markus-winkler-s-XNVpDTV9s-unsplash.jpg

Mondkapjes lang niet altijd op in de gangen: ‘Ik vind het onzin’

Wie nog wél op Saxion is, en om zich heen kijkt in het hoofdgebouw in Enschede, moet het ook opgevallen zijn. In tegenstelling tot eerdere periodes waarin het mondkapje verplicht was, hoef je niet langer met een lampje te zoeken tot je iemand zonder ziet. Nu zie je plukjes studenten zonder mondkapjes, en er staat ook niemand meer bij de deur om studenten erop te wijzen. “Eerlijk gezegd ben ik die van mij gewoon vergeten, maar zolang ik er geen gezeik mee krijg vind ik het prima.”

Net als in het openbaar vervoer zijn mondkapjes in het hoger onderwijs bij wet vereist. Sinds 6 november moet iedereen die op de hogeschool rondloopt er weer een dragen. Officieel geldt er zelfs een mogelijke overheidsboete van 95 euro voor wie niet zo’n ding draagt, al zal dat op school niet zo’n vaart lopen; een woordvoerder van de minister gaf eerder bij het Hoger Onderwijs Persbureau al aan dat er geen overheidshandhavers op universiteiten en hogeschool gaat rondlopen om te controleren. Maar wie controleert er dan wel? En waarom hebben nu ogenschijnlijk veel minder mensen een mondkapje op?

De meeste mensen dragen nog steeds een mondkapje, maar maandag rond de lunchtijd lopen bij de roltrappen ook hele groepjes studenten zonder mondkapje, of de helft heeft er wel een op, en de andere niet. Ook in Food City volop studenten zonder mondkapje. “Ik ben mijn mondkapje gewoon vergeten”, zegt Tygo, student Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek. “Normaal doe ik er vaak wel een op, zodat ik geen gezeik krijg. Verder zie ik er niet echt de meerwaarde van in. Ik ben er verder niet eerder op aangesproken.”

Een ander meisje loopt snel verder als ze de vraag krijgt waarom ze geen mondkapje draagt. “Ik vind het onzin. De nieuwe maatregelen zijn gewoon bullshit, maar ik moet nou door naar mijn les”, zegt ze.  

Raidana, studente op de Pabo, heeft haar mondkapje boven laten liggen, vertelt ze. “Normaal heb ik er vaak wel een op, maar nu even niet. Nee, ik ben er hier in Enschede nooit op aangesproken. Eerder in Deventer wel, daar stond toen altijd iemand bij de deur.” Even later wordt ze wel degelijk aangesproken, door een cateringmedewerker. Een jongen zonder mondkapje stiefelt door als hem gevraagd wordt waarom hij geen mondkapje draagt. “Ik heb een verklaring”, kan er nog net af. “En nu moet ik verder. Ik heb geen zin in dit gesprek.”

Verantwoordelijkheid

Woordvoerder Karin Effing geeft na navraag bij de Facilitaire Service Organisatie (FSO) aan dat het ‘brede beeld’ niet is dat op Saxion veel mensen rondlopen zonder mondkapje. "Misschien gaat het hier om een momentopname. Maar we blijven monitoren en kijken of een interventie nodig is." Zoals bijvoorbeeld de inzet van een steward bij de deur, zoals in een eerdere periode. "Dat was met name in de eerste fase en na de vakantie, om mensen erop te blijven attenderen.”

Volgens haar spreken huismeesters mensen er actief op aan als ze geen mondkapje dragen. “Meestal wordt daar positief op gereageerd en doen ze alsnog een mondkapje op, soms wordt dat dan geweigerd. Het zou fijn zijn als iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt.”

De mondkapjes zijn een voorwaarde voor het open blijven van het hoger onderwijs zonder verdere maatregelen. “Dat vinden wij erg belangrijk, dat het onderwijs op locatie mogelijk blijft. Dan is het dragen van een mondkapje een relatief kleine moeite.”

Qua handhaving vertrouwt Saxion erop dat communicatie op dit moment voldoende is. “Mocht dat niet meer zo zijn, dan gaan we kijken, eventueel in afstemming met de veiligheidsregio, wat er meer nodig is. We blijven dit actief monitoren en hopen vooral de studenten en medewerkers het belang hiervan inzien.”

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

justitia

Examencommissie is volledig overtuigd van fraudegeval, maar studente Creative Business stelt vraagtekens bij procedure

Volgens de examencommissie van de AMA fraudeerde een studente bij het verslag van haar minor prestatiepsychologie. Dat is voor de examencommissie overduidelijk. “Ze heeft van de vijf alinea’s er vier letterlijk overgenomen, met een paar kleine wijzigingen.” Grote vraag daarbij was of de examencommissie bij de bestraffing daarvan de procedures ook goed gevolgd heeft; de studente zelf vindt van niet.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Hoogbegaafde student jaar later opnieuw tegenover examencommissie over beoordeling: “Vertrouwen is helemaal weg”

Een jaar nadat hij schikte met zijn examencommissie stond een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde opnieuw voor het College van Beroep voor de Examens (Cobex). Hij vindt het onterecht dat zijn afstudeerverslag (opnieuw) werd afgekeurd. Zijn ouders uitten forse kritiek tijdens de zitting. “Dit is de slager die zijn eigen vlees blijft keuren.”

Maerhaba Yishake (42) haalde onlangs haar zwemdiploma’s; “Wil iedereen in het gezin eruit kunnen zwemmen”

Ze groeide op in Ürümqi in het noordwesten van China, de miljoenenstad die volgens Maerhaba Yishake het verst van een zee of oceaan verwijderd. Daar was het helemaal niet gewoon om als kind op zwemles te gaan. Maar hier, in Enschede, is het dat wel. Haar kinderen van 7 en 11 jaar oud haalden al een poos geleden hun diploma’s tot en met C. Gevolgd door 42-jarige moeder, die onlangs haar C diploma behaalde. “Als ik ook maar één iemand kan inspireren om te leren zwemmen, dan ben ik al blij.”