Het nieuwe Centrum voor Veiligheid en Digitalisering werd vanmiddag in Apeldoorn bestuurlijk geopend. PvdA-coryfee Lodewijk Asscher, die is aangesteld als aanjager, was verbaasd dat zo’n kenniscentrum nog niet bestond. “Het was mijn eerste vraag toen burgemeester Ton Heerts me belde: is zoiets er nog niet?”
Het landelijke kenniscentrum is een samenwerking van onder meer Saxion, de UT, de gemeente Apeldoorn en de Politieacademie en moet de toonaangevende instantie worden op het gebied van digitale veiligheid. Volgens Asscher is de behoefte aan een kenniscentrum op dit vlak namelijk gigantisch. “Dus dat er nog niet zoiets was, is ontzettend weird. Volgens mij is er ook in het buitenland geen vergelijkbaar centrum.”
Dat de behoefte groot is, werd onderstreept door Gerrit van der Burg, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie in Nederland. In 2016 deed hij in tv-programma Nieuwsuur de voorspelling dat vijf jaar later vijftig procent van de misdaad zich online zou afspelen. “En ik zit er zeker niet ver naast. Er heeft een forse verschuiving plaatsgevonden, en die is definitief.” De lijst van overtreders is divers; van ‘zolderkamernerds’ tot de georganiseerde misdaad en zelfs statelijke actoren.
Het CVD wil daar de strijd mee aangaan. Bedoeling is dat binnen het kenniscentrum medewerkers van bedrijven getraind worden, aanstormend talent van de politie-academie de nieuwste forensische opsporingstechnieken meekrijgt, er onderzoek wordt gedaan, en dat er heel veel studenten worden opgeleid.

Bestuursvoorzitter Anka Mulder was een van de mensen die het startsignaal gaven. Foto's: Ronald Hissink
Het plan is dat het centrum daarvoor een locatie vindt in Apeldoorn. Daarvoor is een pand in beeld aan het Stationsplein in Apeldoorn, waar voorheen de belastijngdienst zat. Dat het dat pand wordt, is nog geen uitgemaakte zaak, zegt bestuursvoorzitter Anka Mulder van Saxion. “We zijn de opties nog aan het onderzoeken, voor Saxion is het vooral belangrijk dat het dichtbij onze eigen locatie is.”
Praktische invulling
In haar speech gaf ze aan dat cybersecurity vaak nog een abstract onderwerp is, maar dat het CVD daar praktische invulling aan gaat geven. Over vijf jaar verwacht ze dat door het kenniscentrum honderden professionals bijgeschoold zijn, door onderzoek tal van bedrijven en organisaties veiliger, en honderden, misschien wel duizenden studenten opgeleid op dit vlak. “Ik denk dat wij een magneet worden voor veiligheid.”
Een van de veiligheidsopleidingen van Saxion, integrale veiligheidskunde, verhuisde dit studiejaar alvast naar Apeldoorn. Het aantal aanmeldingen voor het nieuwe jaar daalde fors. Mulder: “Het klopt inderdaad dat het aantal nieuwe aanmeldingen gedaald is. Dat kan er mee te maken hebben dat we nog niet zoveel aandacht hebben gehad voor de communicatie. Apeldoorn voelt misschien ook nog niet echt als een studentenstad. Dat is een proces dat zich stap voor stap moet voltrekken.”
Lodewijk Asscher is voor een jaar aanjager aangesteld. “Voor langer wilde ik me niet vastleggen, bovendien past een langere periode ook niet bij die rol.” Hij denkt dat het CVD zich dan vanzelf draaiende kan houden. “Nogmaals, de behoefte is gigantisch. Ik denk zelfs dat het niet alleen in Apeldoorn kan. Voor professionals kan het een combinatie worden van onderwijs op een centrale locatie, afstandsonderwijs en op de eigen locatie. ”
Gerelateerde artikelen
Zomervakantie!
SaxNow houdt de komende weken zomervakantie. We zien jullie weer tijdens de INTRO, van 26 tot en met 28 augustus. Dan zijn we terug met verse verhalen, fijne video, achtergrond en interviews. Tot dan!
Netwerk ‘Werken met een beperking’; “Betrek ons meer bij ontwikkelingen en besluiten”
Als het gaat om inclusie van medewerkers met een beperking kan er op Saxion best wat beter. Die indruk blijft hangen na een medewerkersbijeenkomst voor collega’s met een beperking, waar SaxNow op uitnodiging mocht meekijken. Volgens deze medewerkers wordt vaak pas aan hen gedacht als ze zelf aan de bel trekken. “Op een gegeven moment hoop je dat het andersom wordt.”
Student werktuigbouwkunde verliest zaak rond onvoldoende voor afstuderen: ‘geen twijfels over onafhankelijkheid of deskundigheid’
Al langer dan een jaar is er gedoe rond het afstuderen van een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde. Nu oordeelt het College van Beroep voor de Examens (Cobex) dat de examencommissie van LED zorgvuldig handelde bij zijn beoordeling. De onvoldoende die de student kreeg blijft daarom staan. Volgens het Cobex is er bovendien geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de deskundigheid of onafhankelijkheid van zijn begeleider.