Toetsen.jpeg

'Aanzienlijk aantal toetsvragen' gestolen bij verschillende opleidingen, toetsen niet ongeldig verklaard

In de kwestie rond de in februari aan het licht gekomen toetsfraude is volgens Saxion een 'aanzienlijk aantal toetsvragen gestolen', van verschillende opleidingen. Toetsen worden volgens de hogeschool niet algemeen ongeldig verklaard. Alleen studenten die aantoonbaar gefraudeerd hebben, moeten toetsen overdoen. Die boodschap is vanochtend verspreid aan de studenten. De waarde van het diploma is volgens de hogeschool bij geen enkele opleiding in het geding.

De hogeschool zegt dat een aanzienlijk aantal toetsvragen van verschillende opleidingen is gestolen, maar dat (nog) niet duidelijk is in hoeverre die ook gekocht en gebruikt zijn door studenten.

Op de vraag hoe Saxion kan constateren dat de waarde van diploma’s niet in het geding is, terwijl de school nog niet precies weet hoeveel er gefraudeerd is, laat woordvoerder Karin Effing weten dat dit is besloten door de voorzitters van de examencommissies op ‘basis van de huidige informatie en nader onderzoek.’

Bestuursvoorzitter Anka Mulder geeft in een reactie aan dat Saxion het erg belangrijk vindt dat studenten door kunnen met hun studie, en niet onschuldig de dupe worden van de diefstal. "We nemen maatregelen zodat studenten kunnen doorstromen zonder onnodige studievertraging en discussie over de waarde van hun diploma."  Het onderzoek naar wie gefraudeerd heeft gaat volgens haar door.

Inkeerregeling
De hogeschool stelde eerder een inkeerregeling in, waarbij studenten die een toets of toetsvragen hadden gekocht, zich konden melden. Dan zouden ze geen straf krijgen, maar alleen hun toets opnieuw moeten doen. Uiteindelijk meldden zich via die regeling twee studenten.

Uit de woorden van hoger onderwijsjurist en student Casper van Vliet blijkt dat veel meer studenten twijfelden over de regeling. Hij zegt dat zich in totaal 16 studenten tot hem wendden met vragen daarover. “Ik heb tegen iedereen gezegd; gezien jouw positie breng je jezelf alleen maar in de problemen als je je meldt.”

Twijfels
Volgens Van Vliet varieerden de vragen die hij over de inkeerregeling kreeg. “Dat ging van meer algemene vragen, tot ‘ik heb wel wat op mijn kerfstok’. Maar overall had ik niet het idee dat het algemene interesse betrof.” Volgens hem meldde zich niemand bij hem die vragen had verkocht. “Bij anderen weet ik niet zeker of het om de mogelijkheid tot koop ging of daadwerkelijke koop.”

Woordvoerder Karin Effing geeft aan dat Saxion veel meer ‘inkeerders’ had verwacht. “Het aantal inkeerders is zeer klein. Het onderzoek gaat echter door en we blijven er alles aan doen om de onderste steen boven te krijgen.”

Dat staat ook in de mail die Saxion vandaag aan studenten verstuurde; het onderzoek naar studenten die toetsen hebben gekocht loopt volgens Saxion ‘op individueel niveau’ door. Het interne onderzoek en het politie-onderzoek zijn volgens Saxion nog in volle gang. Het interne onderzoek richt zich volgens Saxion op het opsporen van ‘onregelmatigheden’ in toetsen van studenten.

Waarde diploma
De voorzitters van de examencommissies hebben volgens Saxion op basis van de onderzoeken en wat nu bekend is geconstateerd dat de waarde van het diploma bij geen enkele opleiding in het geding is. Wel wil Saxion extra zekerheid inbouwen, schrijft het. Daarom wordt binnen het curriculum van een aantal opleidingen een aanpassing gedaan. ‘Denk hierbij aan het verschuiven of toevoegen van accenten, of het anders waarderen van bepaalde toetsen.’

Vier verdachten
De vier mannen die eerder dit jaar werden gearresteerd wegens de toetsfraude zitten niet meer vast, maar zijn volgens woordvoerder Ivo Evers van het OM nog wel verdachte. Ze worden alle vier verdacht van fraude, namelijk het illegaal verspreiden van toetsen aan derden tegen betaling. Het onderzoek loopt nog, gedurende het onderzoek doet het OM volgens hem ‘verder geen medelingen’.
 

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Foto toetsbureau

Voor toetsdiefstal veroordeelde student opnieuw bij Cobex tegenover examencommissie: “Dit is niet met feiten bewezen”

Had M.B, die veroordeeld werd voor de handel in gestolen toetsen tussen 2020 en 2022, ook daarvoor al de beschikking over gestolen toetsen? Die vraag stond gisteren opnieuw centraal bij een zaak voor het College van beroep voor de Examens (Cobex). Volgens de examencommissie is dat aannemelijk, en kunnen ze daarom niet instaan voor zijn resultaten. M.B. wijst er juist op dat er volgens hem geen feiten zijn die bewijzen dat hij toen al toetsen in zijn bezit had.

Foto toetsbureau

Student die veroordeeld werd voor rol in grootschalige toetshandel nu in de clinch met Saxion over zijn eigen studie

Student M.B. werd vorig jaar veroordeeld voor zijn rol in de grootschalige handel in gestolen toetsen op Saxion. Maar daar blijft het niet bij: ook Saxion straft hem, door onder meer toetsresultaten ongeldig te verklaren en zijn propedeuse in te trekken. Ook adviseert de examencommissie van zijn opleiding het college van bestuur de student definitief uit te schrijven. De examencommissie verklaart ook toetsen van de student ongeldig uit de periode voordat volgens de rechter toetshandel plaatsvond. En daar is de student het niet mee eens. “We moeten naar de feiten kijken.”

Foto toetsbureau

Rechtbank: student verdiende meer dan 23.000 euro met handel in gestolen toetsen

Student M.B. moet het Openbaar Ministerie 23.310 euro betalen. Dat bedrag verdiende hij volgens de rechtbank Overijssel met het doorverkopen van op Saxion door een medewerker van het toetsbureau gestolen toetsen. M.B. was de enige betrokkene die tijdens de zitting en tijdens de politieverhoren geen verklaring aflegde over het aantal door hem verhandelde toetsen. Dat lijkt hem nu duur komen te staan.