glas

CB-student naar de rechter om toch toegelaten te worden tot minor

Een student is naar de rechter gestapt om toch toegelaten te worden tot de minor Audiovisuele Storytelling van de opleiding Creative Business. De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor Hoger onderwijs (CBHO) bepaalde onlangs in een voorlopige voorziening dat de student voorlopig toegelaten moet worden tot de minor. Ondertussen moet in een bodemprocedure bepaald worden of de student ook echt wordt toegelaten tot de minor en de uiteindelijke behaalde resultaten geldig zijn.

De student wil dolgraag deelnemen aan de minor Audiovisuele Storytelling, maar daarvoor moeten alle 60 studiepunten van de propedeuse behaald zijn. Dat is niet het geval; de student heeft 51 van de 60 punten van het eerste jaar gehaald. Van zijn tweede studiejaar heeft hij wel alle studiepunten gehaald. De student vroeg dispensatie aan bij de examencommissie om toch toegelaten te worden, maar die wees zijn verzoek af.

Hij tekende daarop beroep aan bij het College van Beroep voor de Examens (Cobex) tegen die beslissing, maar die procedure loopt nog. Ook vroeg hij daar om in afwachting van de beslissing voorlopig toegelaten te worden. Dat werd door de examencommissie afgewezen, waarop de student naar het CBHO stapte, om daar alsnog voorlopig toegelaten te worden.

Onevenredig

De vierdejaars vindt dat hij alsnog toegelaten moet worden tot de minor, omdat hij een bijzonder geval is. De betreffende minor duurt slechts twee periodes en tijdens die periodes kan hij maar één vak uit zijn propedeuse volgen. De andere twee vakken van zijn propedeuse die hij nog moet halen kan hij pas aan het eind van dit studiejaar halen, maar de minor is dan al afgelopen. Als hij de minor nu niet zou mogen doen, zou hij anderhalf jaar studievertraging oplopen. Hij wijst er ook op dat hij zich in zijn derde jaar volop heeft ingezet in het bestuur van een studievereniging. Hij vindt het onevenredig als hij dit jaar alleen maar zou mogen gebruiken om vakken uit zijn propedeuse te halen.

Alles in afweging genomen oordeelde de voorzieningenrechter in het voordeel van de student; hij is voorlopig toegelaten tot de minor. De belangrijkste overweging daarbij is dat als straks uit de bodemprocedure blijkt dat de student toch dispensatie krijgt, het zonder voorlopige toelating te laat zou zijn om alsnog deel te nemen, en de student dus studievertraging zou oplopen.

De student wordt dus in afwachting van een beslissing door het Cobex toegelaten tot de minor. De voorzieningenrechter tekent daarbij wel aan dat de student geheel op eigen risico deelneemt aan de minor. Mocht straks het Cobex beslissen dat de student toch geen dispensatie verdient en dus niet toegelaten had mogen worden, dan kan de student niet langer deelnemen en krijgt hij geen studiepunten.

Groepsopdrachten

De resultaten die de student nu dus behaalt, zijn tot nu toe ongeldig. Volgens Casper van Vliet, die de student juridisch bijstaat, is het nog niet zover dat er al resultaten behaald zijn. “De minor bestaat uit veel praktische (groeps)opdrachten die pas na geruime tijd een eindbeoordeling krijgen. Ook andere deelnemers hebben op dit moment nog geen beoordelingen.”

De zaak bij het Cobex dient morgen (woensdag). Dat college doet binnen tien werkdagen na de zitting uitspraak. Mocht het Cobex besluiten dat de student geen dispensatie moet krijgen, dan kan hij eventueel nog in beroep bij het CBHO. Van Vliet: “Dat ligt dan in de rede, en ook dat er dan opnieuw een voorlopige voorziening wordt aangevraagd, maar dat is dan wel afhankelijk van de overwegingen van het Cobex.” 

Bas3

Bas Klaassen