Bij de academie bestuur, recht & ruimte heeft de examencommissie fraude vastgesteld. Uit gebruik van dezelfde IP-adressen blijkt dat een aantal studenten bij elkaar in huis zat tijdens een toets. Het geval vormt voor Saxion reden om de Onderwijs- en Examenregeling (OER) versneld aan te passen aan de online coronawerkelijkheid. Daarmee moet een toets ongeldig verklaard kunnen worden bij dit soort digitale fraude, met eventueel aanvullende sancties.
Het college van bestuur wil vaart maken met de aanvulling op de huidige OER, en bespreekt het voorstel woensdag met de centrale medezeggenschap. In de onderliggende stukken staat het fraudegeval bij ABB&R, maar ook een vermoeden van vals spel bij de academie financiën, economie & management (FEM). Over geheel Saxion zijn er iets meer meldingen van sjoemelende studenten.
Het geval bij ABR&R is een ‘belangrijke aanjager’ om extra huisregels voor online toetsen op te stellen. Annemieke Bosshardt, beleidsmedewerker bij onderwijs- en studentsupport, formuleerde er drie. Je mag alleen expliciet toegestane hulpmiddelen gebruiken bij het maken van een toets, het is niet toegestaan om de plek te verlaten waar de toets wordt gemaakt en de toets moet zelfstandig worden gemaakt. “Dat laatste kan dus gecontroleerd worden met het gebruikte IP-adres”, zegt ze.
Kan Saxion IP-adressen verzamelen?
Ja, daar lijkt het wel op. IP-adressen zijn openbaar en al een bijvangst wanneer studenten bijvoorbeeld in Blackboard een opdracht inleveren. Saxion zet het verzamelen van de IP-adressen nu in het zogenoemde register gegevensverwerking. Het doel is controle of studenten niet frauderen. Daarmee is het een legitieme manier van verzamelen van gegevens denkt Saxion, vergelijkbaar met controle of een student aanwezig is de collegezaal.
Bosshardt benadrukt dat de nieuwe huisregels in het verlengde liggen van fysiek toetsen op Saxion. “Daar maak je een toets ook in je eentje en verlaat je het toetslokaal niet”, zegt ze. “Daarom vind ik het logisch om die huisregels ook naar online toetsen te vertalen. We maken hiermee aan de student duidelijk wat we van ze verwachten, en daarnaast geven we de examencommissies handvatten om hun borgende werk goed te doen. Ook bij digitale toetsen.”
Extra huisregels
Saxion is terughoudend met online proctoring, zoals het meekijken terwijl de student een toets maakt en dat opnemen. “Dat was op verzoek van het college van bestuur”, zegt Bosshardt. “Maar nu we een jaar onderweg zijn - en we digitaal blijven toetsen - is het wenselijk de bestaande regels aan te vullen. Deze extra huisregels omtrent online toetsen zijn een wens van de academies: zij vragen om een juridische grondslag om fraude te kunnen identificeren en te bestraffen. En we hopen dat deze regels preventief werken. We laten de studenten zien dat we waakzaam zijn.”
De nieuwe huisregels zijn niet bedoeld om online proctoring alsnog breed in te voeren, zegt Bosshardt. “We willen juist dat de voorwaarden voor een online toets zoveel mogelijk dezelfde zijn als die voor een toets die een opleiding fysiek afneemt op Saxion. Daar zijn de opleidingen al een jaar mee bezig, bijvoorbeeld door minder meerkeuze af te nemen, maar inzicht in de stof te toetsen. En door vragen en vraagvolgorde willekeurig te maken. Dat is ook in het belang van de student zelf. Hun diploma in coronatijd moet dezelfde waarde hebben als een diploma in de oude situatie.”
Gerelateerde artikelen
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.