rnaol-oKHHspCSWHQ-unsplash.jpg

Ruim 50 internationale studenten nog kamerloos: ‘Dit staat hoog op de agenda’

Ook internationale studenten van Saxion slapen op de bank of in hotels, omdat ze geen kamer kunnen vinden. In Enschede gaat het op dit moment om ongeveer 50 studenten die nog geen kamer hebben, in Deventer om een handvol. Het gros van de studenten die nu nog een kamer zoeken, komt uit de EU. In totaal is de nieuwe instroom van internationals dit jaar zo’n 800 studenten.

Read this article in English here

In tegenstelling tot wat Saxion eerder meldde, is er wel degelijk woningnood onder internationale studenten. Het probleem is in aantallen wel een stuk kleiner dan op de Universiteit Twente, zeggen Dionysia Loman en Marloes Buter van het International Office. Saxion heeft dan ook niet zoals de UT overwogen om een negatief studeeradvies af te geven aan buitenlandse studenten. “We hebben goede hoop dat we voor deze studenten alsnog een oplossing vinden, dat staat heel hoog op de agenda. Je wil dat studenten zo snel mogelijk focussen op hun studie, niet noodgedwongen op de zoektocht naar een kamer.”

Het International office probeert volgens hen creatief te denken; door bijvoorbeeld eerst tijdelijke woonruimte aan te zoeken, of in buurgemeentes te kijken. Loman: “Voor studenten uit de EU die in Enschede gaan studeren is misschien zelfs over de grens met Duitsland plek te vinden.” Een deel van de studenten die nog geen kamer hebben, kan hun studie vast online beginnen, maar dat verschilt per opleiding.

De woningnood onder internationale studenten is groter dan in de afgelopen jaren, zegt Buter. “Toen ging het echt om enkelingen, of mensen die bijvoorbeeld later ingeschreven hadden, nu zijn de aantallen groter.”

Structureel

De woningnood onder buitenlandse studenten valt niet los te zien van de oververhitting die er überhaupt is op de kamermarkt. Loman: “We denken dat het kamertekort in Enschede de komende jaren alleen maar gaat toenemen. Dat voor Enschede dit structureel gaat worden.” Saxion is volgens hen dan ook in gesprek met zowel de gemeente, de UT en marktpartijen om tot structurele oplossingen te komen.

Dat Nederlandse studenten niet altijd op internationale studenten in hun studentenhuis zitten te wachten, is volgens hen geen nieuw probleem. Die geluiden krijgen ze bij het international office al langer te horen. Loman: “Dat geldt vooral voor de woningen waar gehospiteert moet worden, dat ligt vaak lastig als buitenlandse student.”  

Het gros van de buitenlandse studenten die nu nog een kamer zoeken bestaat uit EU-studenten. Internationale studenten krijgen van Saxion een aanbod voor een woonruimte. In het verleden waren non-EU studenten verplicht dat aanbod aan te nemen, maar dat is van de baan. Een deel van hen wijst het kameraanbod van Saxion – om wat voor reden dan ook- af en komt dan alsnog in de knel.

De twee roepen internationale studenten die in kamernood zitten en zich nog niet gemeld hebben bij het International Office, op om dat vooral wél te doen. Loman:  “We zijn volop bezig met regelen, daarbij kunnen we ook creatief zijn, door bijvoorbeeld voor studenten vlak over de grens te kijken. Bovendien hebben we dan een betere inschatting van de omvang van het probleem.”

Bas3

Bas Klaassen