Voor het hoofdgebouw van Saxion in Enschede ligt vanaf vanochtend een regenboogpad, ook wel 'gaybrapad' genoemd. Met het pad over de M.H. Tromplaan wil de gemeente Enschede laten zien dat 'ze werken aan een inclusieve samenleving, waar iedereen zichzelf kan en mag zijn'. Volgende week wordt het pad voor het eerst 'officieel' in gebruik genomen door de wethouder.
Opvallend is wel dat de strepen van het regenboogpad verticaal liggen en niet horizontaal, zoals bij een regulier zebrapad. Dat is volgens de gemeente Enschede om aan te geven dat het regenboogpad niet rechtsgeldig is, en auto's dus niet per se te hoeven stoppen. Volgens de wet bestaat een zebrapad uit witte strepen. De verticale plaatsing van de strepen zorgde vanochtend voor een lichte vertraging bij het verven van het regenboogpad; de eerste streep van het pad werd door de werklui ten onrechte horizontaal geplaatst.

De eerste streep werd ten onrechte horizontaal geplaatst, zoals bij een 'regulier' zebrapad. Foto: SaxNow
De aanleg van het regenboogpad (dat definitief is) valt niet toevallig samen met de aftrap van de Regenboogdagen. Die zijn van 5 tot 11 oktober en dienen om extra aandacht te vragen voor de LHBTIQ+ - gemeenschap. "Met het regenboogpad is diversiteit en inclusiviteit in de stad het hele jaar door zichtbaar voor iedereen”, zegt wethouder Arjan Kampman in een persbericht.
Regenboogpaden zie je inmiddels op tientallen plekken in Nederland. Over het algemeen is de bedoeling aandacht vragen voor diversiteit en acceptatie van de LHBTIQ+ - gemeenschap. In bijvoorbeeld Almelo, maar ook in Apeldoorn ligt al een regenboogpad, in beide gevallen bij het station. Soms leiden ze tot verwarring, omdat automobilisten en voetgangers de regenboogpaden anders interpreteren. In het geval van het pad voor Saxion staan er ook stoplichten bij.
Ook op Saxion zijn allerlei activiteiten tijdens de Regenboogdagen. Het Epi Drost-gebouw staat 5 oktober in de regenboogkleuren, woensdagavond 6 oktober is het tijd voor Th!nk with Drag, in het Harry Bannink-theater op het Saxion. 'Studenten en medewerkers van de UT, ROC en Saxion gaan voor één keer de metamorfose in om een drag king of queen te worden. Dit doen we om te laten zien dat je altijd jezelf mag zijn', aldus Saxion-medewerker Marco Strijks van de Think with Pride-werkgroep.
Gerelateerde artikelen
Column: Lijstjes
5 patat, 3 trio p, 2 frik spec, rundvleeskroket. De zwerver rood studio shirt. Stopcontacten (subtitel ‘naast haard’). Vragen nav offerte. 10 maart. Nodig. Lijstjes afmetingen. Boeken gelezen 2024. Trainingsschema 6 kilometer. Zomaar een rijtje met willekeurige opsommingen en titels uit mijn telefoonnotities.
CB-docente en schrijfster Olga beleeft dubbele primeur met roman over wereldberoemde jurk van de zeebodem
Een zijden jurk, 350 jaar oud, vrijwel intact opgedoken. De vondst bij Texel werd door experts vergeleken met De Nachtwacht, maar dan van de zeebodem getrokken. Het is de intrigerende basis voor de nieuwste roman van schrijfster en CB-docente Olga Hoekstra. En dat is niet zomaar een boek: het is haar eerste historische roman én haar debuut bij de bekende uitgever HarperCollins. “Ik was gewend om er maar op los te fantaseren.”
Kennismakingsinterview met bestuurder Inge Grimm: “Ik wil vooral voorspelbaar zijn”
Met Inge Grimm strikte Saxion een ervaren hbo-bestuurder. De ‘buurvrouw’ bovendien, die nog wel even polste of ze wel welkom was, voor ze solliciteerde. We spraken haar op haar 17e dag als bestuursvoorzitter, in een opvallend open interview. “Ik ben gek op blijspel en klucht, maar niet op het werk: daar ben ik echt what you see is what you get.”