pop

Duurzame pop-up shop; “Waarom iets nieuw kopen als je het hier ook gratis kan meenemen?”

Volg de handgeschreven bordjes met pijlen en je komt uit bij de pop-up shop, op de derde verdieping van Haanstra in het hoofdgebouw van Saxion Enschede. De aankomende tijd kunnen studenten en medewerkers hier terecht om (gratis) te winkelen, spullen te doneren, te praten over duurzaamheid of gewoon voor de gezelligheid. Social Work-docent en initiatiefnemer Fransje Immink: “Iemand anders z’n zooi kan precies zijn wat je zelf zoekt.”

Kleding, speelgoed, etenswaren maar ook haarverf of een afwasborstel. Een greep uit de spullen die je kan vinden in de ‘geef, neem & deel’ pop-up shop. De ruimte op de derde verdieping van Haanstra is zowaar ingedeeld als een hippe kringloopwinkel. Neem plaats op de bank met een tweedehands boek, pas kleding in de geïmproviseerde paskamer of zoek een sinterklaas/kerstcadeautje uit, die je vervolgens ook nog kan inpakken. De enige regel: neem mee wat je nodig hebt.

De gezellige ruilhoek is speciaal voor de week van de duurzaamheid opgezet door Social Rebel: een groep docenten en studenten van de opleiding Social Work, die zich inzetten voor maatschappelijke vraagstukken door middel van kunst. Waaronder ook docenten Fransje Immink, Christine Ribbert en Judith Boonstra.

Van elkaar leren

Volgens Immink is het doel van de pop-up shop om bewustwording te creëren over consumentengedrag, duurzaamheid en armoede. Immink: “Het is niet de bedoeling dat we iedere student een pak pasta gaan geven. Het gaat er meer om dat we met elkaar in gesprek gaan over duurzaamheid en klimaatverandering.” Van elkaar leren is het belangrijkste, zegt ze.

De pop-up shop is er in eerste instantie een maand, maar bij succes zal de ‘winkel’ er voor een langere tijd blijven. Aan de inbreng te zien is er genoeg interesse. Immink: “De spullen die ingebracht worden gaan ook naar stichting Stop Armoede 053, waarmee we een samenwerking hebben.” In de pop-up shop hangt een grote ‘vraag & aanbod’-poster waarop verzoeken geschreven kunnen worden. Zo is team 2C opzoek naar een klok voor in hun kantoor. “Iemand anders z’n zooi kan precies zijn wat je zelf zoekt”, zegt Immink. Ze vult aan: “Waarom zou je iets nieuw kopen als je het hier ook gratis kan meenemen?”

Op deze plek lopen genoeg studenten langs. ‘Leuk, een soort ruilhoek’, klinkt het. Een andere student spot een chocoladeletter in de kast vol etenswaren, ‘hmm, lekker’, en loopt er snel mee weg. Ook tweedejaars Human Resource Management student Ruth Loke heeft de pop-up shop ontdekt. Zelf is ze nog niet zoveel bezig met duurzaam winkelen. Ruth: “Dit initiatief is een goede eerste stap. Als ik de aankomende tijd iets nodig heb, sinterklaascadeautjes ofzo, ga ik er rekening mee houden en eerst even hier rondsnuffelen.”

pop
Linde 4.JPG

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

pexels-ekaterina-bolovtsova-6077123 (1).jpg

AMA-studente mag mogelijk toch minor aan Windesheim volgen; besluit academie onvoldoende onderbouwd

Nieuwe hoop voor een AMA-studente die geen verdiepende minor aan Windesheim mocht volgen en het daar niet bij liet zitten. Volgens de geschillenadviescommissie (GAC) was het besluit van haar academie dat die minor ‘onvoldoende verdiepend’ was, niet goed genoeg onderbouwd. De academie moet nu opnieuw een besluit gaan nemen.

alex

In Memoriam: Alex Ritsema (59)

Alex Ritsema werkte om te leven. Zijn passies waren, onder andere, schaken, hofdansen en het bezoeken van eilanden over heel de wereld. Hij was eigenzinnig, erudiet, belezen en maakte van zijn reizen (foto-)boeken die hij in eigen beheer uitgaf. Ook had hij een uitgebreide handleiding, die collega’s moesten kennen om hem echt te waarderen. Ritsema werkte 33 jaar op Saxion, eerst als docent wiskunde/economie en de laatste jaren bij Kwaliteit en Regelgeving. Hij overleed op 30 december 2022, op 59-jarige leeftijd.

20230131_160549.jpg

Medewerkers praten mee over vergroenen Saxion: van buitenlokaal, tot bier en bijenkasten

Medewerkers mochten gisteren in Deventer meepraten over hoe we met z’n allen Saxion een stukje ‘groener’ kunnen maken. Sterker nog; organisator Wenda Hans beloofde dat die woorden niet in het luchtledige gaan verdwijnen, maar gevolgen zullen hebben. Het leidde tot een levendige bijeenkomst, waar ook onderling vrijuit werd gedeeld. “Het dak van de bibliotheek als plek voor de nieuwe studentenmoestuin? Interessant idee.”