Er is volop reden tot zorg over de binding en betrokkenheid van vooral de ouderejaarsstudenten van Saxion. En niet geheel verrassend, maar nu cijfermatig onderbouwd: een groot deel van de studenten vreest door corona studievertraging op te lopen of zelfs te stoppen met de studie.
Die conclusies zijn te trekken uit een enquête van Saxion onder bijna 4.200 studenten van de hogeschool. Het gaat om signalerend onderzoek, zeggen Mirjam Aartsen (beleidsmedewerker Kwaliteit & Regelgeving) en Judith Zwerver (adviseur Teaching and Learning Centre (TLC, voorheen ICT&O). Zij voerden het onderzoek uit, samen met de academies.
Bijna zestig procent van de studenten geeft aan dat de studiemotivatie in de coronaperiode is afgenomen. Aartsen: “Je ziet dat het onderbuikgevoel op het vlak van bijvoorbeeld de gesteldheid van studenten wel uitkomt. Maar nu staat het zwart op wit en dan kun je er iets mee.”
Het grote deel van de studenten dat aangeeft mogelijk studievertraging op te lopen (35%) of zelfs overweegt helemaal te stoppen (6%) is wellicht ook even slikken. “Wij schrokken daar ook van”, zegt Zwerver. Toch is daar ook iets anders aan de hand, legt ze uit.
Zorgen niet weerspiegeld in resultaten
Uit het onderzoek kun je duidelijk opmaken dat een groot deel van de studenten zich zorgen maakt over de studievoortgang, maar dat weerspiegelt zich (nog) niet in de studieresultaten. “Het aantal behaalde studiepunten lag zowel voor ouderejaars als eerstejaars iets hoger in vergelijking met de afgelopen vier jaar.”
Wat verder opvalt: er is reden tot zorg over de binding en betrokkenheid van ouderejaarsstudenten. Eerstejaars (72%) zijn aanzienlijk vaker tevreden over het aanpassen van het onderwijs dan ouderejaars (59%). Op vrijwel alle onderdelen zijn eerstejaars positiever, zoals roostering, toetsing en informatievoorziening.
Geen NTI
Zwerver: “Wat je niet moet onderschatten is dat bijvoorbeeld tweedejaars al bijna een jaar lang op deze manier les hebben. Hoe langer dit duurt, hoe meer effect het heeft. Het is een duidelijke bevestiging van waarom we als Saxion geen NTI zijn.”
De ruimte op Saxion voor fysiek onderwijs was vorig jaar beperkt, de focus lag daarbij bewust op de eerstejaarsstudenten. Zwerver: “Het is zeker geen of/of-verhaal, maar de tweedejaars hadden elkaar al wel leren kennen. De eerstejaars niet én die wil je ook binnenboord houden.”
Deeltijdstudenten zijn op hun beurt weer veel gelukkiger met Saxion dan voltijdstudenten, in de regel. Mogelijk komt dat doordat het om een iets andere groep gaat, vaak al wat ouder, werkend, al dan niet met gezin en druk sociaal leven. Aartsen: “Dit is mogelijk dichterbij hoe ze al gewend zijn te werken, het is een andere doelgroep waarbij online onderwijs mogelijk beter past.”
Lichtpuntjes
Ondanks de coronakommer en kwel zijn er ook lichtpuntjes uit de onderzoeksresultaten te halen. Zo voelt bijna acht van de tien studenten zich thuis bij zijn opleiding, scoren de praktijklessen beter bij de studenten dan vorig jaar en fijn voor docenten: studenten zijn behoorlijk tevreden over de benaderbaarheid en bereikbaarheid van hun leraren. Over die docenten gesproken: na de voorjaarsvakantie krijgen zij ook een enquête voorgelegd. Aartsen: “Wij denken dat het ook heel interessant is om die twee groepen naast elkaar te leggen, dan krijg je helemaal een breed beeld.”
Gerelateerde artikelen
Saxion sluit 2024 af met 7,5 miljoen in de plus; maar bezuinigingen blijven nodig
Waar een negatief resultaat van 3 ton begroot was, sluit Saxion 2024 af met een overschot van 7,5 miljoen euro. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag. Het bedrag is toegevoegd aan de reserves, die daarmee groeien naar 123 miljoen. Maar de financiële zorgen en de miljoenenbezuinigingen blijven bestaan. Bestuurder Richard Wielinga: “Voor 2025 lijken we uit te komen op een negatief resultaat.”
Strengere regels rondom alcohol; voor 16 uur geen druppel en alcoholvrije diploma-uitreikingen
Saxion heeft na evaluatie een nieuwe versie van het alcoholbeleid vastgesteld, dat verder gaat dan het beleid uit 2023. De studieverenigingen mochten al geen alcoholische dranken nuttigen voor 16 uur in de verenigingsruimte, dat geldt nu voor iedereen binnen Saxion – ook medewerkers en bezoekers. Ook diploma-uitreikingen zijn voortaan alcoholvrij en alcohol als relatiegeschenk is verleden tijd.
Weinig betrokkenheid? Student Marcel vervult op Saxion zo’n beetje elke rol die je maar kunt bedenken
Waar de hogeschool vaak moet schrapen om studenten te vinden voor functies, vervult Toegepaste Psychologiestudent Marcel van Dongen een enorm aantal rollen in het hart van Saxion. In zijn tweede jaar ontdekte hij dat hij er ‘wel wat bij kon doen’ en dat liep een beetje uit de hand. “Overal aangenomen worden was ook niet helemaal de bedoeling.”