SPaarvarken

Studenten in de knel door hoge inflatie; digitaal loket moet helpen

Door de inflatie hebben ook steeds meer studenten financiële problemen. En ze durven daar ook nog eens niet goed over te praten, merkten de studentdecanen. Voor studenten met geldproblemen is nu een ‘financieel loket’ ingericht op MijnSaxion. Daar kunnen ze terecht voor informatie en advies over financiën. “We kunnen echt niet alle problemen oplossen, maar we kunnen studenten wel voorlichten.”

Studentdecaan Lotte Beernink merkt dat studenten tegen financiële problemen aan lopen door de inflatie. Vaak zijn ze bovendien niet van alle regeltjes en regelingen op de hoogte; ze weten bijvoorbeeld niet op welke toeslagen ze recht hebben. En dan komt er bij financiële problemen ook nog eens vaak schaamte bij kijken. “Studenten vinden het lastig om hier over te praten. Toch is het is belangrijk hier juist wél over te praten, omdat we merken dat deze problemen invloed hebben op hun gezondheid en studievoortgang.”

Het financieel loket moet daarbij helpen. Sinds kort is op MijnSaxion een speciale pagina ingericht waar studenten terecht kunnen voor informatie en advies over financiën. Op deze pagina staan ook verwijzingen naar instanties die studenten kunnen ondersteunen op dit gebied. Er volgt nog meer communicatie vanuit Saxion over waar studenten die pagina kunnen vinden, en studenten die bij de decanen komen met geldproblemen worden er actief naar doorverwezen.

De spreekuren van de studentdecanen zijn iedere werkdag van 11u tot 12u, Beernink hoopt dat studenten dan ook echt langskomen om te praten over geldproblemen. Beernink: “We zien en spreken regelmatig studenten met psychische of persoonlijke problemen, maar als we met ze over hun situatie praten, vragen we niet altijd expliciet naar hun financiën. Dat moet anders.” Wat ze wel goed vindt om er gelijk bij te vermelden, is dat de decanen geen financiële adviseurs zijn. “We kunnen echt niet alle problemen oplossen, maar we kunnen studenten wel voorlichten”, zegt ze.

Alle beetjes helpen

Wat ook zichtbaar is: studenten hebben vaak weinig kennis op het gebied van toeslagen, zegt Beernink. Veel studenten hebben bijvoorbeeld recht op een aanvullende beurs, maar vragen die niet aan. “We hopen dat we dit onder de aandacht kunnen brengen. Of dat studenten even langslopen bij het spreekuur om hier wat informatie over in te winnen. Het gaat misschien om een paar honderd euro per maand, maar alle kleine beetjes helpen.”

Een eigen financiële coach voor studenten zou een mooie volgende stap zijn voor Saxion, volgens Beernink. “Of bijvoorbeeld een collega binnen ons team die zich kan bijscholen op dit onderwerp. Het ideaal zou zijn dat we een spreekuur zouden hebben speciaal om te praten over financiën.”

Linde Verschoor