Binnen alle Saxion-gebouwen in Apeldoorn, Deventer en Enschede worden de komende jaren in totaal 111 toiletten aangepast. Daarmee komen er ‘all gender’-toiletten, zoals Saxion ze zelf noemt, naast heren- en dames-wc’s. Eerder koos Saxion er bij de invoering van genderneutrale toiletten voor om vooral damestoiletten ‘op te offeren’. Woordvoerder Steffi Riethorst: “We herstellen de disbalans die eerder is ontstaan.”
Saxion voerde al eerder genderneutrale toiletten in, maar dat ging met name ten koste van damestoiletten. Daar kwam kritiek op, vooral van vrouwen en feministische stromingen onder studenten. De insteek is nu volgens woordvoerder Steffi Riethorst een goede balans aanbrengen tussen all-gender, heren-, en damestoiletten. “Om die reden, een goede balans, worden er op iedere Saxion-locatie aanpassingen aan de toiletten verricht. Daarmee wordt de disbalans die eerder ontstond hersteld. In totaal worden er 111 toiletten aangepast”, zegt Riethorst.
Over wel of geen genderneutrale toiletten schreef SaxNow eerder het artikel ‘Discussie over genderneutrale toiletten: “Mannen mogen toilet behouden, maar vrouwentoiletten zijn verwijderd.”
Het gaat volgens Riethorst vooral om verbouwingen. “In sommige gevallen zal een aanpassing voldoende zijn. Voor alles is nu een plan gemaakt. De complete verbouwing gebeurt in verschillende fases verdeeld over de komende vijf jaar.”
Drie boze groepen
In de lente van dit jaar ontstond er discussie over genderneutrale toiletten op Saxion, via sociale media en in gesprekken op de school. Saxion richtte eind 2021 voor het eerst genderneutrale toiletten in. Daar kregen ze niet van iedereen applaus voor. De toiletten bleken vooral deeltoiletten te zijn met vrouwen-wc’s. Die waren, op alle locaties, gedeeltelijk omgeturnd tot genderneutraal- annex vrouwentoilet.
Grofweg drie groepen waren ontzet. Eén: vrouwen die laakten dat juist zij veel wc-ruimte inleverden en mannen veel minder. De mannelijke dominantie werd zo mooi bevestigd, vonden ze. Twee: groeperingen die genderneutrale toiletten onnodig vonden, mannen en vrouwen-wc’s waren voldoende. Zij roerden zich met name digitaal. Drie: non-binaire studenten en docenten omdat zij vonden dat van een genderneutraal toilet geen sprake was, als ze dat moesten delen met bijvoorbeeld vrouwen.
Non-binaire student Sam Oliveira vertelde: “Hier zit ik dus erg mee. Een toilet lijkt iets kleins. Maar als ik eruit kom wil ik door mijn omgeving niet als vrouw gezien worden, dat kan nu juist goed gebeuren met dit deeltoilet.”
‘Gesprekken aannemer’
Riethorst vertelt dat nu het college van bestuur de plannen heeft goedgekeurd, de school wil doorpakken. “Het streven is dat er nog dit jaar – dan wel begin volgend jaar – gestart kan worden met de verbouwingen. Maar omdat we momenteel nog in gesprekken verkeren met de aannemer kunnen we nog geen uitspraken doen over een exacte startdatum.’’ Ontwerpen van de verbouwing zijn er daarom nog niet.
Gaan studenten en docenten veel hinder ondervinden van de bouw? Moeten we ons schrap zetten voor trillende drilboren en snerpende zaagmachines tijdens de colleges? “Het uitgangspunt is dat studenten en medewerkers zo min mogelijk hinder ondervinden. Daarom proberen we de werkzaamheden met name in de vakantieperiodes te plannen.”
Toch is er een voorbehoud. “We kunnen niet met honderd procent zekerheid garanderen dat alle verbouwingen in vakantieperiodes te plannen zijn. Er zal zoveel mogelijk rekening met studenten, docenten en lesdagen worden gehouden.’'
Gerelateerde artikelen
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.