Torenhoge energieprijzen, en een enorme inflatie; dat maakt thuiswerken niet echt aantrekkelijk. Saxion zoekt naar manieren om het personeel tegemoet te komen, maar volgens bestuurder Jan Willem-Meinsma is dat niet zo makkelijk. “Ik hoop echt binnenkort met meer en beter nieuws te komen.”
Meinsma gaf tijdens de laatste vergadering met de medezeggenschap aan bezig te zijn ‘met een handige manier om de thuiswerkvergoeding te verhogen’. In de praktijk is dat niet zo makkelijk, blijkt desgevraagd. De kortste weg is volgens hem via het salaris, bijvoorbeeld via een eenmalig extraatje op de loonstrook. De hogescholen zijn gezamenlijk in gesprek met de vakbonden om dat voor elkaar te boksen. “Dat hangt in de lucht, maar daar is men nog over aan het spreken. Ik hoop eigenlijk dat het voor het einde van dit jaar geregeld is. De hoogte? Daar doe ik nog even geen uitspraken over.”
Het bedrag van twee euro dat Saxion per dag thuiswerken uitkeert, komt overeen met de maximale belastingvrije thuiswerkvergoeding die een werkgever mag uitkeren. Dat bedrag is gebaseerd op een eerdere berekening van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en gaat volgend jaar wel iets omhoog; door afgesproken prijsindexatie gaat het naar 2,13 euro per dag.
Trage kant
Zomaar meer uitkeren, kan volgens Meinsma niet. Dan wordt het volgens hem als inkomen beschouwd, en elke euro die Saxion dan uitbetaald, kost dan twee euro. Wel is Saxion volgens hem creatief aan het kijken of er iets mogelijk is, binnen de verschillende belastingvrije vergoedingen die er zijn. “Er is een algemene vrijstelling (werk-kosten-regeling), maar die is vol dankzij een riant fietsplan. We zoeken nog naar gerichte vrijstellingen die we op ons van toepassing kunnen verklaren.”
Op de vraag of de belastingdienst zelf niet inziet dat €2,13 met de huidige energieprijzen niet meer voldoet, zegt hij: “Ik snap dat je dat afvraagt, maar de overheid is op sommige onderwerpen wat aan de trage kant.”
Volgens hem biedt Saxion wel hulp als medewerkers financieel in de problemen komen. “Als er loonbeslag komt bij een medewerker dan is al langer hulp beschikbaar. Die hulp is ook in te roepen voordat er loonbeslag aan de orde is.”
Avans
De Vereniging Hogescholen is nog in overleg over een inflatievergoeding. Die stond vorige week op de agenda van de overlegvergadering, blijkt uit dit artikel. Daarin valt ook te lezen dat hogeschool Avans dat niet afwacht, en eigenstandig eenmalig tot 400 euro uitkeert aan inflatievergoeding, afhankelijk van salarisschaal.
Ook de Bredase hogeschool BUas besloot onlangs al het personeel een extraatje te geven. Medewerkers in de laagste salarisschalen krijgen eenmalig 370 euro netto. Vanaf schaal 9 is dat 185 euro. Deeltijders krijgen dat bedrag naar rato van hun aanstelling. Dat geld komt uit een ander potje, de zogenaamde DAM-gelden. Meinsma: “Die middelen zijn bij Saxion al ingezet en ook daar ziet de fiscus het bij uitbetalen als loon. Ik hoop op binnenkort meer en beter nieuws.”
Gerelateerde artikelen
Iraanse studenten in de knel door oorlog: “Hoogte collegegeld wisten we van tevoren, maar uitbreken oorlog niet"
Een deel van de Iraanse studenten zit in de knel door de oorlog in hun thuisland. Die levert niet alleen heel veel stress en zorgen over hun thuissituatie op, maar ook financiële kopzorgen. Saxion neemt maatregelen de studenten te steunen en die worden volgens de hogeschool door de meeste Iraanse studenten ‘positief ontvangen’. Toch is er ook kritiek. “Ik voelde me een beetje in de steek gelaten.”
Personeelsmaatregelen: zo'n 110 medewerkers zonder uitzicht op vast contract
Saxion telt zo’n 110 medewerkers met een tijdelijk contract die door de eerder aangekondigde personeelsmaatregelen niet in aanmerking komen voor een vast contract. Dat laat HR-directeur Marijke Kamphuis weten op vragen van SaxNow. Toch zijn er ook in die groep uitzonderingen mogelijk en die zijn in twee gevallen ook al gemaakt. “Maar dan moet het proces goed en transparant doorlopen worden.”
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”