fraude

Rechtenstudent op Saxion tot zes keer toe gestraft voor plagiaat

Saxion sloot een plagiërende student HBO-rechten vorig jaar terecht een jaar uit van toetsing en examens. De tweedejaars stelde tegen die beslissing beroep in bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). Die constateerde dat Saxion weliswaar fouten maakte bij zijn beslissing, maar houdt de straf wel in stand. Daarbij speelt mee dat het zeker niet de eerste keer was.

Het gaat om een tweedejaarsstudent rechten die in de fout ging tijdens een opdracht voor de module Juridisch Betogen. De student leverde in eerste instantie een opdracht in waarin wel wat voetnoten stonden, maar alle bronvermelding ontbrak. Na een gesprek met de examencommissie kreeg de student de kans een nieuwe versie in te leveren, maar ook daarin was volgens de examencommissie sprake van plagiaat. Die besloot de student een jaar uit te sluiten van toetsing en examens.

Tweede kans

De rechter hield in zijn uitspraak die straf in stand, maar gaf Saxion wel een juridische tik op de vingers. De examencommissie had namelijk in zijn beslissing de student een jaar te schorsen van toetsing de eerste versie buiten beschouwing moeten laten, omdat hem zo nadrukkelijk de kans werd geboden om een tweede versie in te leveren. Omdat ook in de tweede versie plagiaat is geconstateerd, blijft de straf volgens de rechter toch terecht.

De student zelf vindt dat veel te zwaar gestraft; hij voerde aan dat toch 79% van de tekst van hem was, en 21% van het internet. Daarbij waren volgens hem de bronnen wél fatsoenlijk vermeld. Ook maakte hij de opdracht samen met een medestudente in de bibliotheek. Zij kan volgens hem getuigen dat hij de opdracht toch wel echt zelf gemaakt heeft. Dat hij een jaar lang geen toetsen mag maken, betekent dat hij twee studiejaren verknoeit, gaf hij aan bij de rechter. Hij vindt dat een onvoldoende zwaar genoeg was als straf.

Vier keer plagiaat

De rechter ging daar niet in mee. Daarbij speelt het verleden van de student een belangrijke rol. In het studiejaar 2017-2018 kreeg de student tot vier keer toe straf voor plagiaat. Ook in het studiejaar 2019-2020 werd hij betrapt op plagiaat en kreeg hij straf. Dat er iemand bij was toen hij de opdracht in de bibliotheek maakte, maakt voor het CBHO weinig uit. Het verwijt was niet dat hij de opdracht niet zelf gemaakt had, maar dat hij had geplagieerd, haalt het rechtscollege fijntjes aan.

De rechtenstudent schreef zich eerder uit bij Saxion, maar begon toen opnieuw met zijn studie. Hij vond daarom dat al die andere keren dat hij betrapt was op plagiaat niet mochten meetellen bij de beoordeling van zijn geval. Ook was er een gesprek met de directeur van de academie waarin die volgens de student stelde dat hij met ‘een schone lei’ mocht beginnen.

Volgens het CBHO betekent zo’n opmerking niet dat Saxion, de eerdere gevallen niet bij de straf mocht betrekken. De student had volgens de rechter moeten weten dat een volgende ontdekking van plagiaat ernstige gevolgen kon hebben voor zijn studiecarrière. De straf blijft dus staan. Omdat Saxion zijn beslissing op de verkeerde versie baseerde, moet de school wel de student wel 48 euro aan gerechtelijke kosten betalen.  

 

De Uitspraak

Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs is een onafhankelijk rechtscollege. Een student aan een hogeschool of universiteit kan bij het CBHO in beroep gaan als hij het niet eens is met een beslissing van zijn onderwijsinstelling. Het CBHO legt zijn oordeel over de zaak neer in een uitspraak. Tegen die uitspraak is geen hoger beroep meer mogelijk.

Deze uitspraak vind je hier terug.

Bas3

Bas Klaassen