het aantal fraudezaken verdrievoudigde, daalde in zijn totaliteit het aantal zaken bij het Cobex juist (van 176 naar 143). Ook dat heeft alles te maken met corona: er waren veel minder zaken rond de afgifte van het Bindend Studie Advies (BSA). Vorig jaar leidde dat nog in 57 gevallen tot een zaak bij een Cobex, nu leverde dat veel minder gedoe op en werd slechts in 13 gevallen beroep aangetekend. In meer dan de helft van de gevallen ging het om Covid-gerelateerde omstandigheden.

Beroep maken over het BSA had vaak zin: in 7 van de 13 gevallen besloot de academie na heroverweging alsnog zijn BSA in te trekken.

Ook op het vlak van de ‘studeerbaarheid’ daalde het aantal beroepschriften; in die categorie gaat het om studenten die hun studie anders willen inrichten dan de onderwijs en examenregeling van hun opleiding voorschrijft. Studenten willen dan bijvoorbeeld op een afwijkend moment afstuderen, stage lopen, of eventueel starten met een project.
 

Oneens met examencommissie, en dan?

Wie een verzoek heeft gedaan aan zijn examencommissie, kan daarover binnen zes weken in beroep bij het College van Beroep voor de examens (Cobex). Ook tegen een beslissing van een docent/examinator of een directeur staat de mogelijkheid van beroep bij het Cobex open. Wanneer je het niet eens zou zijn met de uitspraak van het Cobex, dan kun je tegen die uitspraak weer in beroep bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) in Den Haag.

Bas3

Bas Klaassen