Toetsen.jpeg

'Aanzienlijk aantal toetsvragen' gestolen bij verschillende opleidingen, toetsen niet ongeldig verklaard

In de kwestie rond de in februari aan het licht gekomen toetsfraude is volgens Saxion een 'aanzienlijk aantal toetsvragen gestolen', van verschillende opleidingen. Toetsen worden volgens de hogeschool niet algemeen ongeldig verklaard. Alleen studenten die aantoonbaar gefraudeerd hebben, moeten toetsen overdoen. Die boodschap is vanochtend verspreid aan de studenten. De waarde van het diploma is volgens de hogeschool bij geen enkele opleiding in het geding.

De hogeschool zegt dat een aanzienlijk aantal toetsvragen van verschillende opleidingen is gestolen, maar dat (nog) niet duidelijk is in hoeverre die ook gekocht en gebruikt zijn door studenten.

Op de vraag hoe Saxion kan constateren dat de waarde van diploma’s niet in het geding is, terwijl de school nog niet precies weet hoeveel er gefraudeerd is, laat woordvoerder Karin Effing weten dat dit is besloten door de voorzitters van de examencommissies op ‘basis van de huidige informatie en nader onderzoek.’

Bestuursvoorzitter Anka Mulder geeft in een reactie aan dat Saxion het erg belangrijk vindt dat studenten door kunnen met hun studie, en niet onschuldig de dupe worden van de diefstal. "We nemen maatregelen zodat studenten kunnen doorstromen zonder onnodige studievertraging en discussie over de waarde van hun diploma."  Het onderzoek naar wie gefraudeerd heeft gaat volgens haar door.

Inkeerregeling
De hogeschool stelde eerder een inkeerregeling in, waarbij studenten die een toets of toetsvragen hadden gekocht, zich konden melden. Dan zouden ze geen straf krijgen, maar alleen hun toets opnieuw moeten doen. Uiteindelijk meldden zich via die regeling twee studenten.

Uit de woorden van hoger onderwijsjurist en student Casper van Vliet blijkt dat veel meer studenten twijfelden over de regeling. Hij zegt dat zich in totaal 16 studenten tot hem wendden met vragen daarover. “Ik heb tegen iedereen gezegd; gezien jouw positie breng je jezelf alleen maar in de problemen als je je meldt.”

Twijfels
Volgens Van Vliet varieerden de vragen die hij over de inkeerregeling kreeg. “Dat ging van meer algemene vragen, tot ‘ik heb wel wat op mijn kerfstok’. Maar overall had ik niet het idee dat het algemene interesse betrof.” Volgens hem meldde zich niemand bij hem die vragen had verkocht. “Bij anderen weet ik niet zeker of het om de mogelijkheid tot koop ging of daadwerkelijke koop.”

Woordvoerder Karin Effing geeft aan dat Saxion veel meer ‘inkeerders’ had verwacht. “Het aantal inkeerders is zeer klein. Het onderzoek gaat echter door en we blijven er alles aan doen om de onderste steen boven te krijgen.”

Dat staat ook in de mail die Saxion vandaag aan studenten verstuurde; het onderzoek naar studenten die toetsen hebben gekocht loopt volgens Saxion ‘op individueel niveau’ door. Het interne onderzoek en het politie-onderzoek zijn volgens Saxion nog in volle gang. Het interne onderzoek richt zich volgens Saxion op het opsporen van ‘onregelmatigheden’ in toetsen van studenten.

Waarde diploma
De voorzitters van de examencommissies hebben volgens Saxion op basis van de onderzoeken en wat nu bekend is geconstateerd dat de waarde van het diploma bij geen enkele opleiding in het geding is. Wel wil Saxion extra zekerheid inbouwen, schrijft het. Daarom wordt binnen het curriculum van een aantal opleidingen een aanpassing gedaan. ‘Denk hierbij aan het verschuiven of toevoegen van accenten, of het anders waarderen van bepaalde toetsen.’

Vier verdachten
De vier mannen die eerder dit jaar werden gearresteerd wegens de toetsfraude zitten niet meer vast, maar zijn volgens woordvoerder Ivo Evers van het OM nog wel verdachte. Ze worden alle vier verdacht van fraude, namelijk het illegaal verspreiden van toetsen aan derden tegen betaling. Het onderzoek loopt nog, gedurende het onderzoek doet het OM volgens hem ‘verder geen medelingen’.
 

Bas Klaassen

Bas Klaassen