Sashaa

Oekraïense studenten maken enorme tekening op gevel: “De oorlog is niet voorbij”

Vanaf vandaag prijkt er een gigantisch kunstwerk op de gevel van het hoofdgebouw in Enschede. Met krijtstiften tekenden de Oekraïense studenten van Saxion hun eigen ontwerp op de glazen gevel van het Ko Wieringagebouw. Daarmee trapten ze officieel de actie Saxion voor Oekraïne af, de actie waarmee Saxnow 160.000 euro voor de Oekraïense studenten van Saxion wil ophalen. Bovendien gaat het niet alleen om geld, zegt studente Anastasiia. “Net zo goed om aandacht. De oorlog is niet voorbij, dat moeten mensen niet vergeten.”

En Anastasiia Orlovska kan het weten. Zij is misschien wel de verpersoonlijking van het waarom wij als SaxNow deze actie voeren. De tweedejaars studente CMGT komt uit Kiev. Allebei haar ouders raakten door de oorlog hun baan kwijt. Vader Orlovska is architect. “Maar wie gaat er nou in een oorlog huizen bouwen. Dus ligt zijn bedrijf plat.” Moeder Orlovska werkte voor een supermarktketen. Het kantoor van die keten in Kiev werd platgebombardeerd.

Anastasiia: “Daar zit een bijzonder verhaal aan. Ik had voor mijn moeder een kunstwerk gemaakt, dat in dat gebouw hing. Dus ik was doodsbang dat het weg was. Maar waar haar het hele gebouw afbrandde, heeft mijn schilderij het als een wonder overleefd, net als een traditioneel Oekraïens overhemd. Dat is het enige wat overbleef.”

'Iedereen houdt van zonnebloemen' 

Anastasiia tekende ook voor het grootste deel van het ontwerp van de geveltekening. Met heel veel zonnebloemen. “Het nationale symbool van Oekraïne. En iedereen houdt van zonnebloemen.” Ze is ontzettend blij met de actie van Saxion voor Oekraïne. “Hoe meer aandacht, hoe beter. Meer aandacht betekent meer hulp, zowel humanitair als militair. En het geld binnenhalen zou super zijn: financieel is het nu niet makkelijk.”

Dat onderschrijft Oleksandr Kuprii uit Boetsja. Zijn ouders zijn inmiddels teruggekeerd naar zijn geboortestad, een van de plekken waar aan het begin van de ochtend het zwaarst gevochten werd. “Het is een geweldig initiatief. Veel meer kan ik er haast niet over zeggen. Voor mijn ouders wordt het hopelijk weer snel normalen, maar voor de hele oorlog heb ik geen hoop dat hij snel stopt.”

Anastasiia Verbytska (26) doet een taalcursus op Saxion. Drie maanden geleden vluchtte ze uit Odessa, waar ze radioloog was. Met name de gevechten rond de kerncentrales deden haar en haar moeder vertrekken. “Dat was echt heel eng. Nu leven we in een gastfamilie in Enschede. Ik vind het geweldig dat Saxion dit doet. Het is zoals jullie zeiden: het voelt als een familie.”

CELZ220615-5435.jpg

Hoe kun je do­ne­ren?

De benefiet ‘Saxion voor Oekraïne’ is opgezet door SaxNow. Het college van bestuur van Saxion staat achter het idee om op deze manier de Oekraïense studenten te ontzorgen. We willen met de hele Saxion-gemeenschap geld ophalen, zodat de studenten zich zorgeloos voor komen collegejaar kunnen inschrijven. Daarvoor organiseren we zelf een aantal dingen, maar we hopen juist ook dat studenten, medewerkers, vriendgroepen, alumni en het bedrijfsleven in actie komt. Uiteraard besteden wij daar aandacht aan.

Wil je geld doneren, of heb je een bedrag opgehaald voor de Oekraïense studenten? Daarvoor is er een speciaal rekeningnummer: NL59 RABO 0317 2594 15, tnv Stichting Saxion, o.v.v SaxNow for Ukraine.

Vind je dit ook een mooi doel? Help ons dan. In onze Vraag-Antwoord lees je veel meer over het idee van de actie, hoe alles werkt, waarom we het doen én hoe jij kan helpen.

CELZ220615-3171.jpg

Foto's: Cees Elzenga/hetoog.nl

CELZ220615-3212.jpg

Foto's: Cees Elzenga/hetoog.nl

CELZ220615-3253.jpg

Foto's: Cees Elzenga/hetoog.nl

oek

Foto's: Cees Elzenga/hetoog.nl

CELZ220615-3283.jpg

Foto's: Cees Elzenga/hetoog.nl

Bas Klaassen

Bas Klaassen