Binnen alle Saxion-gebouwen in Apeldoorn, Deventer en Enschede worden de komende jaren in totaal 111 toiletten aangepast. Daarmee komen er ‘all gender’-toiletten, zoals Saxion ze zelf noemt, naast heren- en dames-wc’s. Eerder koos Saxion er bij de invoering van genderneutrale toiletten voor om vooral damestoiletten ‘op te offeren’. Woordvoerder Steffi Riethorst: “We herstellen de disbalans die eerder is ontstaan.”
Saxion voerde al eerder genderneutrale toiletten in, maar dat ging met name ten koste van damestoiletten. Daar kwam kritiek op, vooral van vrouwen en feministische stromingen onder studenten. De insteek is nu volgens woordvoerder Steffi Riethorst een goede balans aanbrengen tussen all-gender, heren-, en damestoiletten. “Om die reden, een goede balans, worden er op iedere Saxion-locatie aanpassingen aan de toiletten verricht. Daarmee wordt de disbalans die eerder ontstond hersteld. In totaal worden er 111 toiletten aangepast”, zegt Riethorst.
Over wel of geen genderneutrale toiletten schreef SaxNow eerder het artikel ‘Discussie over genderneutrale toiletten: “Mannen mogen toilet behouden, maar vrouwentoiletten zijn verwijderd.”
Het gaat volgens Riethorst vooral om verbouwingen. “In sommige gevallen zal een aanpassing voldoende zijn. Voor alles is nu een plan gemaakt. De complete verbouwing gebeurt in verschillende fases verdeeld over de komende vijf jaar.”
Drie boze groepen
In de lente van dit jaar ontstond er discussie over genderneutrale toiletten op Saxion, via sociale media en in gesprekken op de school. Saxion richtte eind 2021 voor het eerst genderneutrale toiletten in. Daar kregen ze niet van iedereen applaus voor. De toiletten bleken vooral deeltoiletten te zijn met vrouwen-wc’s. Die waren, op alle locaties, gedeeltelijk omgeturnd tot genderneutraal- annex vrouwentoilet.
Grofweg drie groepen waren ontzet. Eén: vrouwen die laakten dat juist zij veel wc-ruimte inleverden en mannen veel minder. De mannelijke dominantie werd zo mooi bevestigd, vonden ze. Twee: groeperingen die genderneutrale toiletten onnodig vonden, mannen en vrouwen-wc’s waren voldoende. Zij roerden zich met name digitaal. Drie: non-binaire studenten en docenten omdat zij vonden dat van een genderneutraal toilet geen sprake was, als ze dat moesten delen met bijvoorbeeld vrouwen.
Non-binaire student Sam Oliveira vertelde: “Hier zit ik dus erg mee. Een toilet lijkt iets kleins. Maar als ik eruit kom wil ik door mijn omgeving niet als vrouw gezien worden, dat kan nu juist goed gebeuren met dit deeltoilet.”
‘Gesprekken aannemer’
Riethorst vertelt dat nu het college van bestuur de plannen heeft goedgekeurd, de school wil doorpakken. “Het streven is dat er nog dit jaar – dan wel begin volgend jaar – gestart kan worden met de verbouwingen. Maar omdat we momenteel nog in gesprekken verkeren met de aannemer kunnen we nog geen uitspraken doen over een exacte startdatum.’’ Ontwerpen van de verbouwing zijn er daarom nog niet.
Gaan studenten en docenten veel hinder ondervinden van de bouw? Moeten we ons schrap zetten voor trillende drilboren en snerpende zaagmachines tijdens de colleges? “Het uitgangspunt is dat studenten en medewerkers zo min mogelijk hinder ondervinden. Daarom proberen we de werkzaamheden met name in de vakantieperiodes te plannen.”
Toch is er een voorbehoud. “We kunnen niet met honderd procent zekerheid garanderen dat alle verbouwingen in vakantieperiodes te plannen zijn. Er zal zoveel mogelijk rekening met studenten, docenten en lesdagen worden gehouden.’'
Gerelateerde artikelen
Personeelsmaatregelen: zo'n 110 medewerkers zonder uitzicht op vast contract
Saxion telt zo’n 110 medewerkers met een tijdelijk contract die door de eerder aangekondigde personeelsmaatregelen niet in aanmerking komen voor een vast contract. Dat laat HR-directeur Marijke Kamphuis weten op vragen van SaxNow. Toch zijn er ook in die groep uitzonderingen mogelijk en die zijn in twee gevallen ook al gemaakt. “Maar dan moet het proces goed en transparant doorlopen worden.”
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”
Column: Storm
Het begint allemaal onaangenaam te voelen, en dan heb ik het niet alleen over de stijgende temperaturen. Als het kwik te hoog stijgt, volgt vaak noodweer, en er komt inderdaad een financiële stormwind op ons af (maar zoals altijd, de situatie is niet alarmerend hoor). De laatste in de reeks bezuinigingsmaatregelen, de op 1 juli gecommuniceerde “vacaturestop”, komt hard aan.