WhatsApp Image 2021-10-04 at 11.51.24.jpeg

Eerste regenboogpad Enschede ligt vanaf nu voor hoofdgebouw Saxion in Enschede

Voor het hoofdgebouw van Saxion in Enschede ligt vanaf vanochtend een regenboogpad, ook wel 'gaybrapad' genoemd. Met het pad over de M.H. Tromplaan wil de gemeente Enschede laten zien dat 'ze werken aan een inclusieve samenleving, waar iedereen zichzelf kan en mag zijn'. Volgende week wordt het pad voor het eerst 'officieel' in gebruik genomen door de wethouder.

Opvallend is wel dat de strepen van het regenboogpad verticaal liggen en niet horizontaal, zoals bij een regulier zebrapad. Dat is volgens de gemeente Enschede om aan te geven dat het regenboogpad niet rechtsgeldig is, en auto's dus niet per se te hoeven stoppen. Volgens de wet bestaat een zebrapad uit witte strepen. De verticale plaatsing van de strepen zorgde vanochtend voor een lichte vertraging bij het verven van het regenboogpad; de eerste streep van het pad werd door de werklui ten onrechte horizontaal geplaatst. 

WhatsApp Image 2021-10-04 at 11.51.24 (1).jpeg

De eerste streep werd ten onrechte horizontaal geplaatst, zoals bij een 'regulier'  zebrapad. Foto: SaxNow

De aanleg van het regenboogpad (dat definitief is) valt niet toevallig samen met de aftrap van de Regenboogdagen. Die zijn van 5 tot 11 oktober en dienen om extra aandacht te vragen voor de LHBTIQ+ - gemeenschap. "Met het regenboogpad is diversiteit en inclusiviteit in de stad het hele jaar door zichtbaar voor iedereen”, zegt wethouder Arjan Kampman in een persbericht. 

Regenboogpaden zie je inmiddels op tientallen plekken in Nederland. Over het algemeen is de bedoeling aandacht vragen voor diversiteit en acceptatie van de LHBTIQ+ - gemeenschap. In bijvoorbeeld Almelo, maar ook in Apeldoorn ligt al een regenboogpad, in beide gevallen bij het station. Soms leiden ze tot verwarring, omdat automobilisten en voetgangers de regenboogpaden anders interpreteren. In het geval van het pad voor Saxion staan er ook stoplichten bij. 

Ook op Saxion zijn allerlei activiteiten tijdens de Regenboogdagen. Het Epi Drost-gebouw staat 5 oktober in de regenboogkleuren, woensdagavond 6 oktober is het tijd voor Th!nk with Drag, in het Harry Bannink-theater op het Saxion. 'Studenten en medewerkers van de UT, ROC en Saxion gaan voor één keer de metamorfose in om een drag king of queen te worden. Dit doen we om te laten zien dat je altijd jezelf mag zijn', aldus Saxion-medewerker Marco Strijks van de Think with Pride-werkgroep. 

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Frank Futselaar Column10062022

Column: Hoera! Kennis is terug

Onlangs was ik op een tweedaags congres over toetsen in het hoger onderwijs. Het congres verliep zoals zulke congressen verlopen. Goede sprekers, slechte sprekers, levendige workshops, saaie workshops, mensen die met grote passie over iets praten en mensen die proberen je iets te verkopen.

apeldoorn---hoofdlocatie.jpg

Nieuwe AI-opleiding in Apeldoorn: “Voor elk werkveld relevant”

Saxion begint in september met een nieuwe opleiding in Apeldoorn: de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence. Sinds afgelopen dinsdag kunnen studenten zich inschrijven. In eerste instantie mikt de hogeschool op zo’n twintig a vijfenveertig eerstejaars, op termijn op zo’n tweehonderd studenten. “We hopen op echte puzzelaars”, zegt teamleider Arno Blootens. Volgens hem staat het werkveld in de regio te springen om mensen met expertise op het vlak van het lezen en toepasbaar maken van data. “Dit is in elk werkveld toepasbaar.”

hbo

Massaal tickets voor HBO Gala Enschede verkocht ondanks prijsverhoging: “Sowieso een mooi gevulde zaal”

Party time! Het belooft volgens KOSS, de koepel voor studieverenigingen, het meest spectaculaire evenement van het jaar te worden: het HBO Gala Enschede op 8 mei. Vorige week gingen de eerste kaartjes in de verkoop, het tweede verkoopmoment is op 24 april – na de stufi. Want de grootste uitdaging met het organiseren van het feest dit jaar waren de centen. Niet-leden betalen 49,50 voor een ticket, 2,50 meer dan vorig jaar. “Maar dan kan je wel onbeperkt feesten en drinken.”