justitie

Medewerker gearresteerd voor verkoop toetsen aan studenten, twee andere mannen vast

Uit eigen onderzoek blijkt dat één van de Saxion-medewerkers vermoedelijk toetsen stal en doorverkocht aan studenten. De politie heeft de man in kwestie al aangehouden. Dat brengt de hogeschool in een persverklaring naar buiten. “Onacceptabel”, aldus collegevoorzitter Anka Mulder. “Saxion staat voor integer gedrag van haar medewerkers en betrouwbaarheid van toetsen. Dit is van groot belang voor onze studenten.”

Een gespecialiseerd extern bureau heeft onderzoek gedaan. Saxion deed aangifte gedaan bij de politie en deelde het eigen onderzoek. Drie mannen zijn aangehouden, waarvan één werkt bij de centrale ondersteuning op Saxion. Die is voor onbepaalde tijd geschorst.

Het vermoeden is dat de medewerker de toetsen beschikbaar maakte en deze met de twee anderen deelde, voordat de toets werd afgenomen. Deze twee mannen worden verdacht van het verspreiden van deze toetsen naar andere personen of studenten.

Saxion doet nog aanvullend onderzoek om te achterhalen om welke toetsen het precies gaat en voor welke studenten dit mogelijk gevolgen heeft.

Collegevoorzitter Anka Mulder zegt ‘boos’ te zijn, omdat dit een ernstig geval is, maar dat ze blij is dat de vermoedelijke diefstal tot op de bodem wordt uitgezocht. “Dit is heel erg voor medewerkers en studenten en het past Saxion gewoon niet. We eisen integriteit van al onze mensen en daar hebben de studenten recht op. Ik snap dat studenten vragen en zorgen hebben, en in eerste instantie kunnen ze bij hun studieloopbaanbegeleider terecht.”

De hogeschool geeft een meldpunt ingericht, waar vanaf 14 uur (eventueel anoniem) informatie gedeeld kan worden: meldpunt@saxion.nl

Bureau met schrijfblok en toetsenbord

Redactie SaxNow

Gerelateerde artikelen

Toetsen.jpeg

'Aanzienlijk aantal toetsvragen' gestolen bij verschillende opleidingen, toetsen niet ongeldig verklaard

In de kwestie rond de in februari aan het licht gekomen toetsfraude is volgens Saxion een 'aanzienlijk aantal toetsvragen gestolen', van verschillende opleidingen. Toetsen worden volgens de hogeschool niet algemeen ongeldig verklaard. Alleen studenten die aantoonbaar gefraudeerd hebben, moeten toetsen overdoen. Die boodschap is vanochtend verspreid aan de studenten. De waarde van het diploma is volgens de hogeschool bij geen enkele opleiding in het geding.

laptop

Medewerkers mogen toetsen niet meer op eigen apparaat opslaan

Naar aanleiding van de toetsfraude neemt Saxion de mogelijke risico’s op het gebied van toetsen onder de loep. Dat is nog gaande, maar duidelijk is dat de grootste kwetsbaarheid zit in de periode voorafgaand aan de afname van de toets. Bijvoorbeeld bij autorisatierechten die niet op orde zijn en medewerkers die toetsen op eigen devices opslaan en delen. Dat laatste mag vanaf 1 mei niet meer.

justitia

Twee studenten maken gebruik van inkeerregeling toetsfraude, verdachte medewerker ontslagen

‘Slechts’ twee studenten maakten gebruik van de inkeerregeling die Saxion instelde naar aanleiding van de toetsfraude. “Een zeer klein aantal”, zegt collegevoorzitter Anka Mulder in een bericht van de hogeschool. Via het meldpunt kwamen ook reacties binnen en die ‘hebben geleid tot meer inzicht in de diefstal’, aldus Saxion.