Volg de handgeschreven bordjes met pijlen en je komt uit bij de pop-up shop, op de derde verdieping van Haanstra in het hoofdgebouw van Saxion Enschede. De aankomende tijd kunnen studenten en medewerkers hier terecht om (gratis) te winkelen, spullen te doneren, te praten over duurzaamheid of gewoon voor de gezelligheid. Social Work-docent en initiatiefnemer Fransje Immink: “Iemand anders z’n zooi kan precies zijn wat je zelf zoekt.”
Kleding, speelgoed, etenswaren maar ook haarverf of een afwasborstel. Een greep uit de spullen die je kan vinden in de ‘geef, neem & deel’ pop-up shop. De ruimte op de derde verdieping van Haanstra is zowaar ingedeeld als een hippe kringloopwinkel. Neem plaats op de bank met een tweedehands boek, pas kleding in de geïmproviseerde paskamer of zoek een sinterklaas/kerstcadeautje uit, die je vervolgens ook nog kan inpakken. De enige regel: neem mee wat je nodig hebt.
De gezellige ruilhoek is speciaal voor de week van de duurzaamheid opgezet door Social Rebel: een groep docenten en studenten van de opleiding Social Work, die zich inzetten voor maatschappelijke vraagstukken door middel van kunst. Waaronder ook docenten Fransje Immink, Christine Ribbert en Judith Boonstra.
Van elkaar leren
Volgens Immink is het doel van de pop-up shop om bewustwording te creëren over consumentengedrag, duurzaamheid en armoede. Immink: “Het is niet de bedoeling dat we iedere student een pak pasta gaan geven. Het gaat er meer om dat we met elkaar in gesprek gaan over duurzaamheid en klimaatverandering.” Van elkaar leren is het belangrijkste, zegt ze.
De pop-up shop is er in eerste instantie een maand, maar bij succes zal de ‘winkel’ er voor een langere tijd blijven. Aan de inbreng te zien is er genoeg interesse. Immink: “De spullen die ingebracht worden gaan ook naar stichting Stop Armoede 053, waarmee we een samenwerking hebben.” In de pop-up shop hangt een grote ‘vraag & aanbod’-poster waarop verzoeken geschreven kunnen worden. Zo is team 2C opzoek naar een klok voor in hun kantoor. “Iemand anders z’n zooi kan precies zijn wat je zelf zoekt”, zegt Immink. Ze vult aan: “Waarom zou je iets nieuw kopen als je het hier ook gratis kan meenemen?”
Op deze plek lopen genoeg studenten langs. ‘Leuk, een soort ruilhoek’, klinkt het. Een andere student spot een chocoladeletter in de kast vol etenswaren, ‘hmm, lekker’, en loopt er snel mee weg. Ook tweedejaars Human Resource Management student Ruth Loke heeft de pop-up shop ontdekt. Zelf is ze nog niet zoveel bezig met duurzaam winkelen. Ruth: “Dit initiatief is een goede eerste stap. Als ik de aankomende tijd iets nodig heb, sinterklaascadeautjes ofzo, ga ik er rekening mee houden en eerst even hier rondsnuffelen.”

Gerelateerde artikelen
Column: Lijstjes
5 patat, 3 trio p, 2 frik spec, rundvleeskroket. De zwerver rood studio shirt. Stopcontacten (subtitel ‘naast haard’). Vragen nav offerte. 10 maart. Nodig. Lijstjes afmetingen. Boeken gelezen 2024. Trainingsschema 6 kilometer. Zomaar een rijtje met willekeurige opsommingen en titels uit mijn telefoonnotities.
CB-docente en schrijfster Olga beleeft dubbele primeur met roman over wereldberoemde jurk van de zeebodem
Een zijden jurk, 350 jaar oud, vrijwel intact opgedoken. De vondst bij Texel werd door experts vergeleken met De Nachtwacht, maar dan van de zeebodem getrokken. Het is de intrigerende basis voor de nieuwste roman van schrijfster en CB-docente Olga Hoekstra. En dat is niet zomaar een boek: het is haar eerste historische roman én haar debuut bij de bekende uitgever HarperCollins. “Ik was gewend om er maar op los te fantaseren.”
Kennismakingsinterview met bestuurder Inge Grimm: “Ik wil vooral voorspelbaar zijn”
Met Inge Grimm strikte Saxion een ervaren hbo-bestuurder. De ‘buurvrouw’ bovendien, die nog wel even polste of ze wel welkom was, voor ze solliciteerde. We spraken haar op haar 17e dag als bestuursvoorzitter, in een opvallend open interview. “Ik ben gek op blijspel en klucht, maar niet op het werk: daar ben ik echt what you see is what you get.”