focus studentenenquete

Zes op de tien studenten kampt met afgenomen motivatie, zorgen over ouderejaars

Er is volop reden tot zorg over de binding en betrokkenheid van vooral de ouderejaarsstudenten van Saxion. En niet geheel verrassend, maar nu cijfermatig onderbouwd: een groot deel van de studenten vreest door corona studievertraging op te lopen of zelfs te stoppen met de studie.

Die conclusies zijn te trekken uit een enquête van Saxion onder bijna 4.200 studenten van de hogeschool. Het gaat om signalerend onderzoek, zeggen Mirjam Aartsen (beleidsmedewerker Kwaliteit & Regelgeving) en Judith Zwerver (adviseur Teaching and Learning Centre (TLC, voorheen ICT&O). Zij voerden het onderzoek uit, samen met de academies. 

Bijna zestig procent van de studenten geeft aan dat de studiemotivatie in de coronaperiode is afgenomen. Aartsen:  “Je ziet dat het onderbuikgevoel op het vlak van bijvoorbeeld de gesteldheid van studenten wel uitkomt. Maar nu staat het zwart op wit en dan kun je er iets mee.”

Het grote deel van de studenten dat aangeeft mogelijk studievertraging op te lopen (35%) of zelfs overweegt helemaal te stoppen (6%) is wellicht ook even slikken. “Wij schrokken daar ook van”, zegt Zwerver. Toch is daar ook iets anders aan de hand, legt ze uit.

Zorgen niet weerspiegeld in resultaten

Uit het onderzoek kun je duidelijk opmaken dat een groot deel van de studenten zich zorgen maakt over de studievoortgang, maar dat weerspiegelt zich (nog) niet in de studieresultaten. “Het aantal behaalde studiepunten lag zowel voor ouderejaars als eerstejaars iets hoger in vergelijking met de afgelopen vier jaar.”

Wat verder opvalt: er is reden tot zorg over de binding en betrokkenheid van ouderejaarsstudenten. Eerstejaars (72%) zijn aanzienlijk vaker tevreden over het aanpassen van het onderwijs dan ouderejaars (59%). Op vrijwel alle onderdelen zijn eerstejaars positiever, zoals roostering, toetsing en informatievoorziening.

Geen NTI

Zwerver: “Wat je niet moet onderschatten is dat bijvoorbeeld tweedejaars al bijna een jaar lang op deze manier les hebben. Hoe langer dit duurt, hoe meer effect het heeft. Het is een duidelijke bevestiging van waarom we als Saxion geen NTI zijn.”

De ruimte op Saxion voor fysiek onderwijs was vorig jaar beperkt, de focus lag daarbij bewust op de eerstejaarsstudenten. Zwerver: “Het is zeker geen of/of-verhaal, maar de tweedejaars hadden elkaar al wel leren kennen. De eerstejaars niet én die wil je ook binnenboord houden.” 

Deeltijdstudenten zijn op hun beurt weer veel gelukkiger met Saxion dan voltijdstudenten, in de regel. Mogelijk komt dat doordat het om een iets andere groep gaat, vaak al wat ouder, werkend, al dan niet met gezin en druk sociaal leven. Aartsen: “Dit is mogelijk dichterbij hoe ze al gewend zijn te werken, het is een andere doelgroep waarbij online onderwijs mogelijk beter past.”

Lichtpuntjes

Ondanks de coronakommer en kwel zijn er ook lichtpuntjes uit de onderzoeksresultaten te halen. Zo voelt bijna acht van de tien studenten zich thuis bij zijn opleiding, scoren de praktijklessen beter bij de studenten dan vorig jaar en fijn voor docenten: studenten zijn behoorlijk tevreden over de benaderbaarheid en bereikbaarheid van hun leraren. Over die docenten gesproken: na de voorjaarsvakantie krijgen zij ook een enquête voorgelegd.  Aartsen: “Wij denken dat het ook heel interessant is om die twee groepen naast elkaar te leggen, dan krijg je helemaal een breed beeld.”
 

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.

dev

Saxion Deventer start in september nieuwe Ad Interior Brand Identity: “Als eerste in Nederland”

Het is de derde nieuwe Associate Degree die start in september: Interior Brand Identity. De tweejarige voltijd opleiding is een spin-off van Interior Design en leidt studenten op tot experts in het vertalen van merkidentiteit naar ruimtelijke omgevingen. Volgens teamleider Jan Siebers was er vraag naar. “Raar dat dit er niet was.”