justitie

Medewerker gearresteerd voor verkoop toetsen aan studenten, twee andere mannen vast

Uit eigen onderzoek blijkt dat één van de Saxion-medewerkers vermoedelijk toetsen stal en doorverkocht aan studenten. De politie heeft de man in kwestie al aangehouden. Dat brengt de hogeschool in een persverklaring naar buiten. “Onacceptabel”, aldus collegevoorzitter Anka Mulder. “Saxion staat voor integer gedrag van haar medewerkers en betrouwbaarheid van toetsen. Dit is van groot belang voor onze studenten.”

Een gespecialiseerd extern bureau heeft onderzoek gedaan. Saxion deed aangifte gedaan bij de politie en deelde het eigen onderzoek. Drie mannen zijn aangehouden, waarvan één werkt bij de centrale ondersteuning op Saxion. Die is voor onbepaalde tijd geschorst.

Het vermoeden is dat de medewerker de toetsen beschikbaar maakte en deze met de twee anderen deelde, voordat de toets werd afgenomen. Deze twee mannen worden verdacht van het verspreiden van deze toetsen naar andere personen of studenten.

Saxion doet nog aanvullend onderzoek om te achterhalen om welke toetsen het precies gaat en voor welke studenten dit mogelijk gevolgen heeft.

Collegevoorzitter Anka Mulder zegt ‘boos’ te zijn, omdat dit een ernstig geval is, maar dat ze blij is dat de vermoedelijke diefstal tot op de bodem wordt uitgezocht. “Dit is heel erg voor medewerkers en studenten en het past Saxion gewoon niet. We eisen integriteit van al onze mensen en daar hebben de studenten recht op. Ik snap dat studenten vragen en zorgen hebben, en in eerste instantie kunnen ze bij hun studieloopbaanbegeleider terecht.”

De hogeschool geeft een meldpunt ingericht, waar vanaf 14 uur (eventueel anoniem) informatie gedeeld kan worden: meldpunt@saxion.nl

Bureau met schrijfblok en toetsenbord

Redactie SaxNow

Gerelateerde artikelen

Foto toetsbureau

Rechtbank: student verdiende meer dan 23.000 euro met handel in gestolen toetsen

Student M.B. moet het Openbaar Ministerie 23.310 euro betalen. Dat bedrag verdiende hij volgens de rechtbank Overijssel met het doorverkopen van op Saxion door een medewerker van het toetsbureau gestolen toetsen. M.B. was de enige betrokkene die tijdens de zitting en tijdens de politieverhoren geen verklaring aflegde over het aantal door hem verhandelde toetsen. Dat lijkt hem nu duur komen te staan.

spieken

Reconstructie: zo kwam na een anonieme melding een georganiseerde toetshandel op Saxion aan het licht

De werk-mailboxen van elf Saxion-medewerkers die toegang hadden tot het Toets Opslag Systeem (TOS) zijn in het onderzoek naar de toetsdiefstal ‘veiliggesteld’ en doorzocht door recherchebureau Integis. Dat blijkt uit de bewijsstukken bij de uitspraak van de Rechtbank Almelo van gisteren. Daarin staat nog veel meer informatie, zoals de aangifte van Saxion en het verhoor met de gisteren veroordeelde medewerker van het Toetsbureau. Een reconstructie op basis van die stukken.

Foto toetsbureau

Oud-medewerker krijgt 200 uur taakstraf voor diefstal toetsen, ook (oud-)studenten veroordeeld

De 40-jarige Hengeloër R.W. moet 200 uur werken vanwege de grootschalige diefstal van toetsen op Saxion. Ook drie (oud-)studenten zijn veroordeeld vanwege hun rol in de zaak; de 28-jarige M.B. uit Enschede krijgt 140 uur werkstraf opgelegd, en de 29-jarige A.Y. uit Gronau en 27-jarige V.S. uit Hengelo moeten 120 uur werken. R.W krijgt ook een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd, de andere drie allemaal van een maand.