justitie

Medewerker gearresteerd voor verkoop toetsen aan studenten, twee andere mannen vast

Uit eigen onderzoek blijkt dat één van de Saxion-medewerkers vermoedelijk toetsen stal en doorverkocht aan studenten. De politie heeft de man in kwestie al aangehouden. Dat brengt de hogeschool in een persverklaring naar buiten. “Onacceptabel”, aldus collegevoorzitter Anka Mulder. “Saxion staat voor integer gedrag van haar medewerkers en betrouwbaarheid van toetsen. Dit is van groot belang voor onze studenten.”

Een gespecialiseerd extern bureau heeft onderzoek gedaan. Saxion deed aangifte gedaan bij de politie en deelde het eigen onderzoek. Drie mannen zijn aangehouden, waarvan één werkt bij de centrale ondersteuning op Saxion. Die is voor onbepaalde tijd geschorst.

Het vermoeden is dat de medewerker de toetsen beschikbaar maakte en deze met de twee anderen deelde, voordat de toets werd afgenomen. Deze twee mannen worden verdacht van het verspreiden van deze toetsen naar andere personen of studenten.

Saxion doet nog aanvullend onderzoek om te achterhalen om welke toetsen het precies gaat en voor welke studenten dit mogelijk gevolgen heeft.

Collegevoorzitter Anka Mulder zegt ‘boos’ te zijn, omdat dit een ernstig geval is, maar dat ze blij is dat de vermoedelijke diefstal tot op de bodem wordt uitgezocht. “Dit is heel erg voor medewerkers en studenten en het past Saxion gewoon niet. We eisen integriteit van al onze mensen en daar hebben de studenten recht op. Ik snap dat studenten vragen en zorgen hebben, en in eerste instantie kunnen ze bij hun studieloopbaanbegeleider terecht.”

De hogeschool geeft een meldpunt ingericht, waar vanaf 14 uur (eventueel anoniem) informatie gedeeld kan worden: meldpunt@saxion.nl

Bureau met schrijfblok en toetsenbord

Redactie SaxNow

Gerelateerde artikelen

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.

Foto toetsbureau

Voor toetsdiefstal veroordeelde student opnieuw bij Cobex tegenover examencommissie: “Dit is niet met feiten bewezen”

Had M.B, die veroordeeld werd voor de handel in gestolen toetsen tussen 2020 en 2022, ook daarvoor al de beschikking over gestolen toetsen? Die vraag stond gisteren opnieuw centraal bij een zaak voor het College van beroep voor de Examens (Cobex). Volgens de examencommissie is dat aannemelijk, en kunnen ze daarom niet instaan voor zijn resultaten. M.B. wijst er juist op dat er volgens hem geen feiten zijn die bewijzen dat hij toen al toetsen in zijn bezit had.

Foto toetsbureau

Student die veroordeeld werd voor rol in grootschalige toetshandel nu in de clinch met Saxion over zijn eigen studie

Student M.B. werd vorig jaar veroordeeld voor zijn rol in de grootschalige handel in gestolen toetsen op Saxion. Maar daar blijft het niet bij: ook Saxion straft hem, door onder meer toetsresultaten ongeldig te verklaren en zijn propedeuse in te trekken. Ook adviseert de examencommissie van zijn opleiding het college van bestuur de student definitief uit te schrijven. De examencommissie verklaart ook toetsen van de student ongeldig uit de periode voordat volgens de rechter toetshandel plaatsvond. En daar is de student het niet mee eens. “We moeten naar de feiten kijken.”